Aplicaţiile WhatsApp și Telegram au fost întrerupte în Rusia. Cum s-a ajuns la această situație
O "pană masivă" a lovit timp de o oră, miercuri, mesageriile WhatsApp și Telegram în Rusia, a anunţat agenţia rusă pentru supravegherea telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, potrivit căreia un "atac informatic" s-a aflat la originea acestui rar "incident".
"Începând cu ora (locală) 14:00, centrul de control şi de supraveghere a reţelei publice de comunicaţii a înregistrat o pană masivă în funcţionarea mesageriilor Telegram şi WhatsApp", a anunţat Roskomnadzor într-un scurt comunicat.
Câteva minute mai târziu, potrivit AFP, Roskomnadzor a anunţat că aceste perturbări au fost cauzate de "un atac DDoS împotriva operatorilor ruşi de telecomunicaţii".
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Atacurile DDoS, de tip "refuz al serviciului", sunt o metodă relativ simplă ce constă în a bloca un sistem copleşindu-l cu solicitări.
"La ora 15:00 (12:00 GMT), atacul a fost respins şi serviciile funcţionează normal", a afirmat în al doilea comunicat Roskomnadzor, care nu a identificat autorul acestui atac cibernetic.
Un astfel de incident informatic este rar în Rusia.
De la începutul asaltului său împotriva Ucrainei, în februarie 2022, Kremlinul şi-a întărit în mod considerabil controlul asupra sectorului digital, puternic afectat de sancţiunile occidentale.
De asemenea, puterea rusă şi-a accentuat controlul asupra internetului, interzicând o serie de site-uri şi reţele sociale occidentale, unde detractorii Kremlinului se puteau exprima liber, precum Facebook, Instagram şi X.
Aceste resurse rămân cu toate acestea accesibile din Rusia, prin utilizarea unei reţele private virtuale (VPN).
YouTube nu a fost niciodată blocat, însă zvonuri privind interzicerea lui apar în mod regulat, cu atât mai mult cu cât din martie 2022, Roskomnadzor acuzase YouTube şi Google, proprietara platformei, de activităţi "teroriste".
Din februarie 2022, Kievul a fost la rândul său vizat de mai multe ori de atacuri cibernetice de amploare, în special împotriva site-urilor sale guvernamentale. Autorităţile afirmă regulat că au dovezi privind implicarea Moscovei, care neagă.