Apa și mâncarea ținute de comercianți în soare au efecte cancerigene. ANPC a închis parțial un hypermarket din București
Mâncarea, apa și băuturile răcoritoare ținute în căldură ne pot afecta sănătatea. Reprezentanții Autorității pentru Protecția Consumatorilor au demarat mai multe controale la nivel național și verifică modul în care sunt păstrate produsele în magazine.
În București, de exemplu, comisarii ANPC au decis să închidă pentru moment raioanele de mâncare ale unui hipermarket și au propus suspendarea activității până la șase luni.
”Astea sunt un pic bombate, nu? Deja bombate, probabil de la temperatura. 36, 37 de grade este apa plată”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În depozitele mai multor centre comerciale din București, Ilfov, Timiș și Brașov, inspectorii Autorității pentru Protecția Consumatorilor au găsit zeci de tone de sticle cu apă plată, minerală și alte băuturi carbogazoase ținute pe rafturi în plin soare.
”Avem apă plată, mai multe tipuri, să mai luăm niște temperaturi. 31, 29. Ele ar trebui depozitate la loc uscat, răcoros, ferite de razele soarelui. Ele sunt depozitate în mediul ambiant”.
Iar în cazul unui de hypermarket din Capitală, din lanțul Auchan, comisarii ANPC au propus închiderea în totalitate a magazinului.
Oficialii spun că au găsit pe lângă băuturi depozitate în soare la temperaturi uriașe și alte nereguli la raionul cu alimente și mâncare gătită. În aceste imagini se vede cum inspectorii ANPC descoperă mizerie și rugină în frigiderele în care sunt ținute mezelurile.
”E mucegai acolo mă, ciupercă. Hai, închidem și aici, punem o bandă, faceți curățenie''.
ANPC: ''Ținând cont de gravele deficiențe descoperite, care pun în pericol viața și sănătatea oamenilor, comisarii care au făcut control acolo au propus oprirea acestui magazin într-o perioadă de la 0 la 6 luni. Vorbim despre chestiuni care pot pune în pericol viața oamenilor, referitor la produse depozitate la peste 40 de grade, dar și la probleme cu alimente și gătite necorespunzător. Sunt condiții neacceptate, chiar dacă unii operatori economici pun mai presus aspectul financiar”.
Reprezentanții lanțului Auchan au transmis că "cei câțiva paleți de apă aflați în curte au fost recepționați aseară și urmau să fie transportați în depozitul magazinului în decursul zilei de astăzi".
În plus, spun că au realizat o igienizare suplimentară în cazul celorlalte raioane indicate de ANPC și au retras toate produsele care au făcut obiectul controlului.
Plasticul din ambalaje se descompune la caldură și ajunge în produs
Decizia inspectorilor pentru închiderea magazinului va fi luată în câteva zile. Până atunci, activitatea este parțial suspendată.
”- De ce e închis?
- Se face curățenie”.
După controlul ANPC, doar anumite raioane, în special cele unde era preparată și servită mâncarea, au fost închise. Zonele sunt igienizate de reprezentanții magazinului și vor putea fi redeschise doar după o verificare a inspectorilor ANPC. În schimb, restul magazinului este deschis, iar clienții pot intra să facă cumpărături.
La nivel național, astfel de controale vor continua. Comisarii ANPC au descoperit grave abateri în toate județele la magazine mari și spun că reprezentanții lor comandă prea multă marfă și o păstrează în condiții impropriii.
Apa și băuturile răcoritoare, de exemplu, care sunt ținute în soare, le pot face rău oamenilor, atrag atenția autoritățile.
Plasticul se descompune și în băuturi ajung substanțe că bisfenol și antimoniu, care odată ajunse în organism afectează rinichii și în timp pot avea efecte cancerigene.
Daniel Borda: ”O temperatură de depozitare de 20 de grade Celsius, nu recomandăm păstrarea pe balcon la soare, acolo unde ca urmare a efectului de seră încălzirea poate să se petreacă și la temperaturi care să depășească o limită critică. Studiile recente arată că principalele pericole sunt prezența bisfenolului și prezența unor compuși rezultați din cerneluri, de tipul pigmenților, de tipul fotoinițiatorilor, a solvenților, aditivii care sunt prezenți în aceste materiale de ambalaj”.
Comercianții care încalcă regulile pot primi amenzi de până la 50.000 de lei.
Reacția Auchan: „Am retras toate produsele care au făcut obiectul controlului”
„Ca urmare a controlului ANPC, câteva raioane au fost închise temporar, printre care și cel de băuturi, restul magazinului rămânând deschis pentru clienți. În momentul de față, pregătim întreaga documentație și informațiile necesare pentru a le transmite în cursul zilei de mâine la ANPC cu scopul reluării activității în raioanele în cauză în cele mai bune condiții.
În ceea ce privește cei câțiva paleți de apă aflați în curte, aceștia au fost recepționați aseară și urmau să fie transportați în depozitul magazinului în decursul zilei de astăzi. Am realizat, de asemenea, o igienizare suplimentară în cazul celorlalte raioane indicate de ANPC și am retras toate produsele care au făcut obiectul controlului, urmând să facem analizele necesare.
Ne pare rău pentru situația intervenită și vă asigurăm că am colaborat îndeaproape cu autoritățile implicate. Asigurăm clienții că vom crește și mai mult gradul de vigilență și control, cu deosebire în această perioadă, astfel încât să nu mai apară astfel de situații în viitor”, au transmis reprezentanții Auchan.