Apa din Pipera e inca plina de substante cancerigene. Directorul DSP Ilfov: "Au gustat-o colegii mei, daca mor ei, mor si eu"
Mai multi locuitori din zona Pipera se plang ca apa de la robinet ii otraveste. Dupa ce anul trecut analizele au aratat ca panza freatica ce le alimenteaza puturile este poluata, analize recente confirma faptul ca substantele cancerigene inca exista.
Cativa locuitori din Pipera au cerut noi analize ale apei de la robinet. Datele au ajuns inclusiv la prefectul de Ilfov care le-a oferit oamenilor o solutie cel putin inedita.
"Va mutati din Pipera doamna daca nu aveti bani! Nu e nimeni obligat sa va suporte dumneavoastra cheltuielile"
Desi autoritatile au promis de anul trecut ca vor rezolva problema, acum raspunsurile confirma ca lucrurile nu stau deloc mai bine.
"Panza freatica care este dedesubt este afectata. Dar va trebui ca decontaminarea sa se faca in timp. Pentru oameni, soutia este sa nu mai bea apa pana la efectuarea analizelor", spun cei de la DSP Ilfov.
Acelasi domn director se ofera totusi sa testeze pe propria piele, apa ce provine din aceste puturi.
"Eu nu am gustat-o pana acum, au gustat-o colegii mei. Daca mor ei, mor si eu.
- Va dati seama dupa gust?
- O apa buna o cunoaste orice om de buna credinta.
- Mai devreme spuneati ca oamenii sa nu bea.
- Nu am capacitatea, un chimist trebuie sa va spuna, dar organoleptic, gust culoare miros, aceasta nu are tricloretilena"
Analizele comandate de localnici spun insa cu totul altceva. Concentratia de substante periculoase a depasit de o mie de ori limita maxima admisa.
"E un compus inalt cancerigen, e ca si cum ne-am scalda in baie in cianuri. Sunt copii mici sunt adulti care vor sa mai traiasca, nu s-au luat masuri", spune un reclamant.
Se presupune ca poluarea ar proveni de la fosta fabrica falimentara de componente electronice, IPRS Baneasa. De aici, substantele s-ar fi infiltrat in pamant, in panza freatica si apoi in puturile oamenilor.
Comisarii Garzii de Mediu sustin insa ca substantele periculoase au fost evacuate din aceasta zona de cateva luni.
Apele Romane nu au dat deocamdata niciun raspuns in ceea ce priveste stadiul anchetei. Un lucru este cert: zona ar trebui curatata repede iar aceasta actiune costa peste 250 de mii de euro.