Anul școlar 2020-2021. Mulţi părinţi şi copii au aflat abia vineri cum vor avea loc cursurile

×
Codul embed a fost copiat

”Nu mai înțeleg nimic din tot ce se întâmplă în jurul meu”.

Acesta este mesajul ironic, dar și șocant, publicat chiar de ministrul educației, Monica Anisie, într-un moment delicat, în care toți părinții vor să știe ce se va întâmplă cu copiii lor în următorul an scolar.

2,8 milioane de preșcolari și elevi vor merge sigur luni la scoală.

În schimb, 238 de școli din toată tara vor fi închise de luni, iar alte 5.000 de unități își vor primi elevii în schimburi de câte una sau două săptămâni, conform scenariului galben.

Mulți părinții au aflat abia vineri ce se va întâmpla la școală, în ședințe online cu dascălii.

Citește și
profesor pensionar
Sute de profesori s-au pensionat de teama coronavirusului
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

12.610 unități de învățământ din toată țara își vor deschide porțile de luni pentru elevii care vor participa la ore față în față.

Alte 4.892 de unități de învățământ vor începe anul școlar în scenariul 2. Vor participa fizic la școală zilnic doar elevii de clasele a VIII-a și a XII-a, cei din clasele intermediare vor merge la școală prin rotație de una sau două săptămâni.

238 de școli rămân închise. Unele nu au finalizat lucrările de reabilitare și au amânat deschiderea, în altele sunt cazuri confirmate de infecții cu noul virus.

În Capitală, nicio școală nu începe conform scenariului verde cu toți elevii în bănci. Așadar vor fi 17 școli închise și 595 de colegii, școli, licee și grădinițe în sistem hibrid.

 

”O să fie ciudat, dar o să ne descurcăm, o să reușim”

 

Sunt Alex și sunt în clasa a V-a la o școală din Ilfov. La școala asta vin toți elevii la școală pentru că suntem în scenariul verde, o să încercăm să stabilim toate regulile, o să fie ciudat dar o să ne descurcăm, o să reușim”.

Salut, sunt Mateo, trec în clasa I și școala e pe scenariul verde. Toți colegii mei vin la școală, o să ne dezinfectăm cât de des putem noi pe mâini, n-o să ne dăm masca jos timp de patru ore”.

Scenariul 1 a fost aprobat, deci ei vor fi prezenți zi de zi la școală, unde nu se poate respecta distanțarea de 1 metru școala a montat panouri de plexiglas la fiecare bancă. Acum mă vedeți fără mască, în fața copilului voi fi cu mască”.

Prin intermediul internetului, părinții au participat la ședințele cu diriginții și învățătorii claselor și au aflat cum vor merge copiii lor de luni la școală. Din livinguri, bucătarii ori de la serviciu, părinții au pus întrebări.

- Cât o să dureze o oră, ca până acum?
- În mod normal va avea 50 de minute, doar că noi profesorii de la 8 și 45 până la ora 9 vom avea la dispoziție 5 minute să însoțim elevii la baie, noi sau personalul de serviciu de pe hol
”.

O oră va avea în total 55 de minute. În acest interval va fi și pauza care poate varia între 10 și 15 minute.

Elevii nu vor avea voie să iasă din sala de clasă pe holuri, așadar vor rămâne în bănci, așa cum spune ordinul comun între Ministerul Sănătății și cel al Educației.

În timpul pauzei elevii vor fi supravegheați timp de 10 minute de către profesori, apoi dascălii vor avea la dispoziție 5 minute să își schimbe clasa de curs.

În tot acest timp elevii pot merge și la toaletă, pe rând și doar însoțiți.

Trebuie să știți că luni toți copiii vor merge cu masca la școală, începând cu cei din clasa 0 până în clasa a XII-a.

În cazul în care masca se va deteriora pe parcursul orelor școala le va schimba din stocul propriu.

La intrarea în fiecare unitate de învățământ va exista un astfel de dispozitiv care va măsura temperatura fiecărui elev.

Dacă acesta va avea peste 37 va fi imediat izolat și vor fi chemați părinții la școală.

Apoi este foarte important de știut că elevii din fiecare clasă vor avea un interval bine stabilit pentru intrarea în unitatea de învățământ.

De pildă, elavii din clasa a V-a ar putea veni dimineața la școală la ora 7 și jumătate, iar cei din clasa a VII-a la 8 fără un sfert, astfel încât la intrare să nu fie aglomerat.

Orarul pentru fiecare clasă îl găsiți la avizierul fiecărei unități de învățământ sau pe site, acolo unde există.

N-avem voie afară, n-o să dau mana cu ceilalți, nu ne pupăm, nu ne îmbrățișăm, nu batem palma și o să fiu cuminte”.

Și Matei Constantinescu este elev în clasa a VII-a și ne-a explicat cele mai importante reguli care trebuie respectate conform normelor impuse de autorități.

Matei Constantinescu: ”Când intru în școală am grijă să păstrez sensul de intrare și păstrăm și distanța de doi metri. Am grijă să mă dezinfectez și să-mi schimb masca dacă e deteriorată. Apoi merg să-mi ia roboțelul temperatura, se aude 36,1, apoi merg pe culoarul de mers spre clasa mea. Pe hol avem o bandă care desparte culoarele și aceasta ne ajută să păstrăm distanța între noi, la intrare îmi dezinfectez picioarele pe această hârtie albastră”.

Deci tu și colegii tăi vă veți așeza cu distanța așa la scaune?
Da, și pe zig zag, astfel încât dacă strănutăm să nu dăm fix în față
”.

Matei: ”Nu avem voie să venim cu flori pentru doamnele diriginte, doamnele profesori, deoarece e posibil ca noi atingându-le să le dăm boala dacă avem”.

 

”Sper să nu mor foarte mult de foame la școală”

 

Și nu o să avem festivitatea de deschiderea a anului școlar, nu o să putem oferi flori doamnelor, înainte să mergem la școală o să mâncăm, că la școală nu avem voie”.

Pachetul cu mâncare este recomandat să lipsească din ghiozdanul elevilor, chiar dacă aceștia își vor petrece ore bune la școală pentru că se încearcă pe cât de mult posibil evitarea contactului cu fața și este interzis consumul la comun, practic cei mici nu vor avea voie să guste și de la alți colegi.

Sper să nu îmi fie foame, sper să nu mor foarte mult de foame la școală”.

Pare că elevii de la mic la mare sunt pregătiți și cu siguranță abia așteaptă să-și revadă colegii.

Părinții încă au emoții, însă ministrul Educației în tot acest context a postat pe pagina de Facebook un mesaj care nu-i încurajează pe cei 300.000 de dascăli care de luni se vor întâlni cu cei aproape 3.000.000 de elevi.

Nu mai înțeleg nimic din tot ce se întâmplă în jurul meu!”, a scris Monica Anisie.

Ministrul le-a transmis tuturor celor care au criticat-o că așteaptă soluții mai bune dacă au, iar alături a mărturisit printr-un emoticon că este tristă.

Ăsta e mesajul să avem și noi grijă, dar eu le spun că va fi un an normal. Școala e cel mai important loc în viața noastră ca și copii și fără școală n-o să avem viitor și o cale de succes”.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Județul în care nicio școală nu este pregătită pentru începerea noului an școlar. Cum a fost posibil
Județul în care nicio școală nu este pregătită pentru începerea noului an școlar. Cum a fost posibil

Nicio școală din județul Gorj nu este pregătită pentru începerea noului an școlar, iar investițiile anunțate au fost făcute doar pe hârtie, spune chiar prefectul județului.

Sute de profesori s-au pensionat de teama coronavirusului
Sute de profesori s-au pensionat de teama coronavirusului

Sute de profesori în vârstă speriaţi de Covid au hotărât să pună punct carierei. Nu se vor întoarce la catedră de luni, de teamă că se vor infecta.

Dr. Craiu, despre riscul infectării la școală sau grădiniță: Lucrurile nu stau chiar așa
Dr. Craiu, despre riscul infectării la școală sau grădiniță: Lucrurile nu stau chiar așa

Doctorul Mihai Craiu a fost invitat în emisiunea ”Doctor de bine”, relizată de Liliana Curea, pentru a-i liniști pe părinții care își trimit copiii la școală sau la grădiniță. 

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.