Mieii de Paște vor avea anul acesta și 25 de kilograme. Ciobanii anunță și cât va costa carnea
Mai sunt 3 luni până la Paște, iar în ferme au apărut deja primii miei. În aceste condiții, mulți dintre ei vor avea și 25 de kilograme sau chiar peste, în prag de sărbătoare.
Bucătarii spun că, pentru o friptură savuroasă, ideal este ca mielul să nu aibă mai mult de 11 kilograme. Prețurile ar putea fi de 20-22 de lei pe kilogram în viu, la fel ca anul trecut.
Într-o fermă de lângă Aiud, ar urma să fete în această lună peste 400 de oi.
Ioan Moga, fermier: „Carnea este o calitate bună, nici nu miroase a oaie.”
Mieii fătați au început să ia deja în greutate. Sunt ferme unde primii miei au apărut chiar de anul trecut. Pentru ciobani, există riscul să nu reușească să îi vândă, dacă animalele sunt prea mari.
Nicolae Văidianu, cioban: „O să ajungă în jur a 15 carcasa (kg), între 15 și 20.”
Reporter: „Deci vor fi un pic mărișori.”
Nicolae Văidianu, cioban: „Da, da. Deja mai e marfă multă de anul trecut nedată.”
Reporter: „Și ce se întâmplă?”
Nicolae Văidianu, cioban: „Nu se mai caută, ajunge la o greutate foarte mare.”
Bucătarii spun că mielul ar trebui să aibă 10-12 kilograme
Pentru ca friptura să fie fragedă, dar și gustoasă și sănătoasă, animalul nu trebuie să aibă mai puțin de 2 luni, dar nici prea mult, spun bucătarii.
Radu Moldovan, bucătar: „Ar trebui să aibă undeva între 10-12 kg. Ce depășește va face carnea mult mai tare și împiedică procesul de gătire rapidă. Având în vedere că e un miel tânăr, nu are nevoie de multe, poți să-l gătești rapid și e foarte gustos.”
Indiferent de greutate, carnea de miel ar urma să coste la fel ca anul trecut, după calculele ciobanilor.
Valentin Dumitru Băieșu, cioban: „La piață nu va fi sub 4-5 euro kg, iar carcasă undeva între 40-50 de lei kilogramul, la carcasă.”
Anul acesta, Paștele ortodox și cel catolic sunt în aceeași zi, 20 aprilie.