Autoritățile avertizează privind folosirea ivermectinei pentru Covid-19. „Posibile consecințe grave asupra sănătăţii umane”
Autoritățile române, dar și medicii, au transmis un avertisment că privind utilizarea produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină pentru tratarea simptomelor de Covid-19.
Agenția Națională a Medicamentului a transmis miercuri o informare în care precizează că ivermectina nu este menționată ca medicament eficace pentru Covid-19 în protocolul de tratament aprobat de Ministerul Sănătății.
ANMDMR face următoarele precizări:
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
1. Ivermectina este un chimioterapic antiparazitar, fiind utilizat în tratamentul bolilor parazitare atât în medicina veterinară cât și în medicina umană. Este folosită de asemenea și în tratamentul unor afecțiuni ale pielii.
2. În România este aprobat un singur medicament de uz uman care conține ivermectină, sub formă de cremă, administrat în acneea rozacee.
3. În Europa sunt disponibile mai multe medicamente care conțin ivermectină pentru administrare orală și cutanată, în indicații antiparazitare precum și pentru tratamentul unor forme de acnee rozacee.
4. În prezent sunt în desfășurare, atât la nivel european cât și global, o serie de studii clinice controlate care includ pacienții cu COVID-19 sau contacți ai acestora pentru a demonstra posibile beneficii ale ivermectinei în această patologie. Pe baza studiilor desfășurate in vitro, care au arătat că ivermectina are un efect antiinflamator și antiviral, au fost concepute aceste studii clinice la om. Mai multe informații despre studiile clinice în desfășurare sunt disponibile pe site-ul https://clinicaltrials.gov/.
5. În cel mai recent protocol de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 2.054 din 27 noiembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 1167/3 decembrie 2020 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătății nr. 487/2020, ivermectina nu este menționată ca medicament eficace în această boală.
„Recomandăm pacienților să nu utilizeze acest medicament pentru prevenția sau tratamentul COVID-19, deoarece, până la acest moment nu sunt disponibile date certe privind eficacitatea și siguranța utilizării ivermectinei în COVID-19”, a transmis ANMDMR într-un comunicat.
Medicii atrag atenția cu privire la așa-numitele ”tratamente-minune”
Colegiul Medicilor din Municipiul București și Colegiul Medicilor din România lansează un apel pentru o comunicare responsabilă în privința tratamentelor pentru COVID-19.
„Reprezentanții Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) au sesizat și trag un semnal de alarmă privind faptul că în spațiul public sunt prezentate așa-numite ”tratamente- minune” pentru afecțiunea provocată de virusul SARS-CoV-2, tratamente pentru care sunt vehiculate argumente pro și contra.
În aceste condiții, Colegiul Medicilor din Municipiul București atrage atenția că medicii trebuie să prescrie tratamente conform ghidurilor și protocoalelor în vigoare, precum și recomandărilor instituțiilor din domeniu”, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor din București.
Astfel, medicii care profesează în România trebuie să prescrie numai medicamente aprobate la nivelul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) sau Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), se mai precizează în comunicat.
Această aprobare din partea autorităților de resort nu trebuie privită doar ca o chestiune birocratică, ci ca o garanție a verificărilor privind eficiența și siguranța unui tratament înainte de a fi disponibil pentru pacienți, mai spun medicii.
Aprobările din partea Agenției Europene a Medicamentului și Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România vin la finalul unui proces atent reglementat, în care sunt analizate de către specialiști datele privind tratamentele.
De asemenea, Colegiul Medicilor din Municipiul București adresează un apel public pentru responsabilitate în privința comunicării legate de așa-numite ”tratamente-minune”, deoarece există informații că mulți pacienți, în urma discuțiilor din spațiul public, au decis să își achiziționeze astfel de tratamente, în unele cazuri fiind vorba de medicamente destinate zonei veterinare.
„Tratamentele administrate pacienților trebuie să aibă în spate dovezi științifice, ghiduri și protocoale. Vorbim despre o medicină bazată pe dovezi științifice. Bineînțeles că, în dezvoltarea medicinei, în găsirea de noi tratamente, cercetătorii trebuie să ia în calcul toate posibilitățile, să analizeze toate variantele și că inovația este una dintre pietrele de temelie în acest domeniu, dar administrarea către pacienți de către medici trebuie să vină obligatoriu numai după ce un tratament este avizat de către organele de reglementare, iar această aprobare vine în urma studiilor efectuate. Încurajăm schimbul de opinii, dar trebuie să ținem cont cu toții că, de multe ori, mai ales în situații sensibile și fără precedent, o parte a populației poate să ia o informație vehiculată în spațiul public drept o ‘soluție miraculoasă‘, ceea ce poate avea ulterior efecte asupra sănătății care nu sunt cunoscute și chiar efecte negative”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.
Colegiul Medicilor din Municipiul București și Colegiul Medicilor din România (CMR) precizează că apelul pentru medicina bazată pe dovezi și pentru tratamente bazate pe ghiduri și protocoale terapeutice, precum și pentru o comunicare responsabilă în acest sens trebuie să vizeze toate afecțiunile.
ANSVSA avertizează privind posibile consecințe grave asupra sănătăţii umane
ANSVSA a transmis, marţi, că toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale şi trebuie folosite doar sub supravegherea medicilor veterinari.
Precizările vin după apariţia în spaţiul public a unor informaţii potrivit cărora ivermectina ar fi eficientă în combaterea Covid-19 şi tratamentul pentru coronavirus.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a transmis, marţi, precizări, ”în contextul apariţiei unor noi informaţii în spaţiul public cu privire la folosirea ivermectinei în prevenirea şi tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2”.
”În prezent, toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. Acestea trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect”, a transmis, marţi, ANSVSA, potrivit News.ro.
Potrivit sursi cutate, în România pot fi comercializate doar produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare de către Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV) din subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sau care sunt autorizate prin procedură centralizată, în baza Regulamentului (CE) nr. 726/2004.
Produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare sunt înscrise în Nomenclatorul produselor medicinale veterinare autorizate în România, publicat pe site-ul ICBMV.
”În ceea ce priveşte utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19. Vă avertizăm ca utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecinţe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane”, a mai precizat ANSVSA.
Ivermectina este un antiparazitar pentru animale.