Tradiţia tăierii porcului este sub semnul întrebării anul acesta. Pesta porcină a reapărut în România
Vine Crăciunul însă tradiţia tăierii porcului este sub semnul întrebării anul acesta. Autorităţile interzic adunările la pomana porcului, şi, mai grav decât atât, pesta le pune din nou probleme crescătorilor.
În toată ţara sunt sute de focare, iar în zonele afectate, vânzarea de carne este strict interzisă.
La ultimul recensământ făcut de ANSVSA, în ţara erau active peste 400 de focare de pesta porcină africană, atât în gospodarii, cât şi în ferme.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Gorj, de exemplu, sunt în jur de 60. Cu alte cuvinte cei din localităţile cu probleme n-au mai dat anunţuri pe internet de teama amenzilor. Dacă sunt prinşi că vând carne de porc riscă şi 12 mii de lei amendă.
Marioara Babu – crescător de porci:”Ai pus pe internet că ai porci, a venit şi ţi i-a luat. Nu mai are lumea curajul, e foarte greu, târgurile s-au închis, am muncit degeaba".
Sorin Ştefănescu– şef DSV Gorj: "Atât vânzătorul cât şi cumpărătorul riscă sancţiuni".
Nu se mai vând porci nici pe la porţi aşa că românii vânează mai degrabă promoţiile din supermarketuri.
Marioara Babu – crescător de porci: "Lumea nu mai cumpăra, aduc carne din import, e foarte ieftină că lasă la preţ şi preferă să cumpere de acolo din supermarket şi nu mai iau de la grajduri".
Şi în gospodăriile private sunt restricţii - impuse de pandemie. Ion va tăia curând un porc de peste 300 de kg. Nu ştie cum va reuşi doar cu câţiva membri ai familiei. În plus, în alţi ani la el se adunau la pomana porcului toţi vecinii de pe uliţă - lucru interzis mai nou de regulile sanitare.
Ioan Miclău – gospodar: ”Chemi vecinii anul ăsta, sau nu? - Nu ştiu, cu pandemia asta, nu ştiu cum o să fie, dar cred că numai între noi, atâta, familia. În rest, nu mai avem curajul să mai chemăm. Nici pe vecini, nici prieteni, nici rude".
Nicusor taie, în mod normal, cel puţin doi porci. Acum va face toate pregătirile în cadru restrâns.
Nicusor Tăuț, gospodar: "Veneau vecinii, veneau mai mulţi, ne strângeam aicea, făceam tradiţii la cina porcului, tot felul de preparate. Acuma, anul ăsta, să vedem cum o să fie dar, oricum, o să fim noi de noi, mai tare. Încercăm să ne adaptăm şi noi în pandemie. - Vecini mai puţini. - Eventual familia reunită - Nici măcar. Doar un frate, atât".
Dumitru Salo Mureşan - medic specialist DSV Bihor: "În ce priveşte sacrificarea porcului, nu există reguli impuse de pandemia cu covid, decât cele care sunt stabilite de reglementările şi de instituţiile abilitate. Respectiv: purtarea măştii, păstrarea distanţei sociale, limitarea la numărul minim de persoane - din cadrul unei familii, 5, sau, respectiv, a grupurilor de persoane din spaţiile deschise."
În mod tradiţional porcul se taie la români în fiecare an de ignat, pe 20 decembrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: pesta porcina, traditie, ansvsa, autoritati, taierea porcului,
Dată publicare:
10-12-2020 17:29