ANPC a închis temporar raioane ale supermarketurilor Lidl, Profi şi Carrefour din Ploieşti. FOTO
Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor a închis temporar raioane ale supermarketurilor Lidl, Profi şi Carrefour din Ploieşti.
Printre neregulile constatate se numără produse cu termenul limită de consum depăşite, murdărie şi muşte în spaţiile de producere a pâinii şi a produselor de cofetărie.
Au fost controlate 7 magazine aparţinând Rewe Romania SRL, Profi Room Food SRL, Lidl Discount SRL şi Carrefour Romania SA la care au fost depistate diverse abateri de la prevederile legale şi cărora li s-au aplicat 12 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 180.000 lei.
Acestora li s-au adăugat măsuri complementare care au presupus:
- oprirea definitivă de la comercilizare şi retragerea din circuitul consumului uman a aproximativ 700 kg produse alimentare in valoare de peste 10.000 lei.
-oprire temporară de la comercilizare 2,3 tone de produse alimentare, în valoare totală de circa 14.000 lei
- 5 măsuri de oprire temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată, vitrinele cu produse congelate, cele cu produse calde, cele cu produse refrigerate, zonele de brutărie
- 2 propuneri de închidere a anumitor raioane (panificaţie, preparate din carne şi produse de cofetărie), pe o durată de cel mult 6 luni.
Neregulile constatate de comisari au fost:
- legume şi fructe depreciate calitativ sau nesortate
- comercializarea unor produse cu data limită de consum depăşită
- nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro,
- nerespectarea temperaturii indicate de producători, pentru o serie de produse alimentare, una dintre vitrine fiind chiar spartă, fapt care făcea imposibilă asigurarea temperaturii corecte
- tăvile pentru coacerea pâinii prezentau resturi arse, iar cuptorul nu era curăţat corespunzător;
- prezenţa, sub tăvile unora dintre vitrine a unui lichid de scurgere cauzat de funcţionarea defectuoasă a agregatului frigorific,
- în spştiile de producţie a pâinii si a produselor de panificatie, precum şi în laboratorul de cofetărie a fost constatată prezenţa mustelor
- sistemul de ventilaţie era necurăţat, prezentând masive depuneri de praf şi grăsime
- utiizarea unor rasteluri şi a unor tăvi ruginite şi deteriorate.