IGPR: Omar Hayssam a fost transferat dintr-un centru de arest preventiv intr-un penitenciar
Omar Hayssam a fost transferat dintr-un centru de retinere si arest preventiv al Politiei Romane intr-o unitate din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a anuntat, marti, IGPR.
"In cursul acestei zile, condamnatul Omar Hayssam a fost transferat dintr-un Centru de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Romane intr-o unitate din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor", se arata intr-un comunicat de presa al Inspectoratului General al Politiei Romane.
Potrivit sursei citate, Omar Hayssam s-a aflat, din 19 iulie, in custodia Politiei Romane, fiind introdus intr-un centru de retinere si arest preventiv pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu inchisoare emise pe numele sau.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anterior, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Politia Capitalei au comunicat Tribunalului ca Omar Hayssam nu este in unitatile lor.
Din acest motiv, Hayssam nu a putut sa fie adus marti la instanta pentru judecarea dosarului in care procurorii DIICOT il acuza de inselaciune si delapidare.
Tribunalul Bucuresti a luat in discutie, marti, dosarul in care Omar Hayssam este acuzat de inselaciune si delapidare. La inceputul sedintei de judecata a fost citit referatul cauzei, iar grefierul a anuntat ca la dosar, in urma unor demersuri facute luni de Tribunalul Bucuresti in vederea citarii lui Omar Hayssam, prin intermediul ANP si Politiei Capitalei, cele doua institutii au remis raspunsuri prin care arata ca "nu se stie locul in care se afla" sirianul.
In acest context, avocatii inculpatilor au cerut amanarea judecarii cauzei, pe motivul lipsei procedurii de citare cu Omar Hayssam. Instanta a stabilit doua termene, respectiv unul in 31 iulie, cand se va judeca propunerea de arestare facuta de DIICOT pe numele lui Omar Hayssam si a fratelui sau in acest caz, iar un altul pe fond, in 9 septembrie.
Avocata lui Omar Hayssam, desemnata din oficiu, a fost amendata de instanta cu 300 de lei, pentru ca a lipsi de la termenul de judecata. Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane, vineri dimineata, anunta purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, precizand ulterior ca acesta se afla in arestul Politiei, fiind predat politistilor la ora 6.40.
Ulterior, in aceeasi zi, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara ca Omar Hayssam a fost dus in Arestul Politiei Capitalei, precizand ca nu poate da amanunte privind operatiunea de aducere in tara a sirianului si nici de unde a fost adus acesta.
Si Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) anunta, vineri, ca Hayssam a fost dus intr-un centru de retinere si arest preventiv al Politiei Romane, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu inchisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancruta frauduloasa si inselaciune. Omar Hayssam ar fi trebuit sa fie adus, marti, la Tribunalul Bucuresti, pentru judecarea unui dosar al sau in care procurorii DIICOT il acuza de inselaciune si delapidare.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au solicitat Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a lui Hayssam in acest dosar, iar cererea trebuia sa fie judecata marti. Omar Hayssam a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, in acest dosar, in octombrie 2012, alaturi de fratele lui, Mohamad Omar, de cumnatul sau, Mihai Nasture si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, fiind acuzati de inselaciune si delapidare.
Purtatorul de cuvant al DIICOT, procurorul Nadina Spinu, a declarat vineri, pentru Mediafax, ca in dosarul de delapidare s-a cerut, la trimiterea cazului in judecata, arestarea preventiva a lui Omar Hayssam pentru infractiunile de care este acuzat. Spanu a spus ca la termenele anterioare nu s-a putut discuta aceasta solicitare, din cauza ca Hayssam nu a fost prezent si nu a putut fi citat corespunzator.
Ea a precizat ca la termenul de marti, cand cel mai probabil si Hayssam va fi prezent la proces, se va putea lua in discutie aceasta cerere. Tribunalul Bucuresti a stabilit termenul de 23 iulie dupa ce in 17 iunie a amanat judecarea pentru lipsa de aparare in cazul lui Mohamad Omar.
Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, in lipsa, in trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, inselaciune in cazul "Volvo" si fraude in cauza "Foresta Nehoiu".
Hayssam este judecat si pentru trecerea frauduloasa a frontierei de stat, alaturi de fratii acestuia, Mukhles si Mahmoud, si de omul de afaceri Mustafa Tartoussi. In acest dosar, in 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de inchisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, in timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, acuzati ca i-ar fi inlesnit fuga din tara, au fost achitati.
Condamnarea dispusa in cazul lui Hayssam a fost contopita cu cea de 20 de ani primita anterior pentru terorism, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de inchisoare. Sentinta nu este definitiva, fiind atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta a stabilit urmatorul termen in dosar la 12 septembrie.
Hayssam este vizat si intr-un dosar de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), privind privatizarea IPRS Baneasa, cauza vizand depunerea mai multor inscrisuri false referitoare la experienta si capacitatea financiara a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedura.
DNA a aratat, vineri, intr-un raspuns trimis la solicitarea agentiei Mediafax, ca in cadrul procedurii de privatizare a fostei Intreprinderi de Piese Radio si Semiconductori (IPRS) Baneasa au fost depuse mai multe inscrisuri false referitoare la experienta si capacitatea financiara a unei firme reprezentate de Omar Hayssam, actele fiind necesare pentru a participa la privatizarea IPRS Baneasa.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, aducerea in tara a lui Omar Hayssam fiind insa o operatiune legala, cu punerea in aplicare a unei decizii judecatoresti definitive si irevocabile. Ulterior, premierul Victor Ponta a revenit asupra declaratiei anterioare prin care arata ca Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, precizand ca intre timp a fost informat de catre presa si a verificat, iar concluzia este ca exista un acord, aprobat in luna mai a anului trecut.
Ponta a mai declarat, tot vineri, ca Hayssam a fost adus cu un avion militar. In legatura cu acelasi subiect, presedintele Traian Basescu a declarat ulterior ca nu confirma ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nici ca a fost repatriat cu un avion al Armatei Romane si nici ca a fost repatriat in baza unui acord de extradare. Seful statului a mai spus, raspunzand unei intrebari privind locul de unde a fost adus Hayssam, ca el nici nu confirma, nici nu infirma nimic, adaugand: "Cum sa va spun, cand Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat...".
Premierul Victor Ponta a afirmat, sambata, ca aducerea in tara a lui Hayssam a fost o operatiune avizata de Guvern si derulata conform legilor romanesti, presedintele Basescu dorind probabil sa arate ca nu a fost autorizata doar de un stat strain. Ponta a adaugat ca el nu poate spune "povesti cu Rambo care salveaza oameni".
"Operatiunea de aducere in tara a lui Omar Hayssam a fost in totalitate conform legilor Romaniei, autorizata si aprobata de Guvern. Toate operatiunile la care au participat reprezentanti ai statului roman au fost autorizate de Guvern, conform legii. Probabil ca presedintele a vrut sa spuna ca nu a fost autorizatie din partea unui stat strain", a spus Ponta.
Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat, duminica, la Campia Turzii, ca aviatia militara a transportat zilele trecute ajutoare umanitare pentru populatia siriana si, intrebat daca Omar Hayssam a fost adus in tara cu acel avion, Dusa a spus ca "anumite informatii sunt clasificate".
Luni, presedintele Traian Basescu a declarat, raspunzand unei intrebari, ca mentine "cu tarie" declaratia privind operatiunea neautorizata pentru preluarea lui Hayssam, adaugand: "Este declaratia care ne trebuia".
In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad. In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar. La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului.
Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova. In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave.
Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006. Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.