ANIMATIE GRAFICA. Primaria Capitalei, consolidata printr-o metoda care o face rezistenta la un seism cu magnitudinea de 9,6

Dată publicare: 19-03-2014 19:11
Dată actualizare: 22-03-2014 07:39


O metoda de consolidare anti-seismica folosita de japonezi este aplicata si la Bucuresti, in vechiul sediu al primariei Capitalei.

Constructorii izoleaza fundatia si sustin ca avantajele sunt mari pentru ca lucrarile au loc in subsol si nu se pierde din spatiul util de locuit. In plus, in cazul unui cutremur, cladirea nu cade ci se deplaseaza pe propria structura. In Statele Unite sau Japonia, sunt mii de imobile consolidate astfel.

Cladirea Primariei Capitalei, clasata pe lista monumentelor istorice, este consolidata deja in proportie de 90%, spun edilii. Pentru inceput fundatia veche a imobilului a fost taiata si ridicata pe cricuri uriase. S-a construit una noua mult mai solida, iar intre cele doua placi de beton s-au asezat tampoane uriase din otel si cauciuc dar si amortizoare care sa permita cladirii sa se miste atat pe orizontala, cat si pe verticala.

Practic in momentul unui seism aceste tampoane se misca circular si dau voie cladirii sa culiseze pe propria structura fara sa puna in pericol constructia. O tehnologie moderna si sigura care in cazul unui cutremur de 9,6 pe scara Richter ar face ca imobilul sa se deplaseze 70 de cm in orice directie, sustin constructorii.

"Cand vine un seism, miscarea majora este preluata de aceste echipamente, care o disipa, deci energia este disipata in aceste echipamente, facand ca in cadrul suprastructurii cladirii aceste forte de vibratie care apar sa fie foarte foarte reduse" sustine Dragos Mocanu, manager proiect.

In Bucuresti, oras cu 374 de cladiri incadrate in clasa 1 de risc seismic, este pentru a doua oara cand se foloseste acesta solutie de consolidare. Una dintre cladirile Academiei de Stiinte Economice a fost ridicata pe asemenea amortizoare in 2010. La fel vor fi consolidate Arcul de Triumf si alte monumente istorice. Iar pe viitor edilii se gandesc ca ar putea extinde proiectul.

"Sper ca solutie asta chiar sa triumfeze in ceea ce priveste consolidarea cladirilor pentru ca desi este mai greu, este mai sigur. Eu cred ca poate sa devina o obisnuinta" a declarat Sorin Oprescu.

"Noua metoda de consolidare nu are nimic in comun cu cea clasica folosita acum in capitala si pusa in aplicare si in cazul acestei cladiri de la Ion Campinenu. Practic lucrarile nu mai afecteaza spatiul de locuit ai asta pentru ca peretii nu se mai ingroasa cu noi armaturi. Asadar din start un beneficiu pentru locatari" a relatat Irina Gologan, corespondent Pro TV.

E adevarat insa ca pretul consolidarii poate creste si cu 50%, insa timpul de executie a lucrarii se reduce si cu un an, iar elementele arhirecturale raman intacte. In plus e mult mai sigura, mai ales in zone cu grad ridicat de seismicitate. In Califoria, Japonia, China si Noua Zeelanda sunt deja mii de cladiri consolidate prin izolarea fundatiei.


VIDEO PROTVPLUS.RO