ANIMATIE GRAFICA. Doua injectii facute la nastere au fost la un pas sa lase o fetita fara un picior. Parintii acuza medicii
Rebecca are aproape 4 ani si pe coapsa dreapta poarta urmele unei rani ingrozitoare. Desi este doar o mana de om urmeaza sa suporte acum o operatie estetica.
Este finalul unei povesti care se putea termina cu amputarea piciorului, pentru ca, acuza parintii Rebeccai, medici si asistente de la Maternitatea Filantropia au facut o treaba de mantuiala la nasterea fiicei lor.
Rebbeca s-a nascut pe 27 octombrie 2010. La o ora dupa nastere, a fost injectata cu vitamina K si cu vaccinul antihepatita tip B. Patru zile mai tarziu, bebelusul ajungea la Spitalul Marie Curie cu o necroza a coapsei drepte si o stare de sanatate mediocra, dupa cum au diagnisticat-o medicii de aici.
"Am fost diagnosticati intr-o stare destul de grava, chiar foarte grava. Cu piciorul fleasc, fara flux sanguin pe femurala, 2/3 din femurala compresie, avea compresie pe femurala, piciorul in pozitie antalgica", au explicat parintii.
Doctorii au pus si un diagnostic, Sindromul Nicolau. Acesta poate aparea atunci cand ambele seruri ce i-au fost administratie micutei, se fac in aceeasi coapsa, dar si daca doar unul dintre acestea este administrat incorect. Substanta introdusa in picior produce o hemoragie care duce la aparitia unui hematom ce in timp se extinde si necrozeaza testutul.
In mod normal, imediat dupa aparitia hematomului se aplica un tratament complex care ajuta la vindecarea rapida a ranii. Numai ca medicii de la Filantropia au externat bebelusul la 5 zile de la nastere si au scris in fisa ca e sanatos.
"Asistentele si medicii care au fost de serviciu, ori n-au facut consultul copilului, ori l-au facut si au neglijat acest hematom", sustin parintii.
Doua ore mai tarziu, micuta Rebecca era internata la un alt spital in stare grava. Reprezentantii Maternitatii Filantropia au refuzat sa comenteze acuzatiile.
Parintii copilului au depus plangere la politie si la colegiul medicilor. Cei din urma au stabilit ca personalul medical a procedat corect. Specialistii de la IML au intocmit insa un raport in care stabilesc ca exista o legatura de cauzalitate directa intre injectia in picior si hematomul aparut ulterior.
De asemenea, ei apreciaza ca Sindromul Nicolau se manifesta in 24 de ore de la injectare, de unde rezulta ca asistentele si medicii ar fi trebuit sa observe edemul de pe piciorul bebelusului. Acestia insa au scris in fisa Rebeccai abia in a patra zi ca fetita are o problema.
"Ajungeam intr-o stare in care piciorul copilului trebuia amputat, ori se putea ajungea la septicemie si putea sa moara, pentru un nou nascut o septicmie este foarte grava, nu o spun eu, o spun medicii" au povestit parintii.
Acum, parintii au cerut Judecatoriei Sectorului 4 sa dispuna ca ancheta in cazul bebelusului lor sa nu fie inchisa, asa cum isi doreste procurorul de caz, si sa se faca o cercetare pentru a se stabili cine a gresit.