Animație grafică. Cum a fost împușcată în cap o femeie nevinovată de un polițist
Incidentul petrecut în Mureş, în urma căruia o femeie a fost împuşcată din greşeală de un poliţist care încerca să oprească un şofer fugar stârneşte reacţiile asociaţiilor pentru drepturile omului.
APADOR a cerut luni a poliţia să nu mai folosească arme de foc la contravenţii, ci pistoale cu electroșocuri. Între timp, procurorii au ridicat mai multe imagini surprinse de camerele de supraveghere ca să afle cum a fost posibil. În paralel, şoferul de la care a pornit totul a fost acuzat de ultraj.
Anchetatorii s-au întors luni în localitatea în care o femeie nevinovată a fost împuşcată - din greşeală - de poliţist şi au ridicat înregistrările făcute de camerele de supraveghere.
Pe baza imaginilor - pe care procurorii au decis să nu le facă încă publice - au fost reconstituite momentele care au dus la această nenorocire.
Împreună cu un coleg, agentul a blocat cu maşina - calea şoferului fugar - şi pentru că acesta nu a oprit la semnal şi ar fi încercat să îi lovească, a scos pistolul şi a tras 6 gloanţe înspre autoturism.
Femeia era pe marginea şoselei iar unul dintre proiectile a ricoşat şi a lovit-o în cap. Victima a căzut secerată.
Şoferul fugar a fost reţinut luni pentru 24 de ore - iar maşina lui va fi expertizată criminalistic. Individul apucase să îi demonteze numerele de înmatriculare.
La audieri a ajuns şi poliţistul, de 49 de ani, care a folosit arma.
Kristof Jozsef, primar Aluniș: "Poliţistul în cauză a tras practic în roţi ca să oprească maşina. N-a reuşit şi s-a întâmplat acest tragic eveniment."
Agentul lucrează în poliţie din 1993 - când a fost angajat din sursă externă. Superiorii lui spun a trecut cu bine la ultima testare psihologică - făcută în martie 2016 - şi că era apt să poarte arma.
Între timp, victima se luptă pentru viaţa ei pe un pat de spital în Cluj. Femeia în vârstă de 59 de ani este în continuare în stare critică la secţia de terapie intensive a spitalului de neurochirurgie, iar luni preţ de câteva minute familia a fost lăsată să o vadă. Următoarele zile sunt decisive pentru evoluţia ei şi doar după o re-evaluare neurologică medicii vor putea ştii dacă a rămas cu traume.
Vecină: "Speram că Dumnezeu să o ajute să se vindece, dar nu se ştie. Puteam fi şi noi, noi am fost la biserică şi când am venit fapta era consumată, puteam să fim noi, putea să fie oricine."
Incidentul a stârnit reacţia unor organizaţii care apără drepturile omului. APADOR-CH a cerut interzirea armelor de foc de către poliţie pentru prinderea sau imobilizarea unor persoane care au comis contravenţii.
"Este necesar ca armele de foc să rămână doar în dotarea forţelor speciale de intervenţie ale poliţiei, iar restul poliţiştilor, inclusiv cei de la poliţia rutieră, ar trebui dotaţi cu pistoale neletale, cu electroşocuri („tasere").Taserele nu oferă mari şanse de a opri autoturismele, dar, în mod sigur, nu ucid oameni. Pentru oprirea autoturismelor se pot folosi „benzile cu ţepi" sau alte metode specifice, care nu pun în pericol viaţa celorlalţi şi care ar trebui asimilate în România. " - se arată într-un comunicat al APADOR-CH.
Potrivit statisticilor IGPR - citate de APDOR-CH - în fiecare an din ultimii trei poliţiştii au ucis câte un om.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: mures, impuscaturi, politist, animatie grafica, greseli,
Dată publicare:
11-02-2019 18:26