Animale sălbatice filmate în apropiere de zonele locuite. ”Le facem să depindă de noi”
Pe măsură ce oamenii se extind şi construiesc în păduri sau în afară localităţilor, animalele nu mai au unde să trăiască şi se apropie de aceste zone, în căutare de hrană.
Doi pui de urs au fost văzuţi recent în apropiere de Târgu Mureş. Iar un porc mistreţ a fost filmat pe străzile din Sinaia, în fața hotelurilor.
Urşii au fost văzuţi de un localnic în timp ce căutau de mâncare pe câmpul de lângă pădure.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Domokos Csaba, specialist în cercetarea urşilor: "Din imagini se vede că e vorba de doi pui. Cel mai probabil sunt fraţi părăsiţi de mamă. Ei ies să îşi caute hrană şi dacă găsesc o să mai iasă, dar dacă vremea o să fie rece, o să intre în hibernare."
Zilele trecute, lângă Odorheiul Secuiesc o ursoaică a fost zărită cu puii într-o pădure.
Specialiştii spun că urşii şi-au schimbat comportamentul şi pot ieşi din hibernare dacă pot găsi hrană. Singurele care rămân în bârlog pe toată perioada iernii sunt femelele care au pui foarte mici.
Mihai Pop, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice: ”Ursul poate să se activeze în timpul iernii, în funcţie de diferite situaţii: resurse de hrană disponibile în jur sau un deranj la bârlog. Dacă găseşte resurse de hrană, le consumă, după care îşi caută alt bârlog."
Şi în Predeal, la începutul anului, un pui de urs a fost filmat în timp ce se juca în zăpadă, în apropierea unei terase. Iar specialiştii spun că atragerea animalelor cu mâncare, în mod intenţionat, este o greşeală gravă.
Chiar şi când au mâncare naturală în pădure, urşii preferă resturile lăsate de oameni.
Ioan Domșa, Direcţia Silvică Prahova: ”Indiferent ce le-am putea pune noi de mâncare, mâncarea preparată e întotdeauna mai bună. O friptură pe grătar, căpătată de la turiştii de la corturi sau rulote din zone.
Iarna, de la tomberoane, de la gunoiul menajer aruncat mai mult sau mai puţin în zonele stabilite. Și atunci îl facem să depindă de noi şi implicit să nu lipsească din viaţa noastră."
Iar urşii nu sunt singurele animale care ajung în zonele locuite. La Sinaia, un porc mistreţ a fost filmat recent pe străzile din oraş.