Angajatii Operei Nationale refuza sa urce pe scena si cer demisia Ministrului Culturii: "V-ati batut joc"

×
Codul embed a fost copiat

Opera Nationala este in acest moment scena unei tragedii moderne. Angajatii au ocupat sala si au refuzat sa mai sustina spectacolul din aceasta seara.

Ii cer demisia Ministrului Culturii, care a revenit asupra propriilor decizii. L-a readus in postul de director interimar pe George Calin, acuzat de angajati de coruptie, si astfel, balerinii Johan Kobborg si Alina Cojocaru au acceptat sa revina si ei. "V-ati batut joc si ati ales sa pastoriti niste ilegalitati", i-a scris ministrului inclusiv marea soprana Angela Gheorghiu.

Angajatii Operei i-au cerut demisia ministrului, dupa ce acesta nu s-a mai prezentat la intalnirea cu ei. Urma sa le comunice ca balerinul Johan Kobborg revine la opera, alaturi de fostul director, George Calin.

Irina Iordachescu: "Tatal meu, baritonul Dan Iordachescu, a murit anul trecut. Daca nu ar fi murit atunci si ar fi fost in viata, in aceasta clipa, ar fi murit acum, in fata acestui tavalug care distruge destinul teatrelor de opereta din Romania."

"Before us, you were nothing, cuvinte care mi-au fost spuse mie de catre cineva din baletul strain. Pentru asta sunt aici."

Citește și
DNA - Agerpres
Coruptie la Opera Romana, cu prejudiciu de 3,5 milioane RON. Fost director, acuzat ca ar fi cerut o mita mai "speciala"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Doriti sa ne impuneti din nou la conducere persoana pe care dumneavoastra ati eliberat-o din functie, ca urmare a controlului Curtii de Conturi. Din ce motiv?"

George Calin este apropiatul lui Razvan Dinca, director suspendat al Operei, cercetat penal. Ramanerea lui Calin a fost conditia pusa de balerinii Kobborg si Alina Cojocaru.

Irina Iordachescu: "Cu toata aprecierea pentru talentul domnului Kobborg, ne exprimam profunda ingrijorare cu privire la intoarcerea sa in orice functie de conducere din ONB."

Ministrul spune ca pericolul pierderii lui Kobborg l-a facut sa ia aceasta decizie.

Vlad Alexandrescu, ministrul culturii: "Am fost foarte sensibil la aceasta pierdere si ar fi fost pacat sa ne despartim de ei."

Asta, desi initial chiar el il schimbase acum doua saptamani pe George Calin.

Vlad Alexandrescu, ministrul culturii: ''Din rapoartele pe care le-am avut erau niste deficiente de management, niste disfunctionalitati intr-adevar pe de alta parte, mi se pare important ca dl Calin poate sa lucreze cu dl. Koborg si cu doamna Cojocaru si sa nu ne despartim de ei."

Tiberiu Soare: "Divizarea. Asta este cel mai mare pericol. Scindarea in factiuni care ajung sa nu mai comunice in niciun fel unii cu altii."

Ministerul va trimite o comisie formata din 3 oameni. Acestia vor supraveghea activitatile de la opera. Iar peste 3 luni, va fi numit un director strain la opera.

Vlad Alexandrescu, ministrul culturii: “Fac ceea ce cred ca trebuie facut pentru aceasta institutie, adica s-o aduc in lumina si sa incerc sa-i inteleg si sa rezolv toate problemele. Trebuie sa aiba si ei putina incredere ca drumul pe care vom pasi este cel bun.”
Reporter: Deci nu va dati demisia?
Vlad Alexandrescu, ministrul culturii: Nu, nu.
Reporter: Nu aveti de ce?
Vlad Alexandrescu, ministrul culturii: Nu.”

In cadrul unui protest spontan, artistii au refuzat sa mai sustina spectacolul de la ora 19:00, iar reprezentatia a fost anulata.

Spectatorii au fost intorsi din drum, chiar daca isi cumparasera bilete. Iar pe locurile lor s-au asezat angajatii Operei. La un moment dat, artistii au urcat pe scena, dar tot in semn de protest.

Tiberiu Soare: "Nu stim ce se va intampla in zilele urmatoare. Nu este o greva. Oamenii pur si simplu au intrerupt lucrul. Este daca vreti un protest spontan. Nu pot fi de acord cu revenirea domnului George Calin pe functia de director general, fie el si interimar."

Pe site-ul Operei Nationale a aparut un comunicat in care institutia anunta ca se vor lua masuri impotriva celor responsabili de situatia creata. La randul lor, angajatii nemultumiti spun ca il asteapta pe ministru, sa discute personal cu ei.

Conducerea Operei Nationale Bucuresti, despre protest: "Vom lua masurile impuse de lege in legatura cu cei responsabili”

Redam integral comunicatul de presa transmis de reprezentantii Operei Nationale Bucuresti cu privire la protestul de miercuri:

"Astazi, incepand cu ora 15:00, o parte din personalul Operei Nationale Bucuresti si domnul Tiberiu Soare, impreuna cu persoane din afara institutiei invitate special la protest, au ocupat scena si sala de spectacole, sustinand discursuri, acordand interviuri reprezentantilor presei si facand revendicari care nu tin de competenta managementului.

Avand in vedere refuzul celor prezenti la manifestare de a elibera sala de spectacole si scena, in prima instanta intrucat era necesara desfasurarea repetitiei tehnice, iar ulterior pentru a permite primirea spectatorilor, desfasurarea reprezentatiei din aceasta seara a spectacolului „Falstaff” a devenit imposibila.

Le multumim tuturor celor care au trimis in ultimele saptamani numeroase mesaje de sustinere fata de actul artistic de performanta si care si-au manifestat in mod obiectiv, sincer si intre limitele bunului simt punctul de vedere cu privire la activitatea actuala si potentiala a Operei Nationale Bucuresti.

Regretam profund imposibilitatea desfasurarii in conditii normale a programului anuntat de spectacole al institutiei si mentionam ca vom lua masurile impuse de lege in legatura cu cei responsabili”.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Scandal la Opera Nationala. Balerina Alina Cojocaru, in lacrimi dupa ce iubitul ei, balerinul Johan Kobborg, a demisionat
Scandal la Opera Nationala. Balerina Alina Cojocaru, in lacrimi dupa ce iubitul ei, balerinul Johan Kobborg, a demisionat

Marea balerina Alina Cojocaru a plans marti seara in fata Operei Nationale, dupa ce logodnicul sau, balerinul si coregraful Johan Kobborg a demisionat in cursul zilei de la Opera Romana.

Coruptie la Opera Romana, cu prejudiciu de 3,5 milioane RON. Fost director, acuzat ca ar fi cerut o mita mai
Coruptie la Opera Romana, cu prejudiciu de 3,5 milioane RON. Fost director, acuzat ca ar fi cerut o mita mai "speciala"

Trei fosti directori ai Operei Nationale din Bucuresti si 9 oameni de afaceri au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu, iar fostul Director Economic este suspectat de luare de mita.

Cum arata o zi din viata Angelei Gheorghiu, soprana care a facut sa se vorbeasca despre Romania numai la superlativ
Cum arata o zi din viata Angelei Gheorghiu, soprana care a facut sa se vorbeasca despre Romania numai la superlativ

Nascuta in Adjud cu o voce uimitoare si impunandu-se pe scenele internationale din anii '90, cand a cucerit publicul, la Royal Opera House, in Boema de Puccini, marea soprana Angela Gheorghiu a facut sa se vorbeasca despre Romania numai la superlativ.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.