Angajații Operei Naționale Iași au protestat, după ce s-a anunțat că Beatrice Rancea va reveni în fruntea instituției
Sunt iar tensiuni la Opera Națională Iași.
Mărul discordiei este tot Beatrice Rancea, care va reveni în fruntea instituției, deși este acuzată de fapte de corupție într-un dosar al procurorilor DIICOT.
Angajații au protestat și spun că se tem că vor fi amânate spectacole și vor urma concedieri din motive neîntemeiate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Vestea că Beatrice Rancea se întoarce, săptămâna viitoare, la cârma Operei Naționale Iași i-a împins pe unii dintre artiștii de acolo să iasă în curtea instituției, în semn de protest față de decizia luată de Ministerul Culturii.
Marius Aftărăgaci, preș. Sindicat Artis, Opera Națională Iași: "Vom solicita Ministerului să facă toate demersurile legale pentru a o demite pe doamna Rancea. Ca și salariați suntem aici și ne exprimăm revolta și indignarea față de situația actuală."
Beatrice Rancea revine la conducere după patru luni, perioada în care s-a aflat sub control judiciar, fiind bănuită de deturnare de fonduri.
Aurel Bălae, artist liric în cor: "Nu avem nevoie de un astfel de manager, nu avem nevoie de un astfel de om, care timp de 10 ani a distrus vieți, a furat banii statului și cultura ieșeană."
Cosmin Marcovici, tenor: "Sper ceva să se schimbe, pentru că sunt artiști grozavi, sunt artiști foarte buni, care chiar merită să fie pe scenă și merită să ducă o viață liniștită."
Beatrice Rancea, fostă balerină, ajunsă la conducerea Operei Naționale Iași în urmă cu zece ani, este acuzată de mai multă vreme de liderii de sindicat că făcea angajări preferenţial, că punea în roluri doar anumite persoane din anturajul său şi că dădea ilegal afară artiști.
Beatrice Rancea nu a putut fi contactată telefonic pentru a comenta protestul spontan.
În dosarul deschis de procurorii DIICOT, Beatrice Rancea este bănuită că ar fi coordonat o grupare infracţională care, în ultimii șapte ani, ar fi obţinut cinci milioane de lei de la bugetul de stat pentru promovarea culturii. Sumele ar fi fost folosite însă pentru a deconta produse sau servicii fictive către mai multe persoane din Iaşi şi Bucureşti.