Tot ce trebuie să știm despre listele de așteptare pentru programarea la vaccinare, explicat de Andrei Baciu

Dată publicare: 15-03-2021 10:48
Dată actualizare: 15-03-2021 13:47


Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a fost invitat în cadrul ediției Știrilor Pro TV, unde a vorbit despre procesul de vaccinare și etapa a treia.

De luni, orice persoană se poate programa, cu condiția să aibă peste 16 ani.

Persoanele care vor să se programeze trebuie să intre pe platforma https://vaccinare-covid.gov.ro/ sau să sune la call center, la numărul 0214144425, operatorii ajutând-le să se înscrie.

În ceea ce privește lista de așteptare, Andrei Baciu a explicat cum funcționează și ce trebuie să știe persoanele care se află pe această listă.

„547 de centre vor avea această funcțiune, de listă de așteptare. Oricine intră și găsește un loc liber se poate programa. În momentul în care se ocupă locurile, se activează această listă de așteptare, pe care te poți înscrie. De la ora 9.00 până la ora 11.00 sunt județele de la Alba la Covasna, de la ora 11.00 până la ora 13.00 sunt județele de la Dâmbovița la Prahova, iar de la 13.00 la 15.00 vor fi județele de la Salaj la Vrancea, inclusiv Municipiul București”, a mai spus secretarul de stat.

Întrebat când se vor vaccina persoanele care intră luni pe lista de așteptare și cum vor afla când vor fi programate, Baciu a explicat că există un principiu important și că persoanele cu vârsta peste 65 de ani și cu boli cronice vor avea prioritate în continuare.

„Există un principiu important, pe care îl menținem. Vaccinarea aduce avantaje celor mai fragili. Faptul că au un risc mai mare cei care au peste 65 de ani și cei cu boli cronice vor avea prioritate în continuare. Primele persoane înscrise pe lista de așteptare vor primi un mesaj text. Persoana respectivă trebuie să intre, într-un interval de 24 de ore, după ce a primit mesajul să confirme participarea la vaccinare prin selectarea unei zile și a unei ore din centrul pe care deja l-a selectat, astfel confirmând participarea. Dacă nu se face acest lucru în 24 de ore, nu se pierde locul în lista de așteptare și încă de două ori în interiorul a 30 de zile i se va mai aloca o poziție și va fi anunțată prin aceeași procedură. În interiorul a 30 de zile se fac trei încercări de acest tip, însă dacă în 30 de zile persoana nu reușește să confirme disponibilitatea de a participa, ținând cont că sunt în continuare locuri limitate, practic acel vaccin i se alocă altcuiva”, a mai adăugat Andrei Baciu.

Dacă la finalul unei zile rămân vaccinuri nefolosite, ce se întâmplă cu ele?
 

„În momentul de față se fac aproape 50.000 de vaccinuri pe zi și este aproape imposibil să ai o potrivire perfectă la sfârșitul zilei, din varii motive, și atunci noi am emis instrucțiuni prin care să se evite pierderea de doze, tocmai pentru că sunt limitate. Dacă pe parcursul zilei se observă un surplus de doze, coordonatorul centrului de vaccinare va apela persoane de a doua zi, de a treia și așa mai departe prin care să identifice persoane care pot să vină în acea zi la vaccinare. Dacă nici așa nu se identifică, nu irosim doze”, a mai adăugat secretarul.

În ceea ce privește discuțiile despre suspendarea vaccinului AstraZeneca în mai multe țări, Baciu a anunțat că România nu a primit doze din lotul care a ajuns și în Austria.

„Noi nu am primit vaccinuri din acel lot, AVB 5300. Acesta este evenimentul care a pornit din Austria. În schimb, s-a constatat săptămână trecută o suprapunere de evenimente, vaccinare plus un eveniment din Italia și au suspendat vaccinarea cu vaccinuri dintr-un alt lot, decât cel menționat anterior, până se finalizează o investigație la nivelul Agenției Europene a Medicamentului, pentru a elimina orice semn de întrebare. Văzând aceste lucruri, noi ne-am întrunit la nivel de experți și s-a luat această decizie, să le punem deoparte, să le carantinăm”, a mai spus el.

Câte persoane și-au anulat programarea pentru vaccinarea cu AstraZeneca, în total, după ce au apărut acele suspiciuni?
 

„Oamenii au înțeles care este situația. Au fost în jur de 9.000 de persoane, care în cursul zilei de vineri și-au anulat programarea, dar nu cred că toate au fost din acest motiv. E un fenomen care se întâmplă zilnic. Între 7 și 10 martie, spre exemplu, 12.000 de persoane și-au anulat programările pentru varii motive. Cel mai probabil a avut un impact și acest eveniment, însă, în același timp, alte 5.700 de persoane au ocupat o parte dintre locurile disponibilizate. Mai mult, vineri erau programate la vaccinare 5.800 cu AstraZeneca”, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Baciu a mai explicat faptul că „sunt totuși cinci milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca, deci nu este o situație care să îngrijoreze.”

De asemenea, persoanele care au primit prima doză, vor avea și rapelul tot cu AstraZeneca.

Întrebat despre pașaportul de vaccinare, Andrei Baciu a menționat că va fi o decizie la nivel european și că în următoarele două săptămâni vor fi vești în acest sens.


VIDEO PROTVPLUS.RO