Andrei Baciu, despre criza vaccinurilor: ”Această limitare este valabilă pentru următoarele săptămâni”

23-01-2021 10:56


Peste 370.000 de persoane s-au vaccinat până acum în Romania, cu una sau două doze. Iar numărul celor care doresc imunizarea este în continuare foarte ridicat.

Este atât de ridicat, încât oamenii mai au de așteptat până să găsească un loc disponibil pentru vaccinare.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare, a declarat pentru Știrile Pro TV că numărul scăzut de vaccinuri este o problemă nu doar în România, ci și la nivel european și global.

Totul se întâmplă după ce Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccinuri în mai multe state. Cu toate acestea, Baciu este încrezător că situația se va remedia în ”următoarele săptămâni”.

Apoi, capcitatea va crește, iar România va recupera inclusiv vaccinurile pe care nu le-a priimit în această perioadă.

”Sigur, vaccinarea se desfășoară în funcție de numărul de vaccinuri pe care le primim, pe care, de fapt, Uniunea Europeană le primește și le distribuie proporțional fiecărui stat membru. Aceasta este cea mai mare problemă, nu numai în România, la nivel european, la nivel global, discuțiile sunt în jurul acestui subiect. Însă, ca orizont de timp, să știți că această limitare mai mare pe care o avem acum este valabilă pentru următoarele săptămâni, pentru că, ușor, ușor, capacitatea de producție crește, astfel încât de exemplu pentru următoarele 2 luni, până la sfârșitul lunii martie ne așteptăm să primim în jur de 2.500.000 de doze de la Biontech/Pfizer și peste 400.000 de doze de la Moderna - cele două vaccinuri aprobate.

Suplimentar, se așteaptă și aprobarea vaccinului de la AstraZeneca, undeva la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie cel mai târziu. Și de acolo putem să primim tranșe suplimentare. Deci vedem că sunt doze și volume semnificative care vin.” - a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății


VIDEO PROTVPLUS.RO