Bătrânii și copiii bolnavi din centre din Gorj ar fi fost drogați. DIICOT a început ancheta
Un caz revoltător este anchetat de procurorii DIICOT, în Gorj. Angajaţii de la trei centre de îngrijire a bătrânilor şi copiilor sunt acuzaţi că le-au administrat celor pe care ar fi trebuit să îi ocrotească medicamente puternice, psihotrope.
Aceste medicamente ar fi fost administrate fără niciun fel de recomadare din partea medicilor. Anchetatorii bănuiesc că angajaţii i-ar fi drogat pe aceşti oameni lipsiţi de apărare, ca să-i ţină în stare de somnolenţă şi astfel să nu-i mai deranjeze.
Practicile ilegale din cele trei centre de asistenţă socială au fost sesizate de fostul şef al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Gorj. I s-au părut suspecte cantităţile mari de antidepresive şi calmante consumate în cămine şi a cerut anchete, iar când bănuielile i s-au confirmat, a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. În urma plângerii, procurorii au început urmărirea penală pentru trafic de droguri de risc.
Mihaela Porime, purtător de cuvânt DIICOT: "S-a reţinut faptul că în trei centre sociale de pe raza judeţului Gorj s-a administrat unor persoane medicamente care intră în categoria substanţelor psihotrope, fără a exista o recomandare medicală de la un medic specialist."
În cele trei centre de asistenţă socială vizate de anchetă sunt internaţi aproape 150 de bătrâni şi copii cu dizabilităţi. Angajaţii sunt bănuiţi că le-ar fi administrat acestora medicamente extreme de puternice că le inducă o starea permanentă de somnolenţă, astfel încât să nu mai fie capabili să le ceară nimic îngrijitorilor.
Unul dintre căminele cercetate este cel din localitatea Dobriţa - unde sunt internaţi 61 de vârstnici. Şeful instituţiei respinge acuzaţia că bătrânii ar fi fost drogaţi.
Constantin Petcoiu, șef complex Dobrița: "Medicamentele cu conţinut stupefiant şi psihotrop sunt ţinute în dulap metalic închis şi doar sub controlul asistentelor medicale, pentru că unitatea noastră nu are medic. Ele sunt obţinute pe baza prescripţiilor medicale speciale, asistentele medicale aplică tratamentul conform reţetelor."
Celelalte două centre vizate sunt în Târgu Jiu. Toate sunt în subordinea Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Gorj, care verifică acum cum au fost păstrate şi distribuite medicamentele cu conţinut stupefiant şi psihotrop.
Laurețiu Diaconescu, director DGASPC Gorj: "Nu sunt specificate persoane, cantităţi, nu ştiu dacă au greşit sau nu angajaţii mei, sper să nu fi greşit."
Cristina Radulea, secretar Consiliul Județean Gorj: "S-au constatat anumite abateri cu privire la completarea registrelor, în sensul că nu ar fi fost semnate sau nemenţionat numele persoanei şi să fie doar semnătura persoanei care a administrat medicamentul şi la ce oră, cât şi cu privire la depozitarea medicamentelor. Ele trebuie depozitate în nişte fişete încuiate, la care are acces doar un anumit personal."
Ca să dovedească acuzaţiile, procurorii DIICOT au cerut toate documentele de achiziţie pentru medicamente din cele trei centre şi au audiat mai mulţi angajaţi.
Deocamdată cercetările vizează doar fapta şi nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, ancheta, batrani, medicamente, azil, ilegalitati,
Dată publicare:
26-02-2019 16:12