Anchetă în ”saloanele morții” de la Matei Balș. Inspirația unei infirmiere care a limitat dimensiunile tragediei
În cazul dramei de la Institutul Matei Balș din Capitală, care a cutremurat o țară întreagă, a fost deschisă o anchetă pentru ucidere din culpă.
Cercetarea la fața locului va dura câteva zile, după cum a declarat vineri seară unul dintre procurori. Sâmbătă, acolo se întorc specialiști în Protecție Antiexplozivă de la Petroșani.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Tot sâmbătă vor fi făcute necropsiile bolnavilor care au murit în urma acestui episod cumplit.
Polițiștii criminaliști dar și specialiștii de la Petroșani chemați în ajutor sunt gata să intre în saloanele morții pentru a face a doua zi consecutive cercetarea la fața locului.
Este o procedură care se anunță a fi, pe de-o parte, extrem de minuțioasă, dar și una complicate, o recunoștea șeful echipei de anchetatori.
Anchetatorii vor să înțeleagă ce anume a declanșat acest foc atât de devastator, dar mai ale să-și dea seama, pe baza mărturiilor și confruntării documentelor, dacă există sau nu și responsabilități.
Au fost chemați în ajutor și cei de la Petroșani, vorbim despre celebrii specialiști în protecția antiexplozivă și securitate minieră, sunt oameni cu o experiență vastă, care au mai dat o mână de ajutor în astfel de situații și care pot spune, fără echivoc, ce anume s-a petrecut vineri și de ce s-a produs această tragedie.
Mărturiseau polițiștii și procurorii că se iau în calcul absolut toate ipotezele posibile în astfel de cazuri, de la o posibilă defecțiune a instalației electrice la o posibilă problemă tehnică, până la faptul că incendiul ar fi putut provoca de la o sursă exterioară spitalului, de pildă un radiator.
Și asta pentru că, încă de vineri spuneau rudele celor internați în acest pavilion, din pricina frigului ar fi fost nevoite familiile să aducă aceste radiatoare pentru a susține termic oameni care și așa aveau de suferit.
Vechimea clădirilor, principala cauză a tragediei
Este o problemă iscată în primul rând de vechimea acestor clădiri în care funcționează secții de spital, o vechime care pare să-și spună cuvântul.
Răvășitoare par să fie mărturiile a două infirmiere care erau aici, în acest pavilion.
În momentul în care a izbucnit teribilul incident, undeva în jurul orei 5, una dintre infirmiere a auzit țipete, strigăte de ajutor din partea unui pacient întins pe pat.
A intrat în salon și a văzut că pijamaua acestuia era cuprinsă de flăcări.
A încercat să-l salveze pe om, aruncând o pătură peste el, în timp ce colega ei ar fi avut inspirația să oprească alimentarea cu oxigen, pentru că era o zonă în care pacienții chiar aveau nevoie să fie susținuți de oxigen.
Lucrurile au evoluat însă extrem de rapid, incendiul a devenit tot mai violent, așa încât ce a urmat se vede: un adevărat dezastru.