De ce nu au fost contactate rudele pacienţilor de la Matei Balş imediat după incendiu. Explicaţia uimitoare a ministrului

29-01-2021 22:00


Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri seară, că autorităţile s-au confruntat cu o situaţie "hilară" când au încercat să ia legătura cu familiile pacienţilor de la Spitalul "Matei Balş", în urma incendiului.

"Ne-am confruntat cu o problemă aproape hilară, şi anume datele aparţinătorilor. Atunci când un pacient este internat, i se solicită datele a unu sau doi aparţinători. Aceste date sunt notate într-un formular şi acest formular este păstrat doar pe hârtie, iar hârtiile erau în clădirea care a fost sigilată de poliţie. Acesta este motivul pentru care mai degrabă am făcut un număr de telefon şi am aşteptat ca familiile să vină către noi. E hilar, şi înainte de 2016 nu exista nici măcar această procedură cu acest formular cu datele de acces la aparţinători", a afirmat Vlad Voiculescu într-o intervenţie telefonică la Digi 24, potrivit Agerpres.

Ministrul a spus că, "din păcate", contactarea familiilor "a durat mai mult decât ar fi trebuit şi lucrul ăsta a adăugat la durerea cauzată de tragedie".

Voiculescu a declarat că va modifica ordinul de ministru "aşa încât să avem lucrurile astea şi electronic, cum se cuvine în secolul ăsta".

"După acest eveniment va exista o procedură standard", a precizat ministrul Sănătăţii.

El a mai făcut referire la situaţia spitalelor din România, afirmând că majoritatea funcţionează "în clădiri care sunt pur şi simplu din altă epocă".

"Oricâţi bani am investi în acele clădiri, nu vor fi ceea ce trebuie. Evident, trebuie construite spitale noi. Ca să faci asta, e nevoie de o mică reformă la nivelul instituţiilor centrale şi v-aş spune că în Ministerul Sănătăţii nu există un singur arhitect cu experienţă în construcţia de spitale. Nu există o minimă echipă care să evalueze nevoia de investiţii în infrastructura sanitară, această echipă este construită acum", a spus Vlad Voiculescu.

El consideră că din cauza lipsei acestor specialişti s-au pierdut fonduri europene de sute de milioane de euro disponibile inclusiv pentru spitale regionale.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO