Anchetă în Delta Dunării. Sute de cai sălbatici ar fi trimiși la abator. Imaginile surprinse pe brațul Sfântu Gheorghe
Voluntarii unei asociații care luptă pentru drepturile animalelor formulează acuzații grave. Potrivit acestora, sute de cai sălbatici din Delta Dunării sunt trimiși la abator.
Au surprins scene cu mai mulți cai îngrămădiți pe o barjă, după care au sunat la poliție și au reclamat transportul. Agenții susțin însă, că din imagini nu reiese că acei cai ar fi sălbatici, deși administrația Biosferei precizează că pentru transportul în cauză nu există documente legale.
O astfel de scenă a fost surprinsă pe brațul Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării de voluntarii asociației SOS Caii Deltei. Zeci de cai care stau îngrămădiți pe o barjă urmează să fie încărcați la mal într-o camionetă. Ar fi fost aduși aici dintr-un țarc improvizat pe malul canalului Dranov. Voluntarii susțin că sunt cai sălbatici și reclamă traficul de animale. Acest transport ar fi fost doar unul dintr-un lung șir, insistă ei.
„Au creat acolo o adevărată infrastructură a groazei”
Rodica Crăciunescu, voluntar „S.O.S. Caii Deltei”: „Îmbarcați în mijloace de transport inadecvate, care se călcau în picioare pe barjă și care erau duși să fie vânduți la abatoare. Am sesizat autoritățile să verifice proveniența acestor animale și pentru ce sunt duși. Caii aceia sunt sălbatici, sunt acolo de cel puțin 15 ani îi știu eu, îi știu toți turiștii, erau mândria Deltei ca și pelicanii, toată lumea venea în Deltă să vadă pelicanii și caii sălbatici”.
Sesizați prin 112, polițiștii spun că „aspectele sesizate nu sunt confirmate” și că „din imagini nu reiese banuiala că animalele sunt salbatice sau domestice”. Dar ancheta este abia la început.
Anca Chivu, Asociația Save the Horses: „Au creat acolo o adevărată infrastructură a groazei. Nu i-a văzut nimeni? Cum pot să închidă ochii la aceste atrocități”.
Voluntarii susțin că animalele erau vândute samsarilor care urmau să le ducă la abatorul din Frecăței, județul Tulcea sau la unul din judetul Hunedoara. De acolo, carnea ajunge in Italia. Dacă într-adevăr este vorba de cai sălbatici, carnea lor e periculoasă, avertizează specialiștii.
Adrian Bîlbă, biolog: „Ăștia sunt cai foarte parazitați, nu sunt îngrijiți, urmăriți veterinar, sunt înțepați de insecte hematofage, plini de anemii infecțioase și multe alte boli, din acest motiv carnea lor este periculoasă. Iar modul de deținere al acestor animale pe grinduri nu e nici ecologic”.
Misterul documentelor pentru transport
Reprezentanții Biosferei Delta Dunării spun că în zonă sunt mai mulți crescători de cai și că nu toate animalele acestora au cip. Caii transportați spre vânzare au fost revendicați de persoane care nu ar fi prezentat documente pentru transport.
Teodosie Marinov, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării: „Noul proprietar de animale a plecat cu o parte din aceste animale, acești cai neavând documentele legale de transport. Plus că ei trebuie să lămurească pentru că orice animal necipat sau necrotaliat în sălbăticie este considerat fără stăpân”.
Nu este pentru prima dată când voluntarii opresc astfel de transporturi. O ancheta „România, te iubesc” din 2012 arăta cum sute de cai din Deltă erau încărcați în TIR-uri care aveau ca destinație un abator din Brașov, iar produsele ajungeau tot în Italia.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: delta dunarii, Delta, abator, Bratul Sfantu Gheorghe, cai salbatici, Letea,
Dată publicare:
12-12-2022 19:31