Ancheta in cazul unui grup care a furat jumatate de milion de dolari de pe carduri. Cum procedau infractorii

Ultima actualizare: 26-03-2017 07:14

Descinderi de amploare in Bucuresti si Buzau, pentru prinderea unui grup suspectat ca a furat 500 de mii de dolari din conturile unor cetateni straini.

Ca sa nu fie descoperiti cand ridicau banii din Romania, indivizii au reusit sa convinga mai multe persoane sa-si deschida conturi care erau alimentate cu banii furati. 5 suspecti au fost retinuti si vor ajunge in fata judecatorilor cu propunere de arestare, iar alti patru sunt sub control judiciar.

11 perchezitii au facut ofiterii DIICOT in Bucuresti si Buzau. Cei noua suspecti au fost ridicati de acasa si dusi la audieri. Potrivit procurorilor, suspectii ar fi obtinut peste 500.000 de dolari dupa ce au golit conturile mai multor persoane carora le-au furat datele de acces ale conturilor bancare. Pentru a se pierde urma banilor, cei 9 indivizi ar fi transferat sume importante din conturile unor cetateni din mai multe tari catre conturi deschise la banci din Romania.

Nicolae Petrosel - procuror DIICOT Buzau: “Au recrutat prin membrii ei mai multe persoane, 21 de persoane din municipiul Buzau, de etnie roma din cartierul Simileasca in majoritatea lor, carora le-a cerut sa deschida conturi bancare, conturi de card bancar cu aplicatii de internet banking si cod de acces, sa incredinteze datele privind respectivele conturi gruparii infractionale”.

Conturile erau de fapt controlate tot de cei noua suspecti, sustin anchetatorii. Titularii de cont retrageau sumele furate din strainatate ca apoi sa le lea membrilor retelei. Pentru intreaga operatiune complicii primeau un comision. Intreaga operatiune era urmarita de seful retelei care si a pus la cale atacul informatic.

Petrosel - procuror DIICOT Buzau: “Liderul lor a creat pagini de web clonate aidoma site-urilor bancare din strainatate, de pe aceste site-uri clonate clienti au fost directionati catre adrese de mail create de membrii gruparii infractionale, directionarea s-a facut catre un link de logare unde au introdus in campuri datele privind conturile lor bancare, datele de confidentialitate si de aici nu a fost decat un pas pentru infractori sa genereze transferuri automate de numerar banesc in mediul virtual.”

Prejudiciul calculat pina in acest moment depaseste 500.000 de dolari. Anchetatorii au pus sechestru pe 2 apartamente si 4 autoturisme apartinand membrilor gruparii. In urma perchezitiilor au fost ridicate si 10 grame de canabis, mai multe carduri bancare, sume de bani, laptop-uri si documente.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO