Anchetă în cazul tragediei aviatice din Giurgiu soldată cu doi morți. Consumul de alcool, invocat de procurori
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a deschis o anchetă în urma accidentului aviatic, de sâmbătă, din judeţul Giurgiu, în urma căruia şi-au pierdut viaţa două persoane.
Procurorii invocă prevederi din Codul aerian privind consumul de băuturi alcoolice şi pilotare fără documente de certificare.
„Astfel, un avion de mici dimensiuni a fost identificat prăbuşit în pădurea din comuna Letca Nouă, judeţul Giurgiu, victimele fiind o persoană de sex feminin şi o persoană de sex masculin. În cauză sunt efectuate cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 112 şi art. 116 alin. 1 lit. a, b, c ambele raportate la art. 122 şi art. 114 alin. 1, 2 şi 3 şi art. 115 alin. 1 din Legea nr. 21/2020 privind Noul Cod Aerian al României, art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul Penal”, se arată în comunicatul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, citat de news.ro.
Articolul 112 din Noul Cod Aerian al României prevede că “Încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu prevăzute de actele normative cu putere de lege sau neîndeplinirea acestora, dacă fapta a pus în pericol siguranţa unei aeronave în zbor şi prin aceasta s-a cauzat o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi”.
De asemenea, în articolul 114, alineatele 1, 2 din acelaşi act normativ se precizează că “efectuarea serviciului de către personalul aeronautic aflat sub influenţa băuturilor alcoolice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă; efectuarea serviciului de către personalul aeronautic care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori se află sub influenţa unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”.
x
Totodată, la articolul 115 alineatul 1 este prevăzut că “pilotarea unei aeronave de către o persoană care nu posedă documentele de certificare prevăzute de reglementările în vigoare pentru pilotarea aeronavei respective se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu a anunţat că pompierii au fost solicitaţi, sâmbătă după-amiază, despre faptul că o aeronavă de mici dimensiuni s-ar fi prăbuşit în localitatea Letca Nouă.
„Din cadrul ISU Giurgiu, la locul indicat, au fost alocate două maşini de stingere, o ambulanţă SMURD şi o ambulanţă SAJ. În sprijinul echipajelor operative, s-a dispus suplimentarea resurselor cu o maşină de stingere şi o ambulanţă SMURD de la ISU Teleorman. De asemenea, pentru eficientizarea misiunii de răspuns, s-a solicitat şi o resursă aviatică din cadrul IGAV”, a transmis ISU Giurgiu.
Avionul a fost găsit de echipele de intervenţie prăbuşit într-o pădure, iar la bordul acestuia au fost găsite două persoane, un bărbat şi o femeie, ambele decedate.
Cine a fost la manșa avionului
În avion, alături de pilot, era o tânără de 28 ani. Bărbatul era instructor de zbor, dar încă nu se știe dacă fata participa la un curs de aviație.
La manşa avionului de mici dimensiuni, cu două locuri, se afla pilotul și instructorul de zbor Valentin Anghel. Bărbatul deținea o școală de aviație în comuna Letca Nouă și organiza frecvent zboruri de agrement și cursuri de instruire. Autoritățile locale susțin că alături de el, în avion, se afla o tânără de 28 ani.
Accident aviatic
Un avion de mici dimensiuni în care se aflau două persoane s-a prăbușit, sâmbătă, în Letca Nouă, județul Giurgiu.
x
Avionul a decolat de pe Aerodromul din Letca Nouă și s-a prăbușit la mică distanță, spre Letca Veche. La fața locului, au ajuns mai multe echipaje de intervenție. În fotografii pot fi observate urme de cenușă. Aeronava a fost distrusă în totalitate, piesele din aparatul de zbor au fost carbonizate și doar o bucată din aripa avionului a rămas intactă.