Anchetă în cazul femeii care și-a ucis fiul. "Am zis că are experienţă ca părinte"


Ultimul update: Marti 09 Iulie 2019 21:40
Data publicarii: Marti 09 Iulie 2019 17:51
Categorie: Stiri actuale

Femeia din Cluj, acuzată că şi-a ucis în bătaie băiatul, în vârstă de 9 ani, suferă de afecţiuni psihice. Iar cei de la protecţia copilului ştiau acest lucru, în momentul în care minorul, s-a întors din plasament la mamă.

Extrem de grav este că psihologul care s-a ocupat de caz, la acea vreme, era la curent cu faptul că individa are un comportament violent şi obişnuia să îşi maltrateze copiii - dar a considerat că este în interesul celui mic, să revină la ea, alături de fratele geamăn. Toate aceste informaţii scandaloase, apar în urma unui control cerut de Consiliul Judeţean.

Auditul cerut de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj la Direcţia pentru Protecţia Copilului a scos la lumină un lung şir de nereguli.

Băiatul de 9 ani fusese dat în grija mamei deşi femeia era diagnosticată cu retard mintal şi tulburări de comportament. În plus, era impulsivă şi avusese - în trecut - un comportament agresiv.

Grav - spune raportul Consiliului Judeţean - este ca în condiţiile în care "mama a recunoscut că aplica pedepse fizice, psihologul de caz a considerat că este în beneficiul copiilor reintegrarea lor în familie."

Valentin Jucan, purtător de cuvânt Consiliul Județean Cluj: "Sunt nişte deficienţe generale de sistem, adică ne referim la partea de legislaţie, cum anume sunt efectuate dosarele psihologice, care sunt documentele care stau la baza deciziilor de a scoate din sistem şi de a reîncadra în familie un minor."

Băieţelul a fost dat în grija mamei, împreună cu fratele lui geamăn, acum 4 ani - după ce amândoi fuseseră abandonaţi la naştere. Femeia i-a cerut după ce a primit de la Primărie o locuinţă socială.

Ulterior, potrivit legii, familia a fost monitorizată doar o jumătate de an.

Cei care investighează acum toată povestea acuza conducerea de la Protecţia Copilului ca în ultimii 4 ani şi-a făcut superficial treaba.

Consiliul Județean: "Conducerea DGASPC Cluj a dat deseori dovadă de tratare superficială a cazurilor, analizând hârtii, nu copii. Aceste situații au dus la destituirea directorului general în anul 2017. Decizia de destituire a fost atacată, procesul fiind și acum pe rolul instanței de judecată."

Alina Chiorean, purtător de cuvânt DGASPC Cluj: "Confirmăm faptul că mama avea un retard mintal. Noi am mers foarte tare pe faptul că mama avea experienţa ca părinte... Reintegrarea gemenilor în familia s-a făcut în conformitate cu legislaţia în vigoare. După reintegrarea prin instanţă a exisitat un număr maxim de 6 raporte, stipulate de lege."

Consiliul Judeţean Cluj a anunţat că va sesiza instituţia Avocatului Poporului în acest caz.

Oana Mândruț, președinte organizația Life Education for All: "Nu doar mama este vinovată şi nu doar ea trebuie să plătească. DGASPC este la fel de vinovată, legistaltia este deficitara, din păcate ne împiedicăm de acele regulamente în loc să punem cu adevărat copilul pe primul plan."

Anul trecut, Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului a raporat aproape 15 mii de cazuri de violenţă asupra minorilor. În peste o mie de situaţii a fost vorba de abuz fizic.

Dintre cazurile de violenţă, o mie au avut loc în familie. Statisticile nu includ bataiele care se întâmplă în spatele uşilor închise.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Mama care și-a ucis în bătaie băiatul avea retard psihic. De ce i-a fost încredințat copilul
Mama care și-a ucis în bătaie băiatul avea retard psihic. De ce i-a fost încredințat copilul
VIDEO PROTVPLUS.RO
Imagini de coșmar în Argeș. Mai multe gospodării, acoperite cu gheață. VIDEO
Imagini de coșmar în Argeș. Mai multe gospodării, acoperite cu gheață. VIDEO
Locul din România declarat "cea mai întunecată zonă din Europa". Ce înalţă voluntarii aici
Bărbat, dispărut fără urmă când era la pescuit cu un prieten. Poliţia a găsit alt cadavru
Miting de protest al sindicaliștilor din CNAIR. Ce nemulțumiri au
Incendiul de lângă Oradea, stins cu greu. De ce au venit experţi în evaluare nucleară
Metoda prin care fiul lui Leo de la Strehaia fura aparate de aer condiționat
Grșeală fatală a unui tânăr din Suceava. Descoperirea polițiștilor la locul accidentului
Greșeală fatală a unui tânăr din Suceava. Descoperirea polițiștilor la locul accidentului
Incendiu la un depozit de mase plastice din Bihor. Avertizare prin Ro-Alert
Cutremur în România, luni seară. S-a produs la o adâncime de 120 de kilometri
Impact violent între o dubă și un TIR, în Piatra Neamț. 2 oameni au rămas încarcerați
Ministrul Cuc, rănit la braț după ce șoferul său a făcut o depășire neregulamentară
Djokovic, fascinat de Halep. Ce a spus sârbul despre Simona și despre țara noastră