Mama care și-a ucis în bătaie băiatul avea retard psihic. De ce i-a fost încredințat copilul

09-07-2019 16:55


Informaţii noi ies la iveală în cazul lui Luca, băiatul de 9 ani din Cluj, omorât în bătaie de mama lui. Copilul a sfârşit în chinuri cumplite, după ce a agonizat 8 ore, spun procurorii.

Dacă în acel interval critic, cineva ar fi chemat medicii, poate că astăzi copilul ar mai fi în viaţă, spun medicii legişti.

Pe de altă parte, femeia avea grave probleme de comportament, diagnosticate oficial. Consiliul judeţean Cluj a trimis corpul de control, şi, după lanţul de greşeli cere schimbarea legislaţiei.

Luca a murit la ora 23:00, moment în care partenerul femeii a sunat la 112. Anchetatorii au aflat şi motivul şocant pentru care femeia şi-a omorât copilul: minţise că a luat o portocală.

Luni, cei doi fraţi ai băiatului, bănuiţi că au trecut prin suferinţe similare, au fost duşi la IML pentru examinare. Pe de altă parte au ieşit la iveală şi alte detalii din modul în care autorităţile au gestionat acest caz.

Mai precis, reprezentanții Consiliului Judeţean au aflat că mama avea retard mintal, atunci când şi-a cerut copiii înapoi. Psihiologii ştiau că are şi antecedente de agresivitate şi tulburări de comportament - însă au înaintat dosarul instanţei care în final a decis să lasa copiii înapoi la mama lor.

Acum Consiliul Judeţean cere schimbarea legislaţiei şi doreşte să fie prelungite perioadele de monitorizare a familiilor mai mult de şase luni cum prevede legea acum.

Deşi mama celor 3 copii era diagnosticată cu retard mintal şi tulburări de comportament, era agresivă şi trecuse printr-o copilărie dificilă la casa de copii - psihologii de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Cluj au trimis spre instanţă un dosar prin fraţii gemeni aveau posibilitatea să se întoarcă lângă mama lor.

Revoltaţi de tragedia petrecută, Consiliul judeţean Cluj cere acum schimbarea legislaţiei. Practic, deşi familia avea un istoric problematic, nu a fost controlată decât în prima etapă a revenirii celor doi băieţi lângă mama lor.

Valentin Jucan, Consiliul Judeţean Cluj: "Sunt nişte deficienţe generale de sistem, adică ne referim la partea de legislaţie naţională. Cum anume sunt efectuate dosarele psihologice, care sunt documentele care stau la baza deciziilor de a scoate din sistem şi de a reîncadra în familie un minor. Preşedintele a decis să sesizeze Avocatul Poporului."

Direcţia pentru protecţia copilului se apăra şi spune că a respectat legea.

Alina Chiorean, DGASPC Cluj: ”Confimam faptul că mama avea un retard mintal, fiind încadrară în grad de handicap, dar dorim să subliniem având în vedere faptul că mama avea deja un copil de care se ocupa în mod adecvat, copilul beneficia de îngrijire adecvată, noi am mers foarte tare pe faptul că mama avea experienţă ca părinte... Reintegrarea gemenilor în familie s-a făcut în conformitate cu legislaţia în vigoare.”

Mama celor 3 copii a fost monitorizată doar primele şase luni. Nimeni nu s-a mai gândit că o femeie cu asemenea probleme grave de sănătate mintală poate să fie un pericol pentru cei mici.

Abia acum vecinii povestesc că auzeau strigăte înfiorătoare de ajutor din casa copiilor. Însă niciodată nu au sunat la 112.

Oana Mândruț, preşedinte organizaţie Life Education for All: "Eu cred că nu doar mama este vinovată şi nu doar ea trebuie să plătească. DGASPC este la fel de vinovată, legislația este deficitară, din păcate ne împiedicăm de acele regulamente în loc să punem cu adevărat copilul pe primul plan. Cred că şi vecinii sunt la fel de vinovaţi şi toţi cei care ştiau sau bănuiau şi nu au făcut absolut nimic."

De anchete se ocupă procurori, poliţişti, consiliul judeţean dar şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului.

VIDEO PROTVPLUS.RO