Ancheta de la Florească arată că „tragedia s-a produs din cauza unor erori umane”
Sancţiuni dure la Spitalul Floreasca din Capitală, după moartea unei femei care a luat foc pe masa de operaţie, pe 22 decembrie.
„Tragedia s-a produs din cauza unor erori umane”, arată ancheta administrativă, iar profesorul Mircea Beuran nu mai este de azi şeful secţiei de chirurgie. El este acuzat că ar fi încălcat 10 din cele 33 de atribuţii ce îi revin. Nu s-a asigurat că protocoalele sunt respectate şi l-ar fi lăsat pe un medic rezident să intre în sala de operaţie fără ca el să fie de faţă. În plus, Inspecţia Sanitară din cadrul Ministerului Sănătăţii a amendat spitalul şi echipa medicală cu 30.000 de lei.
Conducerea spitalului Floreasca a prezentat concluziile anchetei interne.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Incidentul s-a produs din cauza unor erori umane ale echipei medicale, scrie în raportul cercetării administrative. Iar surse din cadrul anchetei spun că rezidentul ar fi folosit o cantitate mai mare din dezinfectantul care oricum nu era destinat curăţării tegumentului înainte de operaţie. În plus, tânărul doctor ar fi intrat în sala fără a fi supravegheat de profesorul său.
Doar că profesorul Mircea Beuran, coordonatorul rezidentului, şi-ar fi dat acordul pentru asta. Şi nu este singura problemă. Din această cauză, nu mai este de acum şeful secţiei.
Măsura a stârnit însă reacţii neaşteptate. În semn de solidaritate cu profesorul Beuran, cel care a semnat protocolul din blocul operator că şef al echipei medicale deşi spune că nu era în sala când pacienta a fost arsă, 25 de medici de la spitalul Floreasca şi mai multe asistente au semnat o scrisoare prin care ameninţa că vor intra în grevă.
''Solicităm Ministerului Sănătăţii să ancheteze incidentul, dar mai ales situaţia care a permis că acest incident să se întâmple. Dorim să semnalăm că situaţia spitalului este extrem de gravă şi că această situaţie se poate repeta în fiecare zi oricărui medic care îşi desfăşoară activitatea în spital.''
Inspecţia sanitară de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii a dat şi amenzi în cazul femeii arse: 20.000 de lei pentru unitatea sanitară şi 10.000 de lei pentru întreaga echipă medicală.
În plus, reprezentanţii spitalului au prezentat Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate un raport care prevede schimbările ce vor fi făcute în următoarea perioadă pentru ca pacienţii să fie în siguranţă, după ce acreditarea unităţii sanitare a fost suspendată. Planul de măsuri va fi implementat până pe 13 ianuarie, apoi, timp de o lună spitalul va fi monitorizat de ANMCS.
Pe de altă parte, reprezentanţii spitalului nu au putut explica de ce incidentul extrem de grav nu a fost raportat în 24 de ore aşa cum prevede legea.
Marți, ministrul Sănătăţii va prezenta raportul cercetărilor corpului de control. Şi Serviciul Omoruri de la Poliţia capitalei face o anchetă în acest caz şi a deschis un dosar penal în rem pentru ucidere din culpă.