Analiză sumbră: România ar putea ajunge la aproape 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19 pe zi în septembrie
În ziua în care încă 1.415 români au aflat că au COVID-19 cei mai mulți de la debutul, crizei sanitare, o analiză făcută de specialiști de la ''Institutul Național de Sănătate Publică'' dă fiori.
Peste o lună, în România s-ar putea ajunge la peste 2.800 de cazuri noi pe zi, dacă se menține tendința actuală. Numărul zilnic de decese ar putea depăși 70, iar secțiile de terapie intensivă ar putea fi ocupate la capacitate maximă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În Brașov, zeci de oameni au fost puși în pericol de un angajat al DSP. Salariatul le-a transmis unor medici de la Ambulanță că nu sunt infectați - deși, în realitate, amândoi erau pozitivi la testul de coronavirus.
Unul dintre doctori a rămas acasă, cu familia, în concediu, dar celălalt a mers la serviciu. A făcut ture și gărzi și s-a întâlnit cu mai mulți pacienți.
Steluța Coțiu, Ambulanță Brașov: „Când am sunat, ni s-a transmis că sunt gata patru probe din cele șapte și că toate cele patru sunt negative, iar, ulterior, luni ni s-a transmis că două din cele patru care inițial erau negative, de fapt sunt pozitive și doi dintre colegii noștri sunt pozitivi.”
Abia după două zile cineva a descoperit greșeala, iar acum la Direcția de Sănătate Publică din Brașov are loc o anchetă. Șefii instituției încearcă să găsească o explicație pentru încurcătură.
Andrea Neculau, Directorul Direcției de Sănătate Publică Brașov: „Având în baza noastră de date teste anterioare negative, operatorul care a vrut să dea rezultatul a deschis din greșeală un test mai vechi, care era negativ. Este o eroare umană, se întâmplă la volum mare de muncă, sigur, nu e scuzabilă. Erorile trebuie corectate, ca să nu devină sistematice și pentru aceasta, procedurile noastre de acum încolo vor fi de verificare dublă a unui rezultat.”
În paralel, la Ambulanța Brașov se face o anchetă epidemiologică. Deja, acolo sunt 9 angajați confirmați cu COVID-19.
În România, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirs a depășit 65.000.
Miercuri a fost înregistrat un nou record: 1.415 cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore și 43 de decese.
Autoritățile din Iași susțin că 60 la sută dintre cei depistați pozitiv la testele de coronavirus au fost anterior în concediu la mare ori - în mai puține cazuri - la munte. La nivel național nu există o astfel de situație.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Nu neapărat turismul în sine este problema, ci modul în care ne comportăm când călătorim, când folosim mijloace de transport în comun, când mergem în zone turistice în care există un număr mare de persoane și felul în care înțelegem să respectăm aceste măsuri pe care tot le-am spus și care reprezintă singurele noastre arme împotriva acestui nou tip de coronavirus."
Printre cei uciși de boală este și starețul Mănăstirii Stănișoara din Vâlcea - părintele Arhimandrit Laurențiu Popa. În vârstă de 66 de ani, acesta a luat boala la sfârșitul lunii iulie, după ce a participat la o întâlnire cu alți călugări, la Mănăstirea Cozia. Ulterior s-a stins la ''Institutul Matei Balș''. Este al doilea cleric care moare infectat cu coronavirus, după arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților.
Chiar și așa, pe unii dintre români, decesele și numărul mare de îmbolnăviri nu îi sperie.
În Coltău - județul Maramureș, zeci de oameni au cinstit realizările primarului, în jurul unor mese bogate - fără măști sanitare și fără să respecte distanța de siguranță.
După ce imaginile au devenit publice, Poliția a început o anchetă, iar edilul urmează să fie chemat și el la audieri.
Prognozele unor cercetători de la Institutul de Sănătate Publică pentru perioada următoare dau fiori. Potrivit specialiștilor, după prima săptămână din septembrie vom avea peste 2.800 cazuri de Covid-19 pe zi, de două ori mai multe ca acum.