Analiza Reuters: Ne-am trezit in 1989 - Ordonanta de Urgenta romaneasca da timpul inapoi
Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern pentru modificarea codurilor penale, care a scos in strada sute de mii de romani, a dat timpul inapoi, spun manifestanti citati de agentia Reuters intr-o analiza, relateaza news.ro.
Cand un incendiu a distrus clubul Colectiv din Bucuresti, in 2015, victimele au fost duse de urgenta la spitalul Floreasca: insa unitatea pentru arsi nou-construita, de milioane de euro, nu functiona si nu putea ajuta pe nimeni. In cele din urma 64 de oameni au murit, iar Guvernul social-democrat a fost doborat dupa cateva zile de furia populara pentru ca nu a impus respectarea normelor antiincendiu, o problem pusa pe seama coruptiei endemice si a neglijentei, amintesc jurnalistii.
Fraiele Guvernului au fost predate temporar unei echipe de tehnocrati, iar procurorii speciali anticoruptie din Romania si-au indreptat privirea asupra unitatii de arsi. Nu avea personal specializat si fusese lasata nefolosita. Insa procurorii cred ca cineva a avut de castigat de pe urma proiectului scump, iar aceia nu au fost oamenii raniti la Colectiv, scrie agentia.
Practicile de achizitie corupte infloresc in sectorul public din Romania, in special in spitale, iar procurorii avertizeaza ca situatia se va inrautati in urma ordonantei de urgenta pe care social-democratii – alesi la guvernare in decembrie – au adoptat-o pe 1 februarie, explica Reuters. Masura a declansat cele mai ample manifestatii dupa caderea lui Nicolae Ceasescu, in 1989, in timpul caruia darea de mita era un mod de viata, comenteaza agentia internationala.
„In cazul abuzului in serviciu, contractele de achizitii publice ar putea fi impartite in sume mai mici si oferite separat”, a avertizat Livia Saplacan, purtatoare de cuvant a DNA. „Pana la ordonanta, aceasta era o infractiune clara pentru a fi investigata”, a adaugat ea.
ABUZUL IN SERVICIU
Expertul legal Laura Stefan a declarat pentru Reuters ca pragul prejudiciului fixat prin ordonanta, 200.000 de lei, va face coruptia mai greu de anchetat. Mai ingrijorator este ca ordonanta reduce pedeapsa maxima pentru abuzul de putere ce duce la un prejudiciu de peste 200.000 de lei de la sapte ani, la trei. “La (infractiunile pasibile – n.r.) de mai putin de cinci ani de inchisoare, anchetatorii nu pot folosi supraveghere tehnic sau interceptari si nici mandate de arest preventiv”, ceea ce ingreuneaza strangerea de dovezi, a adaugat Stefan.
Manifestantii spun ca ordonanta este facuta special pentru a scapa zeci de oficiali din toate partidele, in special pe liderul partidului de la guvernare, Liviu Dragnea, care sunt judecati pentru abuz de putere. Guvernul neaga acest lucru, spunand ca decretul, precum si proiectul de lege al amnistiei, sunt menite sa reduca supraaglomerarea din inchisori si sa armonizeze codurile penale cu deciziile recente ale Curtii Constitutionale.
Cele mai recente proteste sunt de mult mai mare amploare decat cele care au avut loc dupa incendiul din Colectiv. Atunci, social-democratii s-au dat repede deoparte – alegerile erau la numai un an distanta, iar partidul nu ar fi avut de castigat daca s-ar fi agatat de putere, comenteaza autorul materialului.
De aceasta data au inceput de numai o luna un mandat de patru ani, cu o majoritate confortabila in Parlament, obtinuta in urma promisiunii de a creste pensiile si salariile. Intr-una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, multi se tem mai mult ca nu au cu ce sa isi hraneasca familiile decat de costul coruptiei, explica Reuters.
PROVOCAREA LEGALA
Premierul Sorin Grindeanu, ales personal de Dragnea pentru a conduce Guvernul, pentru ca seful sau nu are dreptul sa ocupe aceasta functie, dupa ce a fost condamnat pentru frauda electorala, a exclus posibilitatea de a retrage masura. Aceasta va intra in vigoare saptamana viitoare, insa a fost contestat la Curtea Constitutionala.
Unii analisti spun ca Guvernul spera ca instanta va anula cele mai controversate elemente ale ordonantei de urgenta. Acest lucru va domoli protestele, fara ca Guvernul sa faca o intoarcere dureroasa la 180 de grade. “Cred ca exista un nivel de acceptare ca Guvernul nu va retrage ordonanta, dar Curtea Constitutionala va respinge cel putin o parte din ea, inclusiv articolul contestat privind abuzul in serviciu”, a explicat Sergiu Miscoiu, profesor de stiinte politice la Universitatea Babes-Bolyai. „Ne aflam in afara cadrului constitutional”, a adaugat el.
“Acest lucru arata cum sistemele, in general si al nostru in special, sunt extrem de vulnerabile la presiunea autoritatilor”, a subliniat Miscoiu. Mirela Motaru, un designer vestimentar in varsta de 45 de ani, care s-a alaturat protestelor de joi de la Bucuresti, a marturisit pentru Reuters ca a speriat-o ordonanta de urgenta. „Daca pot da o lege peste noapte, o pot face din nou. Ne-am culcat in 2017 si ne-am trecit in 1989”, a spus ea.