Peste 250.000 de romani au protestat in tara. Zeci de mii de oameni in strada la Cluj, Timisoara, Iasi, Sibiu, Constanta

×
Codul embed a fost copiat

Strazile au parut din nou neincapatoare la Cluj Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov ori Constanta. Dar oamenii au protestat si in Craiova, Galati, Deva sau Alexandria. Iar lista este lunga. Toti au marsaluit cu pancarte in maini si mesaje clare pentru Guvern.

Aproximativ 250.000 de romani protesteaza in tara. La Timisoara protesteaza aproximativ 25.000 de oameni, iar la Cluj numarul manifestantilor depaseste 30.000. La Sibiu sunt in strada aproximativ 20.000 de oameni, manifestantii fiind insotiti de o formatie de jazz ai carei membri spun ca acesta este modul in care stiu ei sa se exprime cel mai bine. Si la Craiova sunt in strada aproximativ 7.000 de oameni. In total, in Romania au iesit in strada vineri seara peste 350.000 de oameni, cu tot cu protestele din Bucuresti.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DE VINERI, 3 FEBRUARIE, A PATRA ZI DE PROTESTE

Update 22:05 La Craiova, circa 10.000 de persoane marsaluiesc pe strazile orasului

Update 21:50 Numar record de manifestanti la Constanta: peste 10.000 au iesit in strada la proteste. In Sibiu numarul protestatarilor a urcat la peste 20.000.

Citește și
cover protest
A patra zi de proteste. Peste 100.000 de oameni au fost in Piata Victoriei. La ora 22.00, oamenii au cantat Imnul
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Update 21:30 Peste 130.000 de romani protesteaza in tara. La Brasov, peste 10.000 de persoane au iesit din nou in strada si au pornit in mars pe strazile orasului, scandand: "Zi de zi aici vom fi“, in timp ce la Timisoara si la Cluj numarul manifestantilor depaseste 25.000. La Sibiu sunt in strada aproximativ 20.000 de persoane, manifestantii fiind insotiti de o formatie de jazz ai carei membri spun ca acesta este modul in care stiu ei sa se exprime cel mai bine. Si la Craiova sunt in strada aproximativ 7.000 de oameni. La Timisoara protesteaza si Tudor Chirila.

Update 21:15 Numarul persoanelor care marsaluiesc vineri seara pe mai multe strazi din Brasov, in semn de protest fata de adoptarea unor acte normative care modifica legislatia penala, se apropie de 10.000, potrivit unor surse oficiale.

Tot mai multe persoane se alatura coloanei de manifestanti, in drum spre Piata Sfatului.La un moment dat, cineva a aruncat cu un pahar de sticla de la balconul unui bloc, fara sa raneasca pe cineva. Jandarmii incearca sa depisteze persoana.

Update 21:10 Si numarul protestatarilor din Timisoara a trecut de 25.000.

Update 21:00 In Cluj numarul protestatarilor a crescut la 30.000

Update 20:51 O mie de oameni au plecat vineri seara intr-un mars de protest pe principalele bulevarde ale municipiului Deva, solicitand abrogarea ordonantei de modificare a codurilor penale si a proiectului legii gratierii.

Participantii la marsul din Deva poarta cu ei doua cruci din lemn, mai multe pancarte si steaguri tricolore.

Protestatarii s-au strans in fata statuii lui Decebal, din Piata Unirii, dupa care s-au organizat si au plecat in mars, in ciuda ploii marunte si reci. O parte dintre cei prezenti erau insotiti de copii, iar un barbat a declarat ca a venit din orasul Calan, impreuna cu baietelul sau de cinci ani, pentru a lua parte la protest.

"Sunt mai multe persoane din Calan care au venit la protestul din Deva. Eu am venit aici pentru ca sunt marcat de felul in care copilul meu a interpretat acest protest. Copilul mi-a spus ca nu vrea sa fie tara furata de hoti", a spus barbatul.

La randul sau, o femeie a apreciat ca modificarea prevederilor codurilor penale este un abuz. "Mi se pare un abuz modul in care fost data ordonanta. Este un abuz impotriva statului de drept. Avem incredere ca mai exista institutii ale statului de drept care isi fac treaba si de aceea ne punem speranta in Curtea Constitutionala", a aratat femeia, care a precizat ca se afla in a treia zi de proteste.

Update 20:50 Peste 5.000 de persoane s-au strans, vineri seara, pe o ploaie rece, in Piata Revolutiei din municipiul Baia Mare pentru a protesta, in a patra zi, impotriva Guvernului si a PSD, care au sustinut modificarea legislatiei penale prin ordonanta de urgenta.

Protestatarii au adus in Piata Revolutiei un sicriu, pe al carui capac era scris "Aici odihneste democratia, 1989-2017", si un steag tricolor in miniatura. Pentru a marca momentul, initiatorii au impartit lumanari si colacei oamenilor din piata, amuzati de aceasta idee.

In Piata Revolutiei, tineri si adulti au discutat evenimentele politice interne.

"Recunosc, PSD m-a impresionat la nivel local prin propunerilor candidatilor din campania parlamentara. Pe unii dintre candidatii PSD chiar i-am intalnit, am discutat despre diverse probleme, insa nu mi-am imaginat ca oamenii acestia nu tin cont de parerile celor care le-au dat votul. Am crezut in bunele lor intentii, dar acum dezamagirea este imensa. Ce viitor mai pot avea copiii nostri? Toti trebuie sa mearga sa munceasca in strainatate? In Romania nu se mai poate munci? Ce fel de politici fac acesti parlamentari?", a spus inginerul Alexandru Prodan (53 de ani), unul dintre protestatari, care a venit in piata impreuna cu sotia si cei doi copii adolescenti.

Dupa aproximativ o ora si jumatate, oamenii s-au incolonat si au marsaluit pe strazile din zona centrala a orasului, purtand in maini sicriul simbolic in care, spun ei, "a fost ingropata democratia".

Update 20:47 1.000 de persoane au marsaluit pe strazile din Botosani. Manifestantii au huiduit si au fluierat pe tot traseul, cerand demisia Guvernului Grindeanu si abrogarea actelor normative respective. "Hotii!", "Nu va fie frica, tara se ridica!", au strigat protestatarii.

Update 20:43 Aproximativ 150 de persoane au iesit, vineri seara, in centrul municipiului Alexandria manifestand impotriva adoptarii de catre Guvern a proiectului de lege referitor la gratiere si a Ordonantei de Urgenta de modificare a Codurilor penale.

Oamenii si-au dat intalnire in fata Casei de Cultura si au plecat apoi intr-un tur al centrului pietonal, indemnand lumea sa iasa din case si sa isi manifeste nemultumirile alaturi de ei. "Am fost plecat din tara si am revenit dupa 16 ani sa vad ce se intampla acum 26 de ani. Am gasit ceva fenomenal. Cineva care vine din alta societate si vede ce se intampla in Romania ...Acum nu am cu ce sa ma ocup pentru ca am doi copii in facultate si un batran de ingrijit. Traiesc din ce am strans. Am venit cu gandul sa plec in continuare", a declarat pentru Agerpres Adrian Ilie, un protestatar.

Protestatarii au anuntat ca ca sambata ies din nou in centrul orasului, iar duminica vor lua in calcul participarea la protest alaturi de cei care se strang in Bucuresti.

Update 20: 41
Aproximativ 10.000 de persoane protesteaza, vineri seara, in municipiul Sibiu, manifestantii fiind insotiti de o formatie de jazz ai carei membri spun ca acesta este modul in care stiu ei sa se exprime cel mai bine. Oamenii au pornit in mars prin oras, iar mai multe firme din municipiu sustin protestul oferind ceai, covrigi, materiale pentru realizarea de pancarte si flori pentru jandarmi.

Update 20:41 Peste 6.000 de oameni protesteaza in continuare la Iasi, numarul manifestantilor crescand semnificativ in ultima ora. Protestatarii au plecat in mars pe strazile din oras, circulatia fiind blocata.

Update 20:40 Peste 15.000 de oameni protesteaza la Timisoara, dupa ce grupuri de manifestanti au sosit din toate cartierele orasului

Update 20:30 Peste 15.000 de clujeni au iesit in strada in a patra zi de proteste antiguvernamentale

Update 20:00 4.000 de protestatari marsaluiau vineri seara, in jurul orei 20,00, pe principalele bulevarde ale municipiului Constanta, strigand lozinci impotriva Guvernului si coalitiei PSD-ALDE si solicitand totodata abrogarea OUG de modificare a legislatiei penale.

Update 19:50 Cateva mii de sibieni protesteaza in centrul municipiului Sibiu la aceasta ora, coloana de manifestanti deplasandu-se dinspre Piata Mare, spre unul din sediile PSD si catre Prefectura, potrivit unor estimari de la fata locului.

Update 19:46 Peste 1.000 de persoane protesteaza vineri seara, in jurul orei 19,30, pe platoul din fata Prefecturii Galati, o parte dintre acestea blocand circulatia pe strada Domneasca, iar o parte s-au instalat chiar pe treptele de la intrarea in institutie, repetand astfel scenariul din serile precedente.

Update 19:45 Peste 2.000 de persoane se aflau in Piata Unirii din Iasi vineri seara, in jurul orei 19,30, dupa ce s-au mobilizat pe retelele de socializare pentru a protesta impotriva OUG privind modificarea Codurilor penale. Manifestantii striga "DNA sa vina sa va ia", "Uniti salvam toata Romania", "Hotii, hotii", "Iasiul cere fara gratiere", "Refuz, refuz acest abuz".

Update 19:44 In Timisoara, sunt 10.000 de oameni la proteste

Update 19:30 In Cluj, 10.000 de oameni sunt prezenti in strada pentru a protesta

Update 19:20 In Timisoara s-au strans deja peste 8000 de oameni in strada

Update 19:15 Aproximativ 100 de persoane au protestat pentru a treia seara consecutiv in centrul orasului Miercurea Ciuc, pentru a-si exprima nemultumirea fata de adoptarea de catre Guvern a proiectului de lege referitor la gratiere si a ordonantei de urgenta de modificare a codurilor penale.

Oamenii, romani si maghiari, s-au adunat pe platoul din fata Palatului Administrativ, purtand pancarte pe care scria: 'In democratie hotii stau la puscarie', 'Du-te la inchisoare', 'Dragnea nu uita, Romania nu-i a ta', 'Lasilor' sau 'Enough is enough'. Protestatarii au strigat si: 'Sobolan de noapte, ai trecut la fapte', 'Daca va pasa, iesiti din casa', 'Statul la caldura, primul pas spre dictatura', 'Nu stati la caldura, si pe voi va fura', 'PSD-Ciuma rosie', 'Suntem pasnici, dar nu prosti'.

Printre protestatari s-au numarat atat tineri, cat si batrani, o femeie de 93 de ani spunand ca a iesit in strada pentru ca nu vrea ca tara sa fie condusa de hoti.

De asemenea, un tanar, prezent pentru a treia seara in Piata Libertatii, a spus ca simte ca este umilit de guvernanti si de aceea vrea sa isi faca auzita vocea.

'Incercam sa ne facem auziti, nu numai de catre politicienii care decid ci si de catre cei care au lasat sa se intample asta si au stat acasa, atunci cand se putea schimba ceva. Si atunci cand oamenii nu se trezesc la timp, pierd sansele cu care este posibil sa nu se mai intalneasca niciodata. Simt ca ne sfideaza, ca ne umilesc si incepe sa se umple paharul si sa fie ultima picatura. Problema este ca atunci cand se va umple paharul, nu stim in ce directie va curge apa', a spus tanarul protestatar.

Update 19:00 Aproximativ 500 de protestatari au plecat, vineri seara, intr-un mars prin centrul municipiului Piatra Neamt, pentru a treia seara consecutiva, manifestand astfel impotriva adoptarii de catre Guvern a proiectului de lege referitor la gratiere si a Ordonantei de Urgenta de modicare a Codurilor penale.

Initial, oamenii s-au strans la ora 18,00, in fata Teatrului Tineretului, locul stabilit in autorizatia emisa de primarie. Dupa aproximativ 45 de minute, timp in care s-a scandat impotriva guvernului si a presedintelui PSD, manifestantii au plecat intr-un mars pe principalele bulevarde ale municipiului Piatra Neamt. Si de aceasta data, printre protestatari se afla primarul Dragos Chitic, presedinte al PNL Piatra Neamt, dar si consilieri locali de la PNL si PMP.

Update 18:30 Peste 600 de persoane s-au strans, vineri incepand cu ora 18,00, in fata cladirii Prefecturii Brasov. Oamenii scandeaza lozinci impotriva Guvernului si a PSD, fluiera si huiduie. Coordonatorul protestului, Radu Hossu, a precizat ca, de cand au inceput protestele, nu s-a facut nimic concret pentru cei din strada, asa ca de la o zi la alta numarul celor care vor iesi sa manifestatii va creste. "De aceea duminica, vom organiza cel mai mare protest care a fost vreodata la Brasov, dupa 1989", a spus Hossu.

"Gratiere + Amnistie=Hrana Coruptiei", "Romania se desteapta, puscaria va asteapta", "DNA sa vina sa va ia", "Hotii, Hotii", "PSD -Ciuma Rosie" - sunt cateva dintre lozincile scandate de protestatari, cu referire la actele normative adoptate de Guvern, marti, seara privind modificarea Codurilor Penale si gratierea. Potrivit organizatorilor vineri seara, coloana de manifestanti va parcurge un alt traseu decat cele parcurse pana acum, finalul fiind in Piata Sfatului.

Update 18:20 Peste 100 de persoane participa, vineri seara, la un protest in Piata Revolutiei din municipiul Botosani, in semn de nemultumite fata de deciziile luate marti seara de Guvern cu privire la modificarea si completarea Codurilor penale.

Numarul manifestantilor ar putea creste, sustin organizatorii, care cred ca in strada vor iesi peste 500 de persoane. Oamenii au afisat pancarde cu lozinci anti-guvernamentale si anti-PSD de genul "Cine doarme-n democratie/ Se trezeste in dictatura", "Romania nu e liviu Dragnea" sau "Rezistam jupane!" La fel ca si in ultimele doua zile, la ora 19.00 este programat a avea loc un mars pe traseul Piata Revolutiei- Calea Nationala- Sucevei- Primaverii- George Enescu- Marchian.

Update 18:00 Cateva sute de persoane s-au adunat vineri seara in Piata Unirii din Iasi, pentru a patra seara consecutiv, la ora 18,00, sa protesteze fata de actele normative din domeniul Justitiei adoptate marti, de Guvern.

Protestul este pasnic oamenii fiind adunati in grupuri mici. Dintr-un casetofon, se aude vocea lui Vali Sterian care canta un cantec din timpul Revolutiei din Decembrie 1989.

Protestatarii au pancarte cu mesajul "PSD ciuma rosie", "Dragnea Romania nu e a ta", "Pentru noi 50.000 de euro e prima casa, pentru voi e prima transa", "Mesaj catre partide: cresteti valori si nu lichele".
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Protestele din strada, sustinute de artisti. Vita de Vie si-a anulat concertele:
Protestele din strada, sustinute de artisti. Vita de Vie si-a anulat concertele: "Locul nostru nu este in club, ci in strada"

Zilele acestea, numerosi artisti - cantareti, actori -, oameni de cultura si sportivi de seama din Romania si-au exprimat prin mesaje clare sustinerea pentru cei care protesteaza in strada, in toata tara, iar multi din eu s-au amestecat in multime.

A patra zi de proteste. Peste 100.000 de oameni au fost in Piata Victoriei. La ora 22.00, oamenii au cantat Imnul
A patra zi de proteste. Peste 100.000 de oameni au fost in Piata Victoriei. La ora 22.00, oamenii au cantat Imnul

Peste 100.000 de oameni s-au aflat, vineri seara, in Piata Victoriei din Capitala, pentru a patra zi consecutiv de proteste fata de adoptarea ordonantei de urgenta prin care sunt modificate codurile penale.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.