Analiză: Prețuri aproape duble la electricitatea facturată începând din primăvară

Ultima actualizare: 30-12-2021 12:59
România a ajuns pe podiumul european al scumpirilor la energie electrică, potrivit Eurosat
Getty

Majoritatea consumatorilor casnici de electricitate vor achita prețuri aproape duble începând cu 1 aprilie 2022, când expiră plafonarea prețului impusă de Parlament, arată o analiză efectuată de Profit.ro. 

Fie că este vorba de clienții care vor trebui să semneze noi contracte concurențiale în urma expirării celor vechi, fie că este vorba de cei care au rămas pe piața pentru serviciu universal, prețurile se vor dubla. 


În cazul consumatorilor casnici care n-au semnat contracte concurențiale, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a stabilit deja prețul pentru serviciul universal valabil în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2022, majorările urmând a fi cuprinse între 58% (în cazul consumatorilor din Moldova) și 90% (în cazul celor din Oltenia).

Chiar dacă intră în vigoare de la 1 ianuarie, noile prețuri urmează a fi achitate de-abia de la 1 aprilie, până atunci putând fi achitat doar maximum prețul plafonat de Parlament, de 1 leu/KWh, plus o compensare de 0,29 lei/KWh în cazul unui consum lunar mai mic de 330 KWh.

Dacă vor să evite noile prețuri pentru serviciu universal, consumatorii casnici pot semna contracte concurențiale. Pentru București, de exemplu, există 5 companii, dintre care una chiar Enel, care în prezent au oferte concurențiale mai bune decât cea a Enel pentru serviciu universal.

Aici puteți verifica și compara ofertele actuale ale furnizorilor de energie electrică.

Citiți analiza integrală pe Profit.ro.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO