Ana Birchall, propusa ministru interimar al Justitiei. "Inteleg responsabilitatea imensa pe care o presupune"

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Sorin Mihai Grindeanu a transmis resedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, propunerea de nominalizare a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministru interimar al Justitiei.

Premierul Sorin Grindeanu a transmis joi presedintelui Klaus Iohannis propunerea pentru MJ.

"Premierul Sorin Mihai Grindeanu a transmis astazi presedintelui Romaniei, Klaus Werner Iohannis, propunerea de nominalizare a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministru interimar al Justitiei", se precizeaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, propunerea a fost facuta in conformitate cu prevederile art. 106 si art. 107 alin. (3) si (4) din Constitutia Romaniei, republicata, precum si cu cele ale art. 9 din Legea nr.90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Premierul a facut aceasta nominalizare in contextul in care Florin Iordache si-a inaintat demisia din functia de ministru al Justitiei.

Citește și
Florin Iordache, ministrul Justitiei
Ministrul Justitiei, balba dupa balba privind modificarea Codurilor penale. Proiectul de lege a fost amanat, pentru moment

Iordache a anuntat joi, intr-un briefing de presa, la Palatul Victoria, ca a decis sa plece de la MJ.

"De cand am venit la Ministerul Justitiei mi-am propus si am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente si destul de sensibile. Toate initiativele asumate sunt legale si constitutionale. Proiectele propuse s-au aflat in dezbatere publica organizata de Ministerul Justitiei, iar acum sunt in dezbatere parlamentara. Cu toate acestea, pentru opinia publica nu a fost suficient, drept pentru care am hotarat sa imi inaintez demisia din functia de ministru al Justitiei", a declarat Iordache.

Reactia Anei Birchall

Ana Birchall, care a fost propusa ministru interimar al Justitiei, spune ca intelege "responsabilitatea imensa" pe care o presupune acest portofoliu, precizand ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a indeplini acest mandat cu profesionalism, seriozitate si echilibru.

"Ii multumesc premierului, presedintilor coalitiei de guvernare, precum si colegelor si colegilor mei din PSD si ALDE pentru increderea cu care m-au investit, intelegand totodata responsabilitatea imensa pe care o presupune portofoliul Justitiei. Voi face tot ceea ce imi sta in putinta pentru a indeplini acest mandat cu profesionalism, seriozitate si echilibru. Imi doresc ca alaturi de institutiile care au atributii si responsabilitati in acest domeniu, de reprezentanti ai societatii civile si mass-media, precum si printr-un dialog transparent cu partenerii nostri externi sa putem asigura bunul mers al justitiei, ca o premisa fundamentala a unei democratii consolidate", a scris Ana Birchall, joi, pe contul sau de Facebook.

Fisa biografica

Deputatul Ana Birchall s-a nascut la 30 august 1973, in orasul Mizil, judetul Prahova.

Licentiata in stiinte juridice, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept (1996), potrivit site-ului www.anabirchall.ro; masterat in drept la Facultatea de Drept din Yale, SUA (1999-2000); doctor in drept la Facultatea de Drept din Yale, SUA (2000-2002), cu lucrarea "Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din tarile Central si est Europene".

sef Oficiu Juridic, S.C Omniasig S.A (1996-1998). A lucrat ca avocat in cadrul casei de avocatura "White & Casse" din New York (2002-2003); a lucrat la Biris Goran ca sef al Grupului de practica in domeniul restructurarilor financiare si insolventa (2010-2012); Of Counsel, Musat si Asociatii - Restructuring & Insolvency (2012); consilier al Ministrului Afacerilor Externe (2003-2004); consilier in cadrul Comisiei de Politica externa a Senatului Romaniei (2005-2006); consilier al premierului (iulie - decembrie 2012). inalt reprezentant al prim-ministrului pentru afaceri europene si parteneriat cu Statele Unite ale Americii (functie neretribuita, 2014-prezent), conform site-ului cdep.ro.

Deputat din partea PSD, Colegiul nr. 5 Vaslui (2012-prezent), a activat ca membru in Comisia pentru buget, finante si banci, membru in Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru aderarea Romaniei in spatiul Schengen, presedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputatilor (febr. 2015-prezent) si presedinte al Grupului parlamentar de prietenie Romania-India. La 11 decembrie 2016, a castigat din partea PSD un al doilea mandat de deputat de Vaslui.

Incepand cu 4 ianuarie 2017, Ana Birchall este ministrul delegat pentru Afaceri Europene in Cabinetul Grindeanu.

Din 2013 este ambasador al ONG Vital Voices, infiintat de Hillary Clinton in programul Global Ambassadors; din 2013 este membru in Global Advisory Council WeConnect International; din 2014 - membru in Comitetul Executiv al Yale Law School Association, Yale Law School, SUA.

Este lector universitar la Universitatea "Dimitrie Cantemir" Bucuresti (2005-prezent).

Este membru PSD din 2005. A fost seful Departamentului de Educatie si Cercetare PSD (2007-2009); secretar executiv pe probleme de tineret si egalitate de sanse (2005-2007). in prezent este consilier pe probleme de politica externa al presedintelui PSD si secretar executiv pe probleme de relatii internationale. Este presedintele Forumului Progresist Social-Democrat si vicepresedinte/purtator de cuvant la Asociatia Parlamentarilor Social-Democrati.

Membru in Baroul Bucuresti, membru Policy Network, Marea Britanie si Terra Nova, Franta.

CITITI SI: Ana Birchall, probabil cea mai bogata dintre actualii ministri PSD: 5 case, lingou de aur, investitii financiare de milioane

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Fosta soție a lui Claudiu Niculescu arată spectaculos la 46 de ani. Imagini de la plajă cu Diana Munteanu
GALERIE FOTO Fosta soție a lui Claudiu Niculescu arată spectaculos la 46 de ani. Imagini de la plajă cu Diana Munteanu
Citește și...
Florin Iordache A DEMISIONAT din functia de ministru al Justitiei.
Florin Iordache A DEMISIONAT din functia de ministru al Justitiei. "Pentru opinia publica, nu a fost suficient"

Intr-o declaratie de presa extrem de scurta, sustinuta la sediul Guvernului, Florin Iordache a anuntat ca demisioneaza din functia de ministru al Justitiei.

Ministrul Justitiei, balba dupa balba privind modificarea Codurilor penale. Proiectul de lege a fost amanat, pentru moment
Ministrul Justitiei, balba dupa balba privind modificarea Codurilor penale. Proiectul de lege a fost amanat, pentru moment

Ministrul Justitiei renunta oficial la proiectul de lege prin care intentiona sa modifice Codul penal si cel de procedura penala. Cel putin deocamdata.

Ana Birchall, probabil cea mai bogata dintre actualii ministri PSD: 5 case, lingou de aur, investitii financiare de milioane
Ana Birchall, probabil cea mai bogata dintre actualii ministri PSD: 5 case, lingou de aur, investitii financiare de milioane

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, este probabil cel mai bogat ministru al Guvernului Grindeanu, dupa ce si-a publicat declaratia de avere pe site-ul Guvernului.

Recomandări
România este membru cu drepturi depline al Schengen, la 18 ani de la aderarea la UE. Schimbările care au loc la graniță
România este membru cu drepturi depline al Schengen, la 18 ani de la aderarea la UE. Schimbările care au loc la graniță

Românii pot circula liber în ţările din Spaţiul Schengen şi pe şosele, după ce, în 12 decembrie 2024, miniştrii de Interne ai UE au decis să elimine controalele la frontierele interne terestre pentru Bulgaria şi România, începând cu 1 ianuarie 2025.

Plugușorul scumpirilor din Noul An începe cu carburanții. Cât vor plăti șoferii în plus pentru fiecare plin
Plugușorul scumpirilor din Noul An începe cu carburanții. Cât vor plăti șoferii în plus pentru fiecare plin

De la miezul nopții cresc prețurile în benzinării. Accizele pentru carburanți se majorează cu șase procente odată cu 1 ianuarie.

Ucraina a decis să oprească, de la 1 ianuarie, tranzitul gazului rusesc către Europa. Câți bani vor pierde rușii
Ucraina a decis să oprească, de la 1 ianuarie, tranzitul gazului rusesc către Europa. Câți bani vor pierde rușii

Nicio livrare de gaz rusesc către Europa prin gazoductele ucrainene nu va mai fi efectuată pe 1 ianuarie, a confirmat marţi operatorul reţelei de conducte, anunțând astfel sfârşitul acordului de tranzit al gazului încheiat în 2019 de Kiev cu Gazprom.