Amenzi usturătoare pentru cei care rup flori la munte. Cât costă o astfel de ispravă
Un spectacol desăvârșit de culori și forme delicate poate fi admirat în aceste zile la munte. Abia scăpate de zăpadă, pajiștile s-au umplut de flori.
Atrași de imaginile superbe postate pe rețelele sociale, mulți s-au grăbit să vadă minunile naturii în decorul original. Cei care au de gând să ia acasă florile din poienițe, în loc să le lase acolo să se bucure și alții de ele, trebuie să știe că multe specii sunt ocrotite de lege, iar amenzile pot ajunge până la 5.000 de lei.
Așa arată Valea Sâmbetei din Munții Făgaraș: topite de razele blânde ale soarelui, troienele de zăpadă au fost înlocuite de o mare violet. Sunt brândușele de primăvara răsărite peste noapte.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Teodora Tarog, turistă: "Când ajungi acolo sus și vezi cât sunt de frumoase, cât sunt de firave, cât sunt de puternice în culoarea pe care ele o aduc nu poate să fie decât minunat".
Pasionații de fotografie au ajuns și ei pe pajiște, hotărați să surprindă frumusețea unică a naturii. Imaginile sunt cu atât mai spetaculoase cu cât, în același cadru, reușesc să prindă doua anotimpuri: primăvara multicoloră și iarna de pe creste.
Robert Lazăr, fotograf: „Într-adevăr, pentru fotografii excepționale, trebuie o aparatură un pic mai performantă decât un telefon mobil, însă pentru poze pe Facebook, pentru rețele de socializare, e suficient un telefon mobil”.
Ghioceii, floarea paștelui și brebeneii completează spectacolul de culori care abia începe. După florile timpurii, urmează lalelele sălbatice și dediței. Apoi vine vremea orhideelor.
Avem în țară nu mai puțin de 71 de specii de orhidee care se întind de la malul marii până în vârf de munte. Le vom găsi înflorite până la 1 octombrie.
Însă, din păcate, sunt turiști care, încântați de frumuseste florilor, le rup că să le duca acasă. Nimic mai rău, spun specialiștii.
Mircea Vegheleț, administratorul Parcului Național Piatra Craiului: "De regulă, aceste flori, chiar și brândușele, sunt niște flori care nu rezistă. Poate până ajungi acasă se ofilesc. Chiar zilele trecute am văzut câteva buchete de brândușe culese și aruncate în potecă".
În ceea ce privește orhideele, unii le scot din pământ cu rădăcină că să le planteze în propria gradină, fară să știe că nu vor supraviețui.
Nora De Angelli, cercetător științific: "Sunt foarte pretențioase pentru că au o ciupercă cu care trăiesc. În momentul în care o dezgropăm acea ciupercă se pierde, iar atunci orhideea moare în câteva zile".
În plus, există riscul să fie amendați penru că multe flori sălbatice se află în arii naturale protejate, iar ruperea lor e sancționată cu amendă între 3.000 și 5.000 de lei.