Ambasadorul Italiei: Romania a indeplinit toate cerintele Schengen, ar fi trebuit sa fie deja membra
Ambasadorul Italiei in Romania, Diego Brasioli, considera ca Romania a indeplinit cu succes toate cerintele sistemului Schengen si ca ar fi trebuit sa fie deja membra.
Acesta a precizat ca, de la 1 iulie 2014, Italia va prelua presedintia UE si "va face tot posibilul pentru a atinge acest important rezultat".
Ambasadorul Italiei in Romania, Diego Brasioli, a participat, luni, la o intalnire cu primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, desfasurata la sediul municipalitatii, iar la final Brasioli a fost intrebat care este pozitia Italiei referitoare la aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Pozitia noastra este foarte clara: credem ca Romania a indeplinit cu succes toate cerintele sistemului Schengen, credem ca Romania ar fi trebuit sa fie deja membra a Schengen, de ceva vreme. Speram ca acest lucru se va intampla foarte repede. Italia va prelua presedintia UE de la 1 iulie 2014 si vom face tot posibilul pentru a atinge acest important rezultat. In Italia avem o mare comunitate de romani, estimata la peste un milion de persoane, care s-au integrat cu succes si sunt parte a societatii noastre. Nu vedem nicio problema pentru o aderare completa in Schengen a Romaniei", a spus Brasioli.
La randul sau, Emil Boc i-a multumit ambasadorului italian si Italiei pentru sprijinul constant dat Romaniei in procesul de integrare europeana si de aderare la Schengen.
"Italia este un partener absolut corect, care a apreciat eforturile Romaniei. In calitate de prim-ministru am fost in Italia, primul ministru italian a fost in Romania si am reusit sa dezamorsam din punct de vedere mediatic o problema care depasea limitele normalului si am impus o colaborare institutionala care s-a dovedit a fi buna si eficienta", a afirmat Boc. Diplomatul italian va participa, luni, la Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB), la decernarea premiului "Marian Papahagi", ceremonia fiind organizata impreuna cu Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso" din Bucuresti, Centrul Cultural Italian din Cluj si Consulatul Onorific al Italiei la Cluj.
Premiul "Marian Papahagi" a fost instituit in anul 2008 in memoria criticului literar Marian Papahagi (1948-1999), fost prorector al UBB, secretar de stat in Ministerul Educatiei, respectiv director al "Accademia di Romania" din Roma.
Aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen a fost inclusa pe agenda Consiliului JAI din decembrie 2013, insa in conditiile in care mai multe tari, intre care Olanda, asteapta raportul MCV, care nu va fi publicat pana atunci, este putin probabil ca subiectul sa mai figureze pe agenda reuniunii, intrucat pentru luarea unei decizii este nevoie de unanimitate.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mark Gray a anuntat, marti, ca raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania va fi publicat la "inceputul anului 2014".
Dupa anuntul oficialului european, Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, ca Haga va astepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea Romaniei la Schengen. "Guvernul olandez va astepta raportul MCV pentru a-si stabili pozitia, in stransa cooperare cu alte state membre, in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen", se arata in raspunsul Ambasadei olandeze la Bucuresti.
Tot marti, ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, inainte de Consiliul JAI, ca asteapta o pozitie a vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, privind posibilitatea de a-i trimite acasa pe europenii, inclusiv romani, care vin in Germania pentru a beneficia de ajutoare sociale. Anterior, ministrul german a declarat pentru cotidianul Die Welt ca in anumite cazuri libertatea de circulatie in interiorul Uniunii Europene ar trebui "restransa".
In replica, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat, duminica, ca Romania indeplineste toate conditiile tehnice si juridice pentru a adera la spatiul Schengen si ca o eventuala decizie a statelor membre nu trebuie conexata cu problematica roma, in contextul declaratiilor facute de ministrul german de Interne.
De asemenea, premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat, recent, raspunzand unei interpelari in Adunarea Nationala, ca a discutat in doua randuri cu omologul roman, Victor Ponta, spunandu-i ca Romania nu va primi un raspuns pentru Schengen pana la 1 ianuarie 2014, daca nu vor fi intrunite in totalitate conditiile.