MAI: Decizia privind aderarea Romaniei la Schengen nu trebuie conexata cu problema romilor
Ministerul Afacerilor Interne arata ca Romania indeplineste toate conditiile tehnice si juridice pentru a adera la spatiul Schengen si ca o eventuala decizie a statelor membre nu trebuie conexata cu problematica roma.
"Declaratiile critice la adresa Romaniei si Bulgariei ale ministrului de interne german, Hans Peter Friederich, au fost facute in contextul unei hotarari judecatoresti care obliga autoritatile germane sa acorde ajutor social unei familii de cetateni romani, someri la momentul solicitarii, fapt ce ar crea premizele, in opinia sa, a unei prezente masive in Germania a cetatenilor romani si bulgari pentru a beneficia in mod nejustificat de ajutoare sociale", potrivit unui comunicat al MAI, care "se arata surprins de informatiile aparute in spatiul public care sugereaza ca Germania s-ar opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen".
In cadrul reuniunii Consiliului JAI din 7 - 8 octombrie 2013 de la Luxembourg, incluziunea romilor nu a fost subiect pe agenda de discutii.
De asemenea, in cadrul lucrarilor nu a fost facuta nicio apreciere critica la adresa Romaniei si a cetatenilor romani pe aceasta chestiune, precizeaza MAI.
Pe de alta parte, in discutiile bilaterale avute in marja Consiliului din 7 - 8 martie 2013, ministrul Radu Stroe a transmis omologului sau german faptul ca problematica integrarii romilor nu se circumscrie competentelor MAI, iar partile au concluzionat la acea data ca aceste aspecte trebuie abordate de catre ministrii cu atributii in domeniu social din cele doua state.
Ministerul Afacerilor Interne reafirma faptul ca "Romania indeplineste toate conditiile tehnice si juridice pentru a adera la spatiul Schengen si ca o eventuala decizie a statelor membre nu trebuie conexata cu problematica roma", mai arata sursa citata. Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, marti, inainte de Consiliul JAI, ca asteapta o pozitie a vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, privind posibilitatea de a-i trimite acasa pe europenii, inclusiv romani, care vin in Germania pentru a beneficia de ajutoare sociale.
Hans-Peter Friedrich a recunoscut ca multi romani si bulgari muncesc serios in Germania, dar a precizat ca Berlinul nu mai poate accepta primirea est-europenilor care vin doar pentru a accesa ajutoarele sociale. "E adevarat, multe persoane din Romania si Bulgaria, dar si din alte tari din Estul Europei, vin in Germania pentru a munci serios si acestia sunt bineveniti. Din pacate, sunt si unii care vin doar pentru ca vor sa aiba acces la ajutoarele sociale. Nu putem accepta asta si ma astept ca si Comisia sa inteleaga aceste diferente", a declarat Friedrich jurnalistilor, inainte de Consiliul JAI, care are loc la Luxemburg.
Ministrul german de Interne a precizat ca edilii marilor orase se plang de problemele cu care se confrunta din cauza unor astfel de cazuri. "Nu putem ignora aceste probleme. Am nevoie din partea Uniunii Europene de o pozitie clara in acest sens: daca ii putem trimite inapoi pe cei care vin sa primeasca ajutoare sociale si daca putem sa le interzicem revenirea. Este o intrebare concreta, juridica si sper ca astazi comisarul pentru Justitie sa raspunda clar la aceasta intrebare", a mai spus Hans-Peter Friedrich. Anterior, ministrul german a declarat pentru cotidianul Die Welt ca in anumite cazuri libertatea de circulatie in interiorul Uniunii Europene ar trebui "restransa".
"Libertatea de circulatie nu include si dreptul de a beneficia in mod nedrept de ajutoare sociale", a spus Hans-Peter Friedrich.
Sursa: Mediafax
Etichete: romania, germania, Schengen, ajutoare sociale,
Dată publicare:
13-10-2013 14:17