De la Cambridge, la curierat. Ce s-a intamplat cu 2 din cei 50.000 de profesori pierduti de Romania
Platiti cu un salariu de mizerie, tot mai multi profesori fug din invatamant. In ultimii 8 ani, scolile au pierdut peste 50.000 de dascali.
Unii predau acum in Italia, Spania sau Marea Britanie, unde castiga si de 10 ori mai mult, decat in tara. Ministerul Educatiei nu are un plan de masuri ca sa-si pastreze oamenii buni atata vreme cat bugetul este de criza.
Dupa ce a fost profesor un an intr-un liceu din Bucuresti, Bogdan si-a dat seama ca sistemul de invatamant romanesc nu-i poate asigura o viata decenta. A plecat in Marea Britanie, unde le preda latina unor studenti de la Cambridge. Acasa mai vine doar in vacanta. "Salariul este execrabil, nu poti supravietui cu el, eu trebuia sa fac mediatii, sa mai am un job", povesteste el.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Iar ca el sunt sute de profesori romani care predau in tari precum Italia, Spania, Franta sau Anglia si castiga intre 1000 si 2000 de euro pe luna. Un caz particular il reprezinta Spania si Italia, unde traiesc peste 2 milioane de romani. Aici profesorii au fost trimisi sa le predea copiilor din comunitatile noastre inca din 2007, chiar de ministerul educatiei. Evident ca putini s-au mai intors.
Multi dascali s-au reprofilat. Dupa 10 ani la catedra, Alina castiga doar 800 de lei pe luna, bani care nu-i ajungeau sa-si intretina familia. Acum lucreaza intr-o firma de curierat. "Am ajuns intr-un punct in care am fost nevoita sa trag linie si mi-am dat seama ca trebuie sa aleg alt drum, acum lucrez in servicii", spunea ea.
Un profesor debutant primeste aproximativ 700 de lei pe luna. Abia dupa 30 de ani de munca salariul sau poate ajunge la 1500 de lei. Statisticile ne arata ca in 2004 aveam peste 275 de mii de dascali in sistem, azi mai sunt 220 de mii.
Reprezentantii sindicatelor spun ca o leafa lunara de 2000 de lei ar asigura un trai decent unui cadru didactic debutant. Pentru asta statul ar trebui sa dubleze bugetul pentru educatie, care in acest an a fost putin peste 3 %.