România caută alternative la petrolul rusesc, după ce statele Uniunii Europene au ajuns la un compromis pentru a renunța la cea mai mare parte din petrolul venit pe mare de la Moscova.

Cum țara noastră importa astfel 30% din necesar, avem nevoie de alți furnizori. Printre ei, s-ar putea număra și Azerbaidjanul, țară de la care vrem și gaze, pentru a înlocui ce luăm de la ruși. Anunțul privind embargoul asupra petrolului rusesc va duce la scumpiri la pompă, cred specialiștii.

Zilele acestea, o delegație de oficiali români condusă de ministrul energiei, Virgil Popescu, se află în capitala Azerbaidjanului.

Ministrul spune că discută cu oficialii azeri despre diversificarea rutelor de transport și aprovizionare și pentru gaze, și pentru petrol. Negocierile ar putea fi de durată, pentru că sunt chestiuni tehnice de pus la punct.

Azerbaidjan controlează o reţea de benzinării din România şi are una dintre cele mai mari rafinării din Turcia, la Marea Egee.

Alternativele la petrolul rusesc sunt însă mai multe, spun specialiştii.

Claudiu Cazacu, specialist în piețe internaționale:În piața europeană se pot găsi alternative venind dinspre Orientul Mijlociu, dinspre țări ca Arabia Saudită, chiar Qatar, nordul Africii. Nu ar fi vorba despre un singur stat, ci de un grup de state. Asia ar putea importa mai mult din Rusia, iar cei care livrau înainte spre Asia ar putea redirija o parte din fluxuri către Europa.”

Premierul Nicolae Ciucă susține întru totul decizia UE

Aflat în Olanda, premierul Nicolae Ciucă a declarat că trebuie să reducem urgent importurile din Rusia.

„România susţine pe deplin obiectivul politic al UE de a elimina, cât mai curând posibil, dependenţa energetică de Rusia”, a spus Nicolae Ciucă

România importă până la 70% din necesarul de petrol. 40% este din Kazahstan, iar restul de 30% era rusesc. Intern, acoperim doar 30% din cerere. Rafinăria de la Petrobrazi prelucrează țiței românesc, iar Petrotel aducea țiței rusesc.

Între timp, în benzinării, carburanţii se scumpesc de la o zi la alta. În Capitală, de exemplu, motorina se apropie de 9 lei litrul, iar benzina, de 8 lei și 30 de bani.

În doar o lună, prețul mediu la benzină a crescut cu 7%, iar la motorină, cu aproape 3%. Așadar, pentru un plin de 50 de litri, plătim cu 28 de lei în plus la benzină, respectiv cu 12 lei mai mult la motorină.

Pentru luna aceasta, estimările sunt de creștere cu încă 5 procente, adică un plus de 40 de bani pe litru.

Barilul de petrol a ajuns la cea mai mare valoare din ultimele trei luni, iar tendinţa este de creştere uşoară.

Matteo Villa, analist ISPI Milano: „În acest moment, Rusia are de suferit, ceea ce e destul de important, dar tot trebuie să monitorizăm situația în săptămânile și lunile următoare, pentru a vedea dacă Rusia chiar e afectată de sancțiuni sau nu.”

Dacă cererea dinspre China va fi puternică, atunci preţurile la țiței vor urca şi mai mult, spun specialiștii.