Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 26. Recomandările pentru prevenirea bolii
Cazurile de gripă au explodat, spun alarmați medicii. Numărul victimelor a ajuns la 26, iar bolnavii se numără cu sutele.
Chiar dacă nu este epidemie, virusul se răspândeşte cu mare uşurinţă şi deja în spitalele de boli infecţioase nu mai sunt locuri libere.
Două femei şi doi bărbaţi au murit după ce s-au îmbolnăvit de gripă, în ultimele 24 de ore. Aşa că în spitale s-au luat măsuri de siguranţă: bolnavii sunt izolaţi, rudele nu mai au acces la ei, iar în secţii intră doar pesonalul medical.
Deşi nu vorbim încă de o epidemie, doctorii se aşteaptă ca în zilele următoare numărul cazurilor de gripă să crească. Iar în acest sezon au fost afectaţi şi mulţi copii. Unităţile de primiri urgențe ale spitalelor de pediatrie sunt foarte aglomerate.
Pacienţilor cu astfel de simptome li se face imediat un test rapid de gripă. La Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din Capitală se fac zilnic zeci de astfel de teste.
Apoi, în funcţie de gravitatea cazului, sunt trimişi acasă sub tratament, rămân internaţi aici sau sunt transferaţi la spitalele de boli infecţioase.
Prof. dr. Mihai Craiu, medic pediatru: ''Noi aveam 100 de cazuri pe zi, acum avem și 150... febră, tuse şi cei mai mulți par mult mai bolnavi decât semnele pe care le au, adică nu se mai ridică, nu se mai joacă, nu mai fac ce făceau inainte.''
În cazul gripei este foarte important ca tratamentul să fie administrat în primele 48 de ore. Aşa, spun medicii, nu se ajunge la complicaţii şi se evita administrarea de antibiotice. Pentru asta însă trebuie să vă prezentaţi la cabinetul medical încă de la apariţia primelor simptome.
Deşi situaţia este gravă, deocamdată nu vorbim despre o epidemie.
Până acum, peste 800.000 de romani au fost vaccinaţi.
Cum poate fi prevenită îmbolnăvirea de gripă
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să se asigure că unitățile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecția personalului și a pacienților.
Ministerul Sănătății recomandă populației care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.
Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.
O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane.
Suntem în plin sezon de gripă de aproximativ două săptămâni, dar, conform specialiștilor, încă nu este vorba despre o epidemie de gripă, care se instituie în condițiile în care există o creștere de 20% cazuri gripă față de prognoza așteptată.