Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos, Alina Bica si fostul ei consilier Florentin Mihailescu au fost ARESTATI

×
Codul embed a fost copiat

Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos, Alina Bica si fostul ei consilier Florentin Mihailescu au fost arestati, sambata, prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Decizia nu este definitiva.

Decizia a fost luata in dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP al Alinei Bica si nu este definitiva, putand fi contestata la aceeasi instanta.

Dorin Cocos si Alina Bica sunt deja in arest in alte doua dosare - dosarul Microsoft si respectiv cel al despagubirii ilegale pentru un teren supraevaluat.

Alin Cocos a fost dus de politisti in arest, Florentin Mihailescu s-a predat la arestul Politiei Capitalei. Adriean Videanu a fost adus si el, sambata dimineata, in arestul Politiei Capitalei de catre politisti, care l-au ridicat de la locuinta sa din judetul Ilfov.  Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a ajuns la arestul Politiei Capitalei in jurul orei 10.15, acesta fiind insotit de politisti.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca Adriean Videanu a fost ridicat de la locuinta sa din judetul Ilfov, dupa ce instanta suprema a dispus arestarea preventiva a acestuia. Videanu a fost dus la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Ilfov, de unde a fost transportat cu o masina in arestul Politiei Capitalei.

Citește și
Codruta Kovesi
Reactia Codrutei Kovesi: "Nu e prima data cand suspectii ma denigreaza". Ce spune Elena Udrea despre numirea ei la sefia DNA
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Videanu: Abuzul in serviciu e infractiune de serviciu, nu de coruptie

Adriean Videanu a declarat ca ridicarea sechestrului pe actiunile sale la Titan Mar SA nu a produs niciun efect juridic, iar in ceea ce priveste acuzatia de complicitate la abuz in serviciu care i se aduce a tinut sa precizeze ca abuzul in serviciu este infractiune de serviciu, nu de coruptie.

Intrebat in legatura cu decizia fostei sefe a DIICOT Alina Bica de ridicare a sechestrului pe 80 de actiuni pe care Adriean Videanu le detinea la Titan Mar SA, acesta a spus ca decizia "nu a produs nicun efect juridic, dar absolut niciun efect juridic". Videanu a sustinut ca, la nivelul companiei Titan Mar, incepand din anul 2012, actiunile nominative ale companiei au fost transformate in actiuni la purtator. In legatura cu acuzatiile care i se aduc, Adriean Videanu a declarat ca nu isi reproseaza absolut nimic, cu exceptia faptului ca in zece minute a ajuns de la statutul de suspect la cel de inculpat, fara a fi putut sa depuna probele la DNA, pentru a nu ajunge in aceasta situatie.

"Singurul lucru pe care mi-l reprosez este ca in zece minute am trecut de la situatia de suspect la cea de inculpat si n-am avut timp sa depun probele la DNA, ca n-am fi ajuns in situatia asta", a declarat fostul ministru, adaugand ca a fost socat la aflarea deciziei de arestare a sa,"mai ales prin perspectiva faptului ca nu exista o acuza de coruptie, este o acuza de complicitate la abuz in serviciu".

"Vreau sa stiti ca abuzul in serviciu este o infractiune de serviciu, nu o infractiune de coruptie", a spus Videanu, nemultumit de utilizarea termenului "coruptie" in legatura cu acuzatiile care i se aduc.

Legaturile dintre Bica - Cocos - Videanu

In dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale, Bica este urmarita penal pentru luare de mita (doua infractiuni), abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua infractiuni) si favorizarea faptuitorului.

In acelasi dosar, omul de afaceri Dorin Cocos este urmarit penal pentru trafic de influenta si dare de mita, fiul sau Alin Cocos este cercetat pentru dare de mita si trafic de influenta, Adriean Videanu, pentru complicitate la abuz in serviciu, iar Florentin Mihailescu, pentru complicitate la luare de mita.

In 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisa in judecata pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Potrivit procurorilor in perioada ianuarie 2011-2012, Dorin Cocos a promis, pretins si primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase suma totala de 16 milioane de euro, in transe, in schimbul influentei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Alina Bica si Sergiu Diacomatu, pentru asigurarea solutionarii a doua dosare de despagubire, dintre care unul in care valoarea unui teren in suprafata peste 13 hectare a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei.

Pentru urgentarea solutionarii acestui dosar de despagubire, Cocos i-a dat Alinei Bica o cota dintr-un teren situat in localitatea Snagov, judetul Ilfov, in suprafata de 4.425 de metri patrati, potrivit procurorilor. Totodata, beneficiarul drepturilor litigioase, motivat si de valoarea uriasa a sumei pe care urma sa o primeasca, a acceptat solicitarea lui Alin Cocos de a cesiona 25% din drepturile de despagubire la trei persoane, indicate de acesta, in schimbul sustinerii cauzei sale la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor.

In acest demers s-ar fi implicat si Florentin Mihailescu, un apropiat al lui Alin Cocos, care a intermediat relatia cu Bica, pentru rezolvarea favorabila a dosarului de despagubire, spun procurorii.

Potrivit unor documente ale DNA privind dosarul disjuns, publicate de jurnalistul Robert Turcescu pe blogul sau la sfarsitul anului trecut, Alina Bica este acuzata ca ar fi primit o cota-parte dintr-un teren in Snagov, apartinand primei sotii a lui Dorin Cocos, Olguta Chiriac, iar omul de afaceri, fiul sau Alin Cocos si Elena Udrea ar fi primit bani, in urma implicarii in despagubirea lui Gheorghe Stelian pentru terenul supraevaluat.

Marti a fost audiata in acest dosar si Olguta Chiriac.

Videanu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, dupa ce Alina Bica, in februarie 2014, printr-o ordonanta data ca procuror-sef al DIICOT, cu incalcarea prevederilor legale de competenta, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui numar de 80 de actiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta un dosar al lui Videanu. Astfel, arata procurorii, Bica i-ar fi facilitat lui Videanu reintroducerea in circuitul economic a celor 80 de actiuni, creand posibilitatea instrainarii lor catre persoane interpuse si sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a si intamplat.

In acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat pentru ca l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar prin interventiile sale in sprijinul firmei Interagro ar fi fost pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii DNA mai arata, intr-un comunicat emis vineri, ca, in cursul anului 2013, dupa preluarea functiei de procuror-sef al DIICOT, Alina Bica, in urmarirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detentie.

Pentru sprijinul acordat in scopul aratat mai sus, Bica, pe langa unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective sa-l angajeze pe Florentin Mihailescu (fostul sau consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urma i s-a acordat, de catre inculpatul interesat de demersurile Alinei Bica, beneficiul unui card bancar in care ii erau virate diferite sume de bani.

Potrivit unor surse, Alina Bica ar fi primit mita de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat in dosarul RAFO-Carom, instrumentat chiar de ea, cand era procuror-sef de birou in cadrul DIICOT. Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihailescu si judecatorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat in sensul formularii unei aparari favorabile in dosarul Carom. In acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihailescu documente din dosar, pe care acesta sa le consulte impreuna cu Bica. In schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihailescu si Bica un teren, fostul ofiter de Politie judiciara primind si bani pe card. in cele din urma, in decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca omul de afaceri Ovidiu Tender a facut vineri un denunt impotriva Alinei Bica, legat de o mita pe care i-ar fi dat-o acesteia sub forma de actiuni, printr-un intermediar care s-ar fi adresat initial sotului procurorului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
SRI, dupa acuzatiile Elenei Udrea: Nu comentam declaratiile unor suspecti aflati sub urmarire penala
SRI, dupa acuzatiile Elenei Udrea: Nu comentam declaratiile unor suspecti aflati sub urmarire penala

Purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava, a declarat ca institutia pe care o reprezinta nu doreste sa se pronunte asupra "alegatiilor" si "acuzatiilor defaimatoare" exprimate de Elena Udrea, "in contextul intensificarii luptei anticoruptie".

Reactia Codrutei Kovesi:
Reactia Codrutei Kovesi: "Nu e prima data cand suspectii ma denigreaza". Ce spune Elena Udrea despre numirea ei la sefia DNA

Laura Codruta Kovesi a facut primele declaratii dupa toate afirmatiile facute de Elena Udrea in prvinta numirii sale la sefia DNA.

Ce AVERE are de fapt Adriean Videanu. Magarii din Rosiori, palatul de la Snagov si service-ul din Pantelimon
Ce AVERE are de fapt Adriean Videanu. Magarii din Rosiori, palatul de la Snagov si service-ul din Pantelimon

Exista un adevarat folclor urban de glume si legende despre averea fostului ministru al Economiei si primar al Capitalei. Ce detine insa, in acte, Adriean Videanu?

Dorin Cocos, urmarit penal in dosarul Alinei Bica pentru o mita de 16 milioane de euro
Dorin Cocos, urmarit penal in dosarul Alinei Bica pentru o mita de 16 milioane de euro

Dorin Cocos, fiul sau Alin, fostul ministru Adriean Videanu si Alina Bica, fostul procuror sef al DIICOT au fost prezentati judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.