Alimentele lasate in soare ne pun sanatatea in pericol. Ce se intampla cu un ou tinut la 30 de grade
Canicula trece, insa pericolul ramane mai ales daca aveti ghinionul sa dati peste un comerciant care si-a tinut marfa in soare.
Preparatele din carne sunt indicate doar o ora din momentul in care au fost gatite. Dupa ce au fost scoase din frigider, mezelurile rezista cel mult doua ceasuri iar lactatele fermentate precum iaurtul, chefirul, sana si laptele batut au termen limita 4 ore.
Nu acelasi lucru putem sa spunem despre branza si smantana pe care ar fi bine sa le mancam imediat.
Cele mai bune sunt fructele si legumele dar si acestea isi pastreaza prospetimea sub 22 de grade Celsius. Pe canicula si daca alaturam garnituri sau mancaruri gatite, putem avea probleme serioase de digestie.
Cand vorbim de mancarea de tip fast-food, pentru ca se adauga multa sare, e foarte bine marinata si e supusa in permanenta unui tratament termic, practic temperatura previne aparitia bacteriilor. Odata ce e gatita, trebuie consumata in maximum o ora.
Inutil sa mai spunem ca trebuie sa deschidem bine ochii si cand mergem la cumparaturi.
30 de grade. Temperatura la care poti face plaja ca sa prinzi un bronz frumos sau, de ce nu, temperatura la care un ou se strica.
Putini stiu insa acest lucru, asa ca unii cumpara oua lasate in plin soare, asa cum am gasit si noi intr-o piata din centrul Capitalei, unde am mers inarmati cu o camera de termoviziune.
La doi pasi, un vanzator ne ofera cu multa caldura, branza. Atentie, insa, la ce cumparati! Desi branza ar trebui sa aiba temperatura din frigider, adica 4-8 grade, are 26, chiar 27 de grade dupa cum inregistreaza aparatul nostru.
Se poate insa si mai rau. Intr-o alta piata vedem cum micii uitati afara pe un gratar asteptau sa fie dati consumatorilor. Nu stim cat au zacut acolo, dar sigur nu o ora, termen peste care preparatele din carne nu mai pot fi consumate in siguranta odata pregatite si lasate afara la astfel de temperaturi.
Amenzi pana la 50.000 de lei pentru vanzatori
Si tot la piata, pe caldura, am gasit si lapte aproape fiert. Are 33 de grade, dar vanzatorul jura ca e bun. Asigurarile nu au insa nici o valoare pentru inspectorii directiei sanitar veterinare care ameninta cu amenzi de la 5 mii la 50.000 de lei.
"E clar ca la 30-40 de grade sansele sunt ridicate sa facem toxiinfectie alimentara", spune Ovidiu Zvoristeanu, Directia Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor.
Pe de alta parte, ne putem face rau si singuri, atunci cand cumparam alimente proaspete si ne plimbam cu ele o ora sau doua prin orasul sufocat de caldura. Atentie si atunci cind gatiti.
Gospodinele experimentate ar spune ca nu gresesc niciodata. In acest caz, sfatul vine pentru incepatoare: dupa ce faceti mancarea, nu o lasati sa se raceasca pe aragaz cateva ore. Mai bine asezam oala la rece, apoi la frigider, pentru ca se strica foarte repede pe caldura, iar noi ne putem imbolnavi usor.