Algele din Marea Neagră ar putea ajunge în farfurie. Solicitarea Comisiei Europene
Algele din Marea Neagră ar putea fi introduse în meniurile restaurantelor de la noi. Comisia Europeană a cerut autorităților române să adopte cadrul legal prin care comoara verde din adâncul mării să fie exploatată din această vară.
Patru specii de alge comestibile ar putea fi valorificate de pescari. În prezent, țara noastră aruncă anual peste 20.000 de tone de alge, în timp ce vecinii bulgari cultivă pentru consum 100.000 de tone.
De ani de zile, algele au fost considerate o problemă pe coasta românească a Mării Negre și nicidecum o resursă care poate fi valorificată.
Cantități impresionante ajung la mal atât în plin sezon estival, cât și în timpul anului.
Un covor verde de alge brune, spaghete de mare sau salată de mare, se întinde pe câteva sute de metri, de-a lungul apei. Pentru a putea fi valorificate, e nevoie, însă, de un cadru legal prin care să fie amenajate ferme marine în largul mării. În acest moment, legislația noastră nu permite concesionarea de luciu de apă decât pentru o perioadă de patru ani. Iar pentru a beneficia de fonduri europene, pentru aceste investiții titularii trebuie să deţină zona de cel puțin șapte ani, spun pescarii.
Sursa: Pro TV
Etichete: marea neagra, alge, Comisia Europeana, myimpact,
Dată publicare:
16-05-2023 20:14