Alexandru Visinescu era de o "barbarie extrema". Un martor spune ca tortionarul si-a infipt baioneta intr-un fost ministru
Tortionarul Alexandru Visinescu, fost comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, si-ar fi infipt baioneta in inima fostului ministru Ion Mihalache, pentru a se asigura ca a murit.
Unul dintre martorii din procesul lui Alexandru Visinescu a declarat joi ca, potrivit unui detinut, acesta a facut gauri in peretii celulei sale si a putut vedea cum comandantul penitenciarului Ramnicu Sarat a infipt baioneta in inima fostului ministru Ion Mihalache,pentru a se asigura ca a murit, potrivit Mediafax.
La termenul de joi al procesului in care este judecat fostul comandant de la penitenciarul Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, mai multi martori au declarat ca acesta era de o "barbarie extrema" si au relatat cele aflate din marturii directe ale membrii familiilor lor, si ei detinuti ai acestui penitenciar, dar si din cele ale altor fosti detinuti. Unul dintre acesti martori, Ionut Gherasim, le-a aratat judecatorilor ca bunicul sau, Ilie Lazar, a fost incarcerat Ramnicu Sarat in perioada 4 martie 1955 - 11 iulie 1959. El a mai spus ca a fost primul sef de cabinet a lui Corneliu Coposu si ca ii stie pe mai multi fosti detinuti de la acest penitenciar, intre care pe Camil Demetrescu si Ioan Barbus.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gherasim le-a mai spus judecatorilor ca l-a cunoscut personal pe Alexandru Visinescu, in 1990, in urma unui incident petrecut intre acesta si Corneliu Coposu. "In 1990, ma aflam impreuna cu Corneliu Coposu si alte persoane la o intalnire politica. In drum spre locatie, era iarna, erau troiene. Corneliu Coposu a sarit peste troiene si a traversat in fuga strada catre o persoana pe care nu o cunosteam. L-am auzit, in fuga mea spre cei doi, pe Coposu spunand urmatoarele: «Daca vrei sa ma chemi ca martor in procesul dumitale, eu voi veni ca martor, dar nu pentru dumneata, si voi spune ca esti nebun, pentru ca doar un nebun putea face ce ai facut dumneata acolo»", a relatat el. Acelasi martor a mai spus ca, intelegand partial despre ce este vorba, a vrut sa-l "ia la rost" pe Visinescu, moment in care Coposu l-a oprit si i-a spus ca "doar Dumnezeu va hotari ce se va intampla cu acest om".
Ionut Gherasim a mai aratat ca, potrivit relatarilor bunicului sau, la penitenciarul Ramnicu Sarat, oamenii erau batuti cu cruzime peste picioare, cu ciocanul, si indurau friguri cumplite. Toate aceste metode erau comandate de catre directoratul unitatii, respectiv de Visinescu si locotenentii sai. El a adaugat ca si mama sa a fost incarcerata, timp de 17 ani, la Ramnicu Sarat si, la iesire, a spus ca tot ce va retine din perioada de detentie este figura "calaului" Alexandru Visinescu. Tot Gherasim a aratat ca este invalida sustinerea lui Visinescu cum ca ar fi primit ordine sa procedeze de o asemenea maniera, aratand ca legile si regulamentele in vigoare la acea vreme nu prevedeau asa ceva. Un alt martor, Mihai Marinescu, le-a relatat judecatorilor sustinerile celui mai tanar dintre detinutii de la acea vreme - Ion Ovidiu Borcea. Astfel, a aratat martorul, Borce ar fi facut mai multe gauri in zidul celulei unde a fost incarcerat, prin care putea vedea in celula lui Ion Mihalache.
"El (Borcea - n.r.) a povestit toate bataile si metodele de tortura la care a fost supus Ion Mihalache, inclusiv despre cum Alexandru Visinescu a infipt baioneta in el, ca sa se asigure ca e mort. Aceeasi tehnica a fost aplicata lui Jenica Arnautu (luptator din grupari de rezistenta anticomuniste - n.r.)", a mai spus Marinescu. Mihai Marinescu a mai spus ca, in urma verificarii mai multor documente, CNSAS a constatat ca, din motive derizorii, detinutii erau trimisi de Visinescu la carcera, unde erau stropiti cu apa, in conditiile in care in respectiva celula erau conditii apropiate de inghet. "Studiind dosarele lui Diaconescu, Adamescu, Puiu sau Mihalache, am constatat ca Alexandru Visinescu semna personal prin care acestia erau trimisi la carcera zeci de zile. Au existat situatii in care s-au facut si peste 300 de zile de carcera. Mi-a atras atentia, in mod special, ca o sanctiune a fost aplicata pentru ca detinutului i s-au rupt izmenele care erau vechi de peste 12 ani de zile. Visinescu era comparat de catre detinuti cu primul locotenent a lui Stalin, Lavrenti Beria, sau cu unul dintre colaboratorii directi Hitler, Heinrich Himmler, ceea ce spune totul despre regimul sau", a mai aratat Marinescu. Instanta a stabilit reluarea audierilor in acest caz pentru 28 ianuarie, cand vor fi ascultati, in continuare, martori care au cunostinta despre faptele facute de Visinescu.
Totodata, instanta a cerut mai multor martori sa depuna o inregistrare video cu Corneliu Coposu, in care acesta descrie suferintele de la Ramnicu Sarat, precum si jurnalul tinut de fostul detinut Ion Ovidiu Borcea. Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au trimis in judecata pe Alexandru Visinescu pentru infractiuni contra umanitatii, in dosarul avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Procesul lui Alexandru Visinescu a inceput in 24 septembrie 2014. Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, "a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic".
Sursa: Mediafax
Etichete: Ramnicu Sarat, proces, tortionar, alexandru visinescu,
Dată publicare:
08-01-2015 21:20