„Nu vrem vaccinare obligatorie”. Filmul protestului AUR de la Ministerul Sănătății. Rafila: „Să încetăm cu minciunile”
A fost o zi tensionată, cu momente de haos, la Ministerul Sănătății. Sute de oameni au vrut să își arate dezaprobarea și au cerut ca imunizarea să nu devină obligatorie.
În clădire, ministrul Alexandru Rafila participa la dezbaterea publică privind Strategia Națională de Vaccinare. Documentul în cauză nu vorbește însă despre obligativitate, așa cum susțineau protestatarii. Printr-un comunicat, cei de la AUR precizează că s-au alăturat și ei acestui demers organizat, conform acestora, de societatea civilă.
Sutele de protestatari strânși în fața Ministerului Sănătății au strigat ore în șir - „Nu vrem vaccinare obligatorie”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
- „Vor mișelește, hoțește, prin viclenie să adopte această lege.”
- „Ați citit documentul care este pe site?”
- „Nu l-am citit”
- „În document nu scrie că vaccinarea este obligatorie.”
- „Pai tocmai asta este viclenia lor, niciodată n-au spus.”
În timpul protestului, un bărbat căruia i se spune ”stegarul dac”, prezent în trecut și la alte mitinguri pe diverse teme, s-a urcat pe pervazul de la primul etaj. A încercat să intre pe geam în minister.
Bărbat: „Suntem pentru drepturi și libertăți, suntem împtriva impunerilor de orice fel. Nu scrie că e obligatoriu, nici în pandemie nu a scris că e obligatoriu.”
Reporter: Care credeți că sunt dezavantajele vaccinării?
Bărbat: „De exemplu, un copil care are deja anticorpii bolilor copilăriei nu trebuie vaccinat.”
Zeci de jandarmi, polițiști și pompieri au fost trimiși la fața locului, iar unul dintre participanti a fost dus la secție pentru că ar fi agresat un jurnalist.
Protestul a fost organizat ca reacție la dezbaterea publică pe care a organizat-o Ministerul Sănătății referitor la strategia de vaccinare, deși în document nu scrie că vaccinarea va fi obligatorie.
Acesta vorbește despre pașii pe care statul trebuie să îi facă pentru a asigura stocurile necesare pentru serurile din schema de imunizare, dar și despre creșterea gradului de conștientizare prin campanii de educație pentru sănătate.
Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Ministerul Sănătății nu promovează obligativitatea vaccinării. Să încetăm cu minciunile care au ca rezultat afectarea gravă a sănătății populației.”
În ultimii 20 de ani rata de vaccinare a scăzut dramatic în România. Suntem peste locul 100 în lume când vine vorba de imunizare.
De exemplu, în cazul ROR - vaccinul care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei - am scăzut de la peste 95% la puțin peste 70 de procente.
În cazul hepatitei B de la peste 95% la mai puțin de 85. Iar scăderea este mare și in cazul serului folosit împotriva difteriei, tetanosului și poliomielitei, boli extrem de grave, care au fost eradicate în trecut prin vaccinare.
Riscurile ca aceste boli să revină sunt mari, spun medicii, mai ales în contextul în care în țara nostră au ajuns zeci de mii de refugiați care nu sunt imunizati.
Dr. Valeria Herdea, medic de familie: „Nu știm în acest moment, dacă populația din Ucraina este vaccinată, nu pot face dovada, unii chiar au recunoscut că nu sunt vaccinați. În momentul in care vii in contact cu o populație care nu este suficint vaccinată și tu, la rândul tu, nu ești vaccinat, există riscul să te poți îmbolnăvi.”
Poliomielita, de pildă, este o boală extrem de contagioasă, care poate provoca paralizie. În România, ultimul caz a fost înregistrat în 1992 la o persoană venită din Bulgaria. Cea mai mare epidemie a fost, însă, în 1952 când peste 3.000 de copii au murit şi mulţi alţii au rămas cu sechele pe viaţă.
Medicii infecționiști atrag atenția și asupra faptului că a început să crească numărul cazurilor de rujeolă. Sunt deja focare în unele zone. Înainte de pandemie România s-a confruntat cu epidemie de rujeolă. 64 de copii nevaccinați și-au pierdut atunci viața.
În prezent, programul național de vaccinare asigură seruri pentru copii și adulții cu boli cronice, femei gravide, persoane peste 65 de ani și medici. Un proiect de lege din 2017 spune că vaccinarea cu serurile din programul național este obligatorie, însă documentul nu a fost niciodată adoptat.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, ministerul sanatatii, alexandru rafila, vaccinare,
Dată publicare:
17-08-2023 19:04