Alertă în toată România, din cauza inundațiilor. Meteorologii spun că este doar începutul
Este alertă în toată țara, după ce meterologii au anunțat ploi abundente până marți seara. Vremea rea și-a arătat deja fața urâtă.
În mai multe județe a adus vijelii și grindină, iar coșmarul a fost urmat de inundații.
Peste 20.000 de polițiști, jandarmi și pompieri sunt pregătiți să intervină în caz de dezastru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La Stâlpeni și Mihăești, în Argeș, curțile a zeci de localnici s-au umplut de apă după ce pârâul Vacarea a ieșit din matcă. Viitura a inundat și drumul național 73, Pitești - Câmpulung Muscel.
Doi adulți și trei copii - prinși în mijlocul vâltorii, într-o casă - au fost salvați în ultimul moment de militarii de la ISU.
Localnic: "S-au colmatat tuburile puse și uitați-va ce a creat apa. Familii și gospodării inundate, mașini distruse, instalații electrice, o stație de pompare care este terminată."
Rău a fost și în Sălaj. Viitura a rupt gardurile localnilor și le-a umplut casele cu mal. În unele curți, apa are aproape o jumătate de metru.
Oamenii au reușit cu greu să își salveze animalele.
Nu a fost mai bine nici în Sibiu. În localitățile Săcădate și Aplodu de Sus, pompierii au intervenit să scoată apa din mai multe gospodării inundate.
Inundații au fost în localitatea Șona din Alba. Apa a năvălit în zeci de curți și case și a acoperit un drum județean pe o distanță de un kilometru. O ploaie torențială de o jumătate de oră le-a adus necazuri și oamenilor din două comune din Vaslui.
O bucată dintr-un drum județean a fost ruptă de viitură.
Rău a fost și în Haghig, în Brașov. Viitura a rupt efectiv podul din spatele meu și a pus la pământ 4 stâlpi de electricitate. Oamenii de aici au rămas fără curent aproximativ 12 ore.
35 de gospodării au fost inundate.
Localnic: "Mi-a luat bucătăria de vară. Era apa până aici. Mi-am luat copiii în brațe și ne-am dus pe deal."
"A adus apa bușteni mari din pădure. Au ajuns sub pod și au blocat acolo și toată apă a ieșit la noi în curte."
Alexandru Cucu, primar Haghig: "A săpat apa în malul asta și s-a rupt mult din șosea. În zece minute s-a prăbușit totul, nici nu ne vine să credem că are așa forță."
În urma unei ploi torențiale, pe străzile din Botoșani s-au format lacuri.
Meteorologii spun că acesta este doar începutul unui nou episod de vreme rea. Până marți, la ora 21, în 17 județe este cod portocaliu de ploi abundente, iar în restul țării este cod galben.
În unele zone se vor acumula și 70 de litri de precipitații pe metru pătrat.
MAI: Circulaţie întreruptă pe 3 tronsoane de drum naţional
Ministerul Afacerilor Interne anunţă că, în urma ploilor şi vijeliilor din ultimele 12 ore, 28 de localităţi din 15 judeţe sunt afectate, circulaţia este întreruptă pe 3 tronsoane de drum naţional, trei localităţi din Argeş şi Teleorman au probleme în alimentarea cu energie electrică, iar 14 persoane din Şona, judeţul Alba, sunt evacuate.
În urma centralizării realizate la nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice s-au semnalat efecte negative la nivelul a 28 localităţi din 15 judeţe - Alba, Brăila, Bihor, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Harghita, Mureş, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi în municipiul Bucureşti.
La acest moment sunt evacuate preventiv 14 persoane din comuna Şona judeţul Alba.
Conform, Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române în urma precipitaţiilor abundente circulaţia rutieră a fost întreruptă pe 3 tronsoane de drum naţional: judeţul Covasna: DN11B Târgu Secuiesc - Cozmeni, în zona localităţii Cătruşa; judeţul Suceava: DN2H, în localitatea Milişăuţi, pe podul de pe râul Suceava; judeţul Vrancea: DN 2L, în localitatea Soveja.
Pe tronsonul DN24 Crasna - Bârlad, la ieşirea din localitatea Banca spre Bârla, judeţul Vaslui, se circulă îngreunat.
Pe drumul judeţean DJ 245C, între localităţile Băltăţeni şi Cepeşti (comuna Băcani), judeţul Vaslui circulaţia este întreruptă, iar pe alte 4 drumuri judeţene din judeţele Prahova, Suceava şi Bacău circulaţia se desfăşoară cu dificultate.
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, potrivit raportării distribuitorilor de la ora 18.00 se înregistrează întreruperi în alimentarea cu energie electrică la nivelul a 3 localităţi din judeţele Argeş şi Teleorman, însumând un număr de 500 consumatori unde se acţionează cu 2 echipe pentru remedierea defecţiunilor.
Cu sprijinul pompierilor, în judeţul Alba au fost evacuate preventiv 14 persoane din localitatea Şona. Se intervine în continuare în sprijinul oamenilor pentru evacuarea apei din case şi curţi în localităţile Şona şi Lunca Târnavei.
În judeţul Arad se intervine pentru degajare unor elemente de construcţie de la un acoperiş decopertat parţial de vânt şi pentru degajarea unor copaci căzuţi pe carosabil.
În Judeţul Bacău, se intervine pentru decolmatarea a peste 40 de fântâni în localităţile Comăneşti, Scorţeni, Oituz, Slănic Moldova, Moineşti, dar şi pentru evacuarea apei din mai multe locuinţe. În Moineşti, pompieri ajută şi la decolmatarea unui podeţ stradal.
În judeţul Covasna, în localitatea Lunca Mărcuşului se execută misiune de supraveghere în zonele posibil a fi afectate, iar în localitatea Băcel se intervine pentru decolmatarea unor fântâni. În localitatea Iarăş sunt afectate 31 curţi, 3 case, 1 anexa, 7 podeţe, 11 fântâni şi 4 stâlpi de înaltă tensiune. La această oră se intervine pentru limitarea efectelor.
O situaţie deosebită se înregistrează şi în judeţul Sibiu unde sunt afectate de inundaţii mai multe localităţi: municipiul Sibiu, Săcădate, Apoldu de Sus, Apoldu de Jos, Hosman, Ocna Sibiului, Roşia, Cornăţel, Tilişca, Dumbrăveni, Păltiniş, Avrig şi Moşna. Forţele MAI intervin în teren.
De asemenea, intervenţii pentru evacuarea apei din locuinţe, decolmatare fântâni, degajarea copaci căzuţi pe carosabil au mai avut loc în judeţele: Botoşani, Cluj, Călăraşi, Constanţa, Harghita, Ialomiţa, Mureş, Olt, Teleorman, Suceava , Vâlcea şi Municipiul Bucureşti (copac căzut).
Sursa: Pro TV
Etichete: cod galben, inundatii, anm, ploaie, avertizare,
Dată publicare:
08-07-2018 17:21