Alertă în toată România, din cauza inundațiilor. Meteorologii spun că este doar începutul

×
Codul embed a fost copiat

Este alertă în toată țara, după ce meterologii au anunțat ploi abundente până marți seara. Vremea rea și-a arătat deja fața urâtă.

În mai multe județe a adus vijelii și grindină, iar coșmarul a fost urmat de inundații.

Peste 20.000 de polițiști, jandarmi și pompieri sunt pregătiți să intervină în caz de dezastru.

La Stâlpeni și Mihăești, în Argeș, curțile a zeci de localnici s-au umplut de apă după ce pârâul Vacarea a ieșit din matcă. Viitura a inundat și drumul național 73, Pitești - Câmpulung Muscel.

Doi adulți și trei copii - prinși în mijlocul vâltorii, într-o casă - au fost salvați în ultimul moment de militarii de la ISU.

Citește și
Inundații devastatoare în Japonia: milioane de evacuați
Inundații devastatoare în Japonia: milioane de evacuați

Localnic: "S-au colmatat tuburile puse și uitați-va ce a creat apa. Familii și gospodării inundate, mașini distruse, instalații electrice, o stație de pompare care este terminată."

Rău a fost și în Sălaj. Viitura a rupt gardurile localnilor și le-a umplut casele cu mal. În unele curți, apa are aproape o jumătate de metru.

Oamenii au reușit cu greu să își salveze animalele.

Nu a fost mai bine nici în Sibiu. În localitățile Săcădate și Aplodu de Sus, pompierii au intervenit să scoată apa din mai multe gospodării inundate.

Inundații au fost în localitatea Șona din Alba. Apa a năvălit în zeci de curți și case și a acoperit un drum județean pe o distanță de un kilometru. O ploaie torențială de o jumătate de oră le-a adus necazuri și oamenilor din două comune din Vaslui.

O bucată dintr-un drum județean a fost ruptă de viitură.

Rău a fost și în Haghig, în Brașov. Viitura a rupt efectiv podul din spatele meu și a pus la pământ 4 stâlpi de electricitate. Oamenii de aici au rămas fără curent aproximativ 12 ore.

35 de gospodării au fost inundate.

Localnic: "Mi-a luat bucătăria de vară. Era apa până aici. Mi-am luat copiii în brațe și ne-am dus pe deal."

"A adus apa bușteni mari din pădure. Au ajuns sub pod și au blocat acolo și toată apă a ieșit la noi în curte."

Alexandru Cucu, primar Haghig: "A săpat apa în malul asta și s-a rupt mult din șosea. În zece minute s-a prăbușit totul, nici nu ne vine să credem că are așa forță."

În urma unei ploi torențiale, pe străzile din Botoșani s-au format lacuri.

Meteorologii spun că acesta este doar începutul unui nou episod de vreme rea. Până marți, la ora 21, în 17 județe este cod portocaliu de ploi abundente, iar în restul țării este cod galben.

În unele zone se vor acumula și 70 de litri de precipitații pe metru pătrat.

MAI: Circulaţie întreruptă pe 3 tronsoane de drum naţional

Ministerul Afacerilor Interne anunţă că, în urma ploilor şi vijeliilor din ultimele 12 ore, 28 de localităţi din 15 judeţe sunt afectate, circulaţia este întreruptă pe 3 tronsoane de drum naţional, trei localităţi din Argeş şi Teleorman au probleme în alimentarea cu energie electrică, iar 14 persoane din Şona, judeţul Alba, sunt evacuate.

În urma centralizării realizate la nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice s-au semnalat efecte negative la nivelul a 28 localităţi din 15 judeţe - Alba, Brăila, Bihor, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Harghita, Mureş, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi în municipiul Bucureşti.

La acest moment sunt evacuate preventiv 14 persoane din comuna Şona judeţul Alba.

Conform, Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române în urma precipitaţiilor abundente circulaţia rutieră a fost întreruptă pe 3 tronsoane de drum naţional: judeţul Covasna: DN11B Târgu Secuiesc - Cozmeni, în zona localităţii Cătruşa; judeţul Suceava: DN2H, în localitatea Milişăuţi, pe podul de pe râul Suceava; judeţul Vrancea: DN 2L, în localitatea Soveja.

Pe tronsonul DN24 Crasna - Bârlad, la ieşirea din localitatea Banca spre Bârla, judeţul Vaslui, se circulă îngreunat.

Pe drumul judeţean DJ 245C, între localităţile Băltăţeni şi Cepeşti (comuna Băcani), judeţul Vaslui circulaţia este întreruptă, iar pe alte 4 drumuri judeţene din judeţele Prahova, Suceava şi Bacău circulaţia se desfăşoară cu dificultate.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, potrivit raportării distribuitorilor de la ora 18.00 se înregistrează întreruperi în alimentarea cu energie electrică la nivelul a 3 localităţi din judeţele Argeş şi Teleorman, însumând un număr de 500 consumatori unde se acţionează cu 2 echipe pentru remedierea defecţiunilor.

Cu sprijinul pompierilor, în judeţul Alba au fost evacuate preventiv 14 persoane din localitatea Şona. Se intervine în continuare în sprijinul oamenilor pentru evacuarea apei din case şi curţi în localităţile Şona şi Lunca Târnavei.

În judeţul Arad se intervine pentru degajare unor elemente de construcţie de la un acoperiş decopertat parţial de vânt şi pentru degajarea unor copaci căzuţi pe carosabil.

În Judeţul Bacău, se intervine pentru decolmatarea a peste 40 de fântâni în localităţile Comăneşti, Scorţeni, Oituz, Slănic Moldova, Moineşti, dar şi pentru evacuarea apei din mai multe locuinţe. În Moineşti, pompieri ajută şi la decolmatarea unui podeţ stradal.

În judeţul Covasna, în localitatea Lunca Mărcuşului se execută misiune de supraveghere în zonele posibil a fi afectate, iar în localitatea Băcel se intervine pentru decolmatarea unor fântâni. În localitatea Iarăş sunt afectate 31 curţi, 3 case, 1 anexa, 7 podeţe, 11 fântâni şi 4 stâlpi de înaltă tensiune. La această oră se intervine pentru limitarea efectelor.

O situaţie deosebită se înregistrează şi în judeţul Sibiu unde sunt afectate de inundaţii mai multe localităţi: municipiul Sibiu, Săcădate, Apoldu de Sus, Apoldu de Jos, Hosman, Ocna Sibiului, Roşia, Cornăţel, Tilişca, Dumbrăveni, Păltiniş, Avrig şi Moşna. Forţele MAI intervin în teren.

De asemenea, intervenţii pentru evacuarea apei din locuinţe, decolmatare fântâni, degajarea copaci căzuţi pe carosabil au mai avut loc în judeţele: Botoşani, Cluj, Călăraşi, Constanţa, Harghita, Ialomiţa, Mureş, Olt, Teleorman, Suceava , Vâlcea şi Municipiul Bucureşti (copac căzut).

 

Citește și...
Ministrul Carmen Dan a întrebat autoritățile din Buzău dacă au verificat și Întorsura Buzăului
Ministrul Carmen Dan a întrebat autoritățile din Buzău dacă au verificat și Întorsura Buzăului

Ministerul Afacerilor Interne a făcut precizări după ce ministrul Carmen Dan a întrebat autorităţile din judeţul Buzău dacă au verificat Întorsura Buzăului din punct de vedere al situaţiei inundaţiilor.

Inundații devastatoare în Japonia: milioane de evacuați
Inundații devastatoare în Japonia: milioane de evacuați

Bilanţul victimelor provocate de ploile fără precedent care s-au abătut asupra Japoniei în ultimele zile a ajuns la cel puţin 64 de persoane.

Carmen Dan: Sunt pregătiţi să intervină în zonele afectate de inundaţii 21.000 de jandarmi şi poliţişti
Carmen Dan: Sunt pregătiţi să intervină în zonele afectate de inundaţii 21.000 de jandarmi şi poliţişti

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat duminică comandamentul de inundaţii în sistem de videoconferinţă cu autorităţile locale din judeţele aflate sub avertizări meteorologice.

Bilanț devastator după inundații în Japonia: peste 76 de morți și milioane de evacuați
Bilanț devastator după inundații în Japonia: peste 76 de morți și milioane de evacuați

Inundațiile devastatoare din Japonia au cauzat cel puțin 76 de morți și 92 de dispăruți, potrivit unui bilanț actualizat. 2 milioane de oameni au fost forțați să plece din calea apelor, potrivit CNN.

Recomandări
Ambasadorul român la Viena, mesaj pentru Austria: Vă adresez un strigăt de ajutor, care nu trebuie înţeles ca o reclamaţie
Ambasadorul român la Viena, mesaj pentru Austria: Vă adresez un strigăt de ajutor, care nu trebuie înţeles ca o reclamaţie

Ambasadorul român la Viena, Emil Hurezeanu i-a adresat preşedintelui Austriei o scrisoare în care se referă la opoziţia faţă de admiterea României în Schengen.

Primele informații despre conținutul plicurilor trimise la Ambasada Ucrainei. Plicurile ar fi fost trimise prin poștă
Primele informații despre conținutul plicurilor trimise la Ambasada Ucrainei. Plicurile ar fi fost trimise prin poștă

A fost alertă la Ambasada Ucrainei din București unde au ajuns prin poștă două plicuri suspecte. După ce le-au verificat reprezentanții SRI au anunțat că înăuntru nu era explozibil.

CM 2022 | Maroc - Spania, LIVE TEXT. ”Leii Atlasului” versus ”Furia Roșie” pentru un loc în sferturi
CM 2022 | Maroc - Spania, LIVE TEXT. ”Leii Atlasului” versus ”Furia Roșie” pentru un loc în sferturi

Maroc - Spania, LIVE TEXT. ”Leii Atlasului” versus ”Furia Roșie” pentru un loc în sferturi