Romanii, cobai pentru cosmeticele pe care nu le verifica nimeni. 24 de persoane au murit la Bihor
24 de oameni au murit in Bihor, dupa ce au baut Alcofarm, o lotiune anti-septica pentru piele ce continea alcool metilic, toxic pentru organism. O alta persoana si-a pierdut vederea din cauza aceluiasi produs cu care si-a dat pe fata.
Recipientul acestei lotiuni seamana cu unul de spirt medicinal, spun autoritatile, care vor sa retraga de pe piata toate stocurile. Fabricantii sunt acuzati de omor din culpa, dar va fi destul de greu sa-i mai gaseasca cineva. Firma din Bistrita Nasaud este de cativa ani in faliment.
De la inceputul anului trecut 24 de oameni, majoritatea barbati au murit dupa ce au baut acest produs, vandut ca produs cosmetic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe eticheta scrie ca este o solutie antiseptica pentru piele, dar nu se precizeaza ca are in compozitie alcool metilic. Pacientii erau convinsi ca beau spirt medicinal, fiind atrasi de pret, doar cinci lei, dar cel mai mult de concentratia de alcool foarte mare.
Initial, medicii au intrat in alerta dupa ce au facut legatura intre pacientii care aveau aceleasi simptome.
Analizele de laborator au dovedit ca acest produs continea 60 la suta alcool metilic, substanta interzisa chiar si pentru produsele cosmetice.
Pe langa cei care au baut, la spital au aparut si pacienti care au folosit-o ca solutie pentru piele. Unul dintre ei a orbit.
In acest moment autoritatile sunt in alerta. Au retras produsul de pe piata si ii sfatuiesc pe toti cei care l-au cumparat sa nu il foloseasca in nici un fel.
Firma care a produs aceasta solutie este din Bistrita si a intrat de mult in faliment. Anchetatorii cred ca in acest moment solutia se fabrica ilegal.
In 2006 mai multe companii au cerut insolventa firmei, iar in 2011, aceasta a intrat in faliment. Desi angajatii au fost trimisi acasa, se pare ca produsul a ramas pe piata, iar patronii sunt chemati acum la audieri. Mai mult, sunt cercetati pentru ucidere din culpa.
Cum a fost insa posibil ca acest produs care contine substante interzise sa ajunga pe piata.
Potrivit legii, un producator de cosmetice pentru a putea vinde produsul cere la minister doar o notificare.
Adica pe site-ul ministerului completeaza un formular tip de notificare, cu valoare de anunt ca a mai aparut un produs pe piata. Dincolo de datele producatorului e o rubrica in care se trece DOAR denumirea comerciala, nicidecum ingredientele continute. In final, producatorul isi asuma pe propria raspundere ca tot ce a scris in formular e corect.
Catre autoritati nu se trimite nimic, nici buletin de analize, nici mostre de produs.
"Nu ca ar trebui sa existe controale mai aspre. Sunt obligatorii. In cazul unui produs cosmetic, mai ales in cadrul ofertei noastre de mii de substante, omul este total dezorientat si nu mai stie ce trebuie sa mai ia. Atunci un control riguros este imperativ", spune Dr Olga Simionescu, medic SP dermatolog.
"- Un produs cosmetic nu este verificat, avizat in prealabil
- Si daca in acea cutie de crema el a pus acid sulfuric si pe notificare scrie catina?
- Acel ingredient se poate depista fie in urma unei reactii adeverse care apare la consumator", comenteaza Simona Parvu, director la Autoritatea de Sanatate Publica.
In acest fel superficial la noi au fost notificate 20,420 de produse cosmetice ajunse pe piata.