Alerta europeana pentru branza din Romania anuntata in mod "eronat". Greseala comisa de autoritatile italiene
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a anuntat ca autoritatile italiene au admis faptul ca, din eroare, au emis o alerta privind o branza de oaie de la SC Bradet, in loc de branza de vaca.
Produsul notificat de catre autoritatile italiene in Sistemul de alerta rapida pentru alimente si furaje (RASFF) nu era obtinut din lapte de oaie, ci din lapte de vaca, acestea admitand faptul ca, din eroare, a fost mentionat un sortiment de branza provenit de la S.C. Bradet, a anuntat, sambata, intr-un comunicat de presa, Autoritatea Nationala Sanitara-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
“In data de 18 martie, la solicitarea Autoritatea Nationala Sanitara-Veterinara si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA) de clarificare si de completare a informatiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, autoritatile italiene au admis faptul ca, din eroare, in notificarea de alerta initiata in data de 16 martie 2016 a fost mentionata o branza provenita de la S.C. Bradet, produsa din lapte de oaie, in loc de branza produsa din lapte de vaca. ANSVSA a solicitat sa se opereze modificarea si pe portalul SRAAF, la sectiunea accesibila publicului”, a subliniat autoritatea din Romania.
Potrivit sursei citate, “notificarea de alerta, modificata in data de 18 martie si postata de catre autoritatile italiene doar in sectiunea SRAAF accesibila autoritatilor competente din statele membre, contine un buletin de analiza, emis in data de 17 martie 2016, care nu mentioneaza informatii, precum: numele producatorului, sortimentul exact de produs, numarul lotului, data fabricarii, data expirarii”.
“In acest buletin de analiza partial se precizeaza faptul ca proba de branza a fost recoltata dintr-un spital din Florenta (Italia) in data 14 martie 2016. In proba analizata au fost identificate genele verotoxigene si se lucreaza pentru izolarea tulpinii de Escherichia Coli”, a precizat ANSVSA, care a adaugat ca face, in continuare, demersuri pentru obtinerea informatiilor mai sus mentionate.
Autoritatile italiene au inregistrat, in data de 16 martie 2016, in Sistemul de alerta rapida pentru alimente si furaje (RASFF) o notificare cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli), producatoare de toxina Shiga, a branzei de oaie din Romania.
Notificarea transmisa prin intermediul RASFF este clasificata ca "alerta".
Italia a transmis aceasta notificare, dupa ce un copil de 14 luni a fost internat intr-un spital pediatric din orasul Florenta, in Italia, intr-un caz probabil de sindrom hemolitic-uremic, provocat de bacteria E-coli, posibil dupa ce a consumat branza provenita din Romania, de la S.C. Bradet, conform unui comunicat al autoritatilor sanitare locale.
Produsul care ar fi provocat imbolnavirea copilului ar fi fost cumparat de la unul dintre magazinele care vand produse romanesti in regiunea Toscana.
Cel mai probabil, produsul ar fi fost cumparat inainte de 9 martie, cand firma respectiva, asa cum au precizat autoritatile sanitare italiene, a retras propriile produse, ca masura de precautie.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si Siguranta Alimentelor, Andrei Butaru, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca, in data de 5 martie, Bradet a anuntat retragerea voluntara a tuturor produselor fabricate in februarie, iar in 6 martie a furnizat ANSVSA listele de distributie, ale clientilor din Romania, unde se gaseau 20.364 kilograme, toata cantitatea fiind retrasa si distrusa, si din statele membre: Spania: 10.385 kg, Germania 1.410 kg, Belgia 1.108 si Italia 6.517 kg.
"Dupa declansarea alertei in Italia, au fost primite documente de retragere din Spania (Madrid) pentru 1.112 kg si Italia, 546 kg. Restul documentelor urmeaza sa soseasca pe masura finalizarii retragerii. Pe 7 martie listele de distributie au fost transmise Comisiei Europene cu solicitarea de a se stabili incadrarea in tipul de notificare. ANSVSA notifica prin RASSF dispozitia de retragere si rechemare a tuturor loturilor de produse in care s-a depistat prezenta a genelor verotoxigene", a spus Butaru