Peste 20.000 de porci vor fi omorâţi într-o fermă din Slobozia, unde, marți seară, a fost depistat virusul pestei porcine.

Pentru că boala să nu se răspândească, autorităţile din Argeş au instituit de urgenţă filtre în zonă şi au interzis ca furajele, produsele din carne sau orice utilaj să iasă sau să intre pe teritoriul fermei. Chiar şi aşa, localnicii din satele învecinate se tem că pesta o să-i ruineze şi pe ei.

Primele 500 de animale au fost sacrificate miercuri de medicii sanitar-veterinari şi au fost îngropate pe un teren din spatele fermei.

Întâmplarea a semănat panică printre locuitorii din Răscăieți, Dâmboviţa, cea mai apropiată localitate de ferma infestată.

Oamenii se tem că virusul va ajunge şi la animalele din curţile lor.

Reporter: "Dvs vă e frică pentru purceii pe care-i creşteţi pentru Crăciun ?!
Femeie: "Păi de, frica ne e de orice, dar ce putere avem noi, să facem ? Nu scoatem porcii la păşunat. Noi îi ţinem în curte, la coteţ, acolo stau, unde-i avem !"

Ferma avea reguli stricte de igienă, spun localnicii, care nu înţeleg cum a fost posibil că virusul să pătrundă în coteţe.

Sătean Răscăieți: "Ei au stricteţe mare, ei se dezbracă la intrare, se serveşte masa, nu mai iese, nu au voie acasă să crească porci, părinţii lor, sau chiar ei, se duc acolo, fac baie, dezbracă hainele şi se îmbracă cu altele."

Sătean: "Era o sursă de locuri de muncă, rămân o grămadă de oameni pe drumuri, fără locuri de muncă, fără ... dar asta e, asta e situaţia !"

Chiar dacă proprietarul societăţii va fi despăgubit, conform legii, dauna nu poate fi nici pe departe acoperită, recunosc autorităţile.

Emilian Dragnea, prefect Argeş: "Impactul economic este foarte mare, nu atât prin cei 20.000 de porci, dar este o perioadă de circa 4-5 luni în care dacă totul merge perfect, de acum încolo nu se poate repopula ferma."

Autorităţile le cer oamenilor care locuiesc pe o rază de 5 km de societate să nu scoată la păşunat animalele din gospodărie şi la primul semn de boala să anunţe de urgenţă veterinarul.