Albia râului Gilort, refăcută cu fonduri europene. A costat 1,5 milioane de euro și va fi un model pentru alte râuri
O porțiune din râul Gilort din Gorj a fost amenajat cu fonduri europene, astfel încât să fie șterse urmele exploatării sălbatice din ultimele decenii.
În plus, în zona respectivă a fost amenajat un traseu turistic. Copii vin aici în excursii și află cum trebuie să avem grijă de râuri și de vietățile pe care le găzduiesc.
„Vedeți că se vede un mal așa înalt de pământ, acolo râul a fost afectat de activitățile oamenilor. Practic au distrus toată zona în care trăiesc peștii, peștii nu și-au mai găsit aici zone de locuit” le explică ghidul copiilor.
Albia râului Gilort a fost amenajată și modificată de-a lungul anilor pentru prevenirea inundațiilor, ori ca să poată fi exploatată piatra. Dar au avut de suferit vietăţile din apă.
„În apă sunt multe specii de pești, unele preferă apă mai rapidă, cum e acolo sus, alte specii preferă zonele astea mai line, cu apă mai adâncă, unde se pot ascunde și nu îi iau curenții” adaugă ghidul.
Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a reușit să obţină un milion și jumătate de euro - fonduri europene - pentru refacerea habitatului natural în râu Gilort, pe o porțiune de aproximativ 2 kilometri. A fost amenajat și un traseu turistic, pe care acum îl descoperă copiii.
Elevă: „Suntem alături de natură, de pești, râuri”
Reporter: Ai mai fost până acum, ai văzut ?
Elevă: „Nu, nu am mai fost”.
Elev: „E frumos aici, te liniștește apa când vezi cum curge, e chiar frumos, e liniștitor”,
Reporter: Te inspiră să îți faci temele
Elev: – „Da, dar mai mult să desenez. Desenez foarte bine și mă inspiră”
Nicolae Calma, manager de proiect: „Încercăm să readucem râul dintr-o stare în care a fost foarte afectat de activitățile umane într-o stare cât mai apropiată de cea naturală, să refacem pe lângă habitatele peștilor și procesele naturale ale râului.”
Râul pe care l-au văzut copii nu avea doar albia distrusă, ci era și poluat, ca majoritatea celor din țara noastră.
„Mizerie, sticle, saci de gunoi, mai uitați acolo o sticlă” mărturisește un alt elev.
Elevă: „Aer curat, e frumos și învățăm lucruri noi”
Reporter: Ce ai învățat azi ?
Elevă: „Că nu trebuie să poluăm apa.”
Copiii au fost bucuroşi şi că, timp de câteva zile, nu-i mai întreabă nimeni de teme.
Manuela Popescu, învățător: „Noi avem o săptămână plină de activități, mâine mergem la Curtișoara la muzeul satului, în următoarea zi avem o acțiune cu societatea care se ocupă de treburile gospodărești în orașul nostru și vom merge în sere și la plantat de floricele”.
Proiectul de la Gorj va servi ca model şi pentru refacerea albiei altor râuri din țară, spun reprezentanții Agenţiei pentru Protecția Mediului Gorj.