Sirenele antiaeriene, verificate la 4 luni de la primul exerciţiu
Au răsunat din nou sirenele antiaeriene în toată ţară. Alarmă care anunţă un dezastru, cum ar fi o inundaţie, un atac aerian sau un cutremur major, ar fi trebuit să se facă auzită în toate oraşele.
În continuare, însă, sirenele vechi şi neintretinute nu au funcţionat toate cum trebuie.
Exerciţiul, coordonat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, va avea loc în fiecare luna. Şi probabil că şi miercuri, că şi în aprilie când s-a făcut ultima simulare, se vor da amenzi.
Aşa sună alarmă pe care ar fi trebuit să o audă toţi bucureştenii astăzi. Însă, în multe zone din Capitală, inclusiv în centru, sirenele antiaeriene s-au auzit aşa:
La un bloc din Sectorul 4 sirenă trebuia să sune la ora 10, însă nici după 40 de minute nu s-a auzit nimic. Ceea ce înseamnă că nu este funcţională sau nu a fost pornită de administrator. La rândul lui acesta trebuie contactat de un reprezentant al Primăriei.
Tocmai acest sistem de comunicare greoi, care duce la pierderea timpului şi punerea oamenilor în pericol într-o situaţie reală trebuie schimbat, spun autorităţile. Majoritatea sirenelor din Bucureşti, 320 la număr, sunt vechi. Doar 60, mai moderne, sunt activate dintr-un dispecerat al pompierilor sau al primăriei de sector.
În vreme ce unii oameni ştiu că sunetul strident înseamnă un pericol şi presupune să te pui rapid la adăpost, alţii dau din umeri.
Deşi în aprilie, după un exerciţiu similar, pompierii au amendat 4 primarii de sector pentru că nu s-au ocupat de întreţinerea sirenelor, iată că la 4 luni distanţă situaţia e aceeaşi.
Şi la Timişoara a sunat alarmă miercuri dimineaţă. Unii s-au speriat pentru că nu au ştiut ce este sunetul asurzitor, alţii au rămas impasibili. În Timişoara există, teoretic, 89 de de adăposturi în subsolurile clădirilor.
Astfel de exerciţii vor avea loc în prima zi de miercuri din fiecare luna.