Al doilea atac al ursului, în Breaza, după Comarnic. Victima a vrut să se apere cu un băț
Un bărbat de 58 de ani din Breaza, județul Prahova, a fost grav rănit de un urs la doar o zi după ce altul a avut aceeași soartă, în Comarnic. Între cele două orașe sunt doar 10 kilometri distanță.
Ambele atacuri au avut loc în intravilanul localităților, deci autoritățile ar putea interveni pentru înlăturarea pericolului, potrivit ultimei ordonanțe de guvern pe această temă.
Iată însă că teoria se aplică greu în practică.
Bărbatul de 58 de ani din Breaza a dat peste urs într-o grădină de la marginea oraşului.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Maria Busgoi, mătușa victimei: „S-a întâlnit cu animalul față în faţă, el săracu cu bățu, a ridicat bățu şi a orăcăit o dată. Când a orăcăit l-a luat de aicea aşa cu ghearele."
Alexandra Manea, localnică: „Noi eram în curte şi am auzit ţipete, şi după aia am auzit că ursul a venit şi l-a atacat pe dânsul."
Victima a fost dusă la spitalul de urgenţă din Ploieşti, apoi transferată în Bucureşti. Nu este singurul atacat de urs recent în Prahova. Cu doar 24 de ore înainte, în Comarnic, un alt om a fost grav rănit.
George Duță, purtător de cuvânt Ambulanța Prahova: „Ambii au prezentat la preluare traumatisme la nivelul capului, fetei, gâtului, toracelui şi membrelor superioare."
Elena Radu, localnică: „Ne e frică, mie să vă spun, mi-e frică să mă duc în grădină, că dacă tot a venit ursul cu pui, ursoaica cu pui, şi ziua şi noaptea, şi nu are treabă de oameni.”
Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern în iulie, autorităţile pot interveni în asemenea situaţii. Primăriile trebuiau să încheie contracte cu medici veterinari şi asociaţii de vânătoare, astfel încât, împreună, să decidă alungarea, mutarea sau chiar împuşcarea animalelor periculoase.
Laurențiu Petre, director tehnic AJVPS Prahova: „Se convoacă comisia şi se deplasează la faţa locului.”
Reporter: Ce şanse sunt să mai găsiţi ursul?
Laurențiu Petre: „Şanse puţine, spun eu, de cele mai multe ori când se întâlneşte comisia ursul pleacă în extravilan."
Dacă ursul a ieşit din localitate, autorităţile nu mai pot acţiona decât cu aprobare de la Ministerul Mediului.
Sorin Popa, primar Comarnic: „Dacă nu îl găsim, nu avem ce face decât să aşteptăm."
În plus, vânătorii nu pot lua măsuri decât împotriva animalului care a produs pagube sau constituie un pericol. Dacă nu este surprins în acţiune, este greu de identificat ulterior. De altfel, mai mulţi primari din zona montană a Prahovei vor să ceară schimbarea legislaţiei.
Bogdan Novac, primar Breaza: „Relocarea ursului la acest moment este aproape imposibilă, având în vedere că fondul cinegetic este la capacitate maximă."
În Braşov, primăria a decis să mute exemplarele care fac probleme şi a instalat o capcană într-un cartier de vile. În primele 4 zile, n-a prins nimic.
Ana Maria Barbu, corespondent PROTV: „Autorităţile au în vedere mai mulţi urşi care frecventează zona locuită. Ca să îi atragă în capcana au lăsat aici, miere, mere, felii de pâine şi conserve de peşte cu ulei."
Vlad Voinescu, Direcția Silvică Brașov: „Se acţionează cu un cablu de la distanţă."
Primăria mai are în plan să cumpere două astfel de capcane, dar şi 10 dispozitive de monitorizare prin GPS.
Allen Coliban, primar Brașov: „Avem o echipă de intervenţie care poate să opereze şi să tranchilizeze acolo unde situaţia o solicită.”
La Tuşnad, în Harghita, responsabilii au mutat doar o ursoaică şi trei pui, deşi urşii apar frecvent în oraş.