Agresorii ar putea fi monitorizați cu dispozitive GPS. Legea anunțată de Marcel Vela după crima din Chitila
După cazul femeii ucise în Chitila de soțul de care voia să divorțeze și împotriva căruia obținuse și un ordin de protecție, parlamentarii și-au amintit de legea brățărilor electronice.
Ministrul Afacerilor Interne a promis sâmbătă că va pune pe lista priorităților monitorizarea agresorilor cu dispozitive GPS.
Dacă legea era adoptată și aplicată, tânăra mamă de 32 de ani, înjunghiată mortal de soț după ce a intrat pe ascuns în locuința ei, poate ar fi avut o șansă să fie protejată de stat. Între timp, individul de 34 de ani a fost arestat preventiv.
Familia Irinei aşteaptă încă un răspuns din partea autorităţilor pentru modul în care au acţionat poliţiştii din Chitila când soţul femeii a încălcat interdicţia judecătorilor de a se apropia de ea şi a ucis-o. Rudele îi acuză pe agenţi că nu şi-au făcut datoria.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: "S-a trimis Corpul de Control pentru a se vedea dacă şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu. Nu am primit încă raport, ancheta e în desfăşurare."
În astfel de cazuri, legea spune că agresorii pot fi trimişi până la 1 an după gratii dacă încalcă prevederile ordinului de protecţie. Reprezentanţii asociaţiilor care protejează victimele violenţei domestice spun că prevederea e pusă rar în aplicare.
Cristina Horia, președinte executiv al fundaţiei Sensiblu: „De cele mai multe ori, femeia anunţă prea târziu poliţia, când agresorul e mult prea aproape. Trebuie să-l vadă. Pe când prezenţa unei brăţări de monitorizare atât la victimă cât şi la agresor, ar ajuta foarte mult în reducerea riscului de a fi agresata din nou şi chiar ucisă."
Aşadar, chiar dacă legea ordinelor de protecţie a fost modificată astfel încât să îi descurajeze pe agresori să îşi atace victimele, cazul Irinei a arătat că nu este suficient.
Gabriel Diaconu, psihiatru: „În momentul în care ai un caz de violenţă, statul ar trebui în mod suplimentar să investigheze inclusiv psihologic potenţialul de escaladare al agresiunii şi noi nu facem încă asta şi o să avem situaţii în care ordinul e implementat şi e funcţional şi alte cazuri în care nu face decât să arunce gaz pe foc."
Aşadar, chiar dacă legea ordinelor de protecţie a fost modificată astfel încât să îi descurajeze pe agresori să îşi atace victimele, cazul Irinei a arătat că nu este suficient.
Iar soţul Irinei se pare că se încadra în acest tipar de violenţă. Poliţiştii au informaţii că a fost cercetat pentru furt în Austria şi România. Soluţia pe care autorităţile din alte ţări au găsit-o ca să prevină aceste crime este monitorizarea agresorului.
Dispozitivele electronice în formă de brăţară se ataşează pe mâna sau piciorul agresorului, iar poziţia sa faţă de victima este supravegheată prin satelit. În cazul în care perimetrul de siguranţă e depăşit, o alertă este trimisă imediat către poliţie, dar şi către victima care ar avea timp să se pună la adăpost şi să caute ajutor.
Marcel Vela, minsitrul Afacerilor Interne: "Am să fac o scrisoare către preşedintele celor două camere pentru a grăbi discuţiile acestui proiect. Voi propune să fie o prioritate în programul de guvernare."
Până vor termina parlamentarii discuţiile şi vor reuşi să adopte legea cu toate modificările, victimele trebuie să se apere singure. Dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie delicată nu uitaţi că aveţi la dispoziţie o linie telefonică unde puteţi suna oricând gratuit pentru ajutor.
Operatorii trebuie să îndrume victimele către unul dintre cele 102 centre destinate victimelor violenţei domestice.
Sursa: Pro TV
Etichete: GPS, crima, guvern, bratari, chitila, vela,
Dată publicare:
08-02-2020 17:39